Kommentar

Er det trygt å kjøpe Huawei?

Det enkle spørsmålet vi fikk fra en leser har et komplisert svar.

Får jeg oppdateringer hvis jeg kjøper en Huawei-mobil? Hva skjer hvis selskapet slutter å lage mobiltelefoner i det hele tatt?

Kan jeg fortsette å laste ned apper?

Helt siden den amerikanske administrasjonen satte Huawei på en liste over sikkerhetstrusler i begynnelsen av mai har det vært usikkerhet rundt selskapet og produktene deres.

De kunne ikke lenger handle med amerikanske selskaper, og trenger samarbeidene sine med for eksempel Google, Microsoft og Intel for å lage produktene vi kjenner i dag.

Spørsmål vi har fått fra lesere understreker at usikkerheten fortsatt er der ute. Så hvor trygt er det å kjøpe Huawei i dag?

Det veldig korte svaret er; relativt trygt. Men det er noen fallgruver igjen for det kinesiske selskapet.

Trump ville lette på forbudet

Siden handelsforbudet ble vedtatt har Huawei og leverandørene fått en rekke midlertidige tillatelser til handel. Og for en måned siden sa president Trump at selskapet ville få kjøpe amerikansk teknologi der det ikke truet sikkerheten. Han benyttet anledningen til å skryte av Silicon Valley-selskapene og fortelle at også de ønsket handel med Huawei.

En skulle kanskje tro at det var i ferd med å ordne seg for Huawei. I hvert fall for delen av selskapet som lager forbrukerteknologi. Men ukene siden Trump-talen har kommet og gått. Det tok lang tid før det i det hele tatt ble avklart akkurat hvordan lempingen av forbudet ville foregå.

Først et par uker senere sa handelsminister Wilbur Ross at selskapene kunne søke om tillatelser til handel, og på den måten få fortsette samarbeidene. Huawei ville altså ikke bli tatt av den såkalte «entitetslisten». Det passet bra sammen med Trumps tale der han også sa at deler av Huawei-spørsmålet måtte tas helt mot slutten av samtalene mellom USA og Kina.

Tillatelsene er imidlertid fortsatt ikke på plass, selv om de er søkt om. Ifølge Reuters råder det fortsatt forvirring om akkurat hva som foregår. De midlertidige tillatelsene Huawei og de amerikanske partnerne opererer på går ut på dato i midten av august.

Lav tillit til kinesiske selskaper

Tilliten til kinesiske teknologiselskaper har vært lav i flere år, og både Huawei og konkurrent ZTE har fått merke mistanken mot dem. Begge to har blitt beskyldt for å bryte handelssanksjoner med Iran og Nord-Korea. ZTE inngikk forlik og betalte en gigantbot i 2017.

I et lignende oppgjør hevder USA at Huawei skjulte handelen i regnskapene sine, slik at de kunne utveksle amerikansk teknologi med iranerne og hvitvaske pengene i amerikanske banker. Huawei har så langt erklært seg uskyldig.

For bare en ukes tid siden avslørte Washington Post at Huawei var involvert i salg av telekomutstyr til Nord-Korea da mobilnettet Koryolink ble etablert i 2008. Dermed er det ytterligere usikkerhet om Huawei kan ha brutt sanksjoner.

I den ferske avsløringen går det også frem at Huawei skal ha gitt kodenavn til enkelte land i sine oversikter, og at koden for Nord-Korea var A9. Huawei har så langt ikke svart i detalj rundt avsløringene om Nord-Korea, men har sagt at de ikke har operasjoner i landet i dag.

Gitt at Iran-saken kan ha utløst handelsforbudet, muligens også sammen med handelskrigen mellom USA og Kina, kan Nord-Korea-avsløringen være svært ubeleilig nytt for Huawei.

På den positive siden

For oss som forbrukere er det imidlertid skjedd viktige ting siden handelsforbudet ble vedtatt. Den viktigste tingen handler om Huaweis mobiltelefoner; så godt som alle nyere toppmodeller fra selskapet er lovet oppdatering til Android 10 eller Android Q nå i høst.

Det i seg selv er en god nyhet for disse telefonene, som det hersket litt usikkerhet rundt. Men en annen god nyhet er at i telefoner som slippes med Android 10 vil Google selv stå for sikkerhetsoppdateringene. Det betyr at høstens nye Mate 30 Pro etter all sannsynlighet vil få de viktigste oppdateringene rett fra California, uten å ta omveien via Kina.

Telefoner som ble lansert på eldre Android-versjoner og oppgradert til Android 10 vil ifølge The Verge ikke få oppdateringene på denne måten. Og produsenter kan også velge bort deler av det nye oppdateringsregimet.

Men Google slipper sikkerhetsoppdateringer som åpen kildekode som hvem som helst kan benytte seg av. Dermed er det svært sannsynlig at Huawei uansett kan fikse sikkerhetsoppdateringer for telefoner som ikke blir oppdatert rett fra Google.

Når det gjelder apptilgang, Google Play og oppdateringer til Windows burde de fleste av disse aspektene være helt trygge på en Huawei-enhet.

Etter kjøpet er det du som er Google-/Microsoft-kunden

Kinesernes samarbeid med Microsoft og Google er først og fremst viktig med tanke på å utforme og legge inn programvaren som skal leve på en datamaskin eller en mobiltelefon.

De amerikanske selskapene er ikke forpliktet til å trekke tilbake allerede solgte produkter på grunn av handelsforbudet. Og til syvende og sist er det du som bruker som godtar sluttbrukerlisensene til produktene. Windows-oppdateringer kommer rett fra Microsoft til deg, og tar ikke engang en avstikker innom Huawei, og det samme kan sies for appleveringer i Google Play.

Det er med andre ord lite sannsynlig at et Huawei-kjøp vil by på problemer med det første. Selskapet offentliggjorde også salgsstatistikk som viste en sterk økning i salget gjennom det siste halvåret, til tross for amerikanske sanksjoner. Så det er ikke noe som tyder på at Huawei har tenkt å gi seg med det første heller.

Les også
NY Times: Trump letter på forbudet mot Huawei
Les også
Nå ligger Huawei tynt an ... igjen
Les også
Trump vil vurdere Kina-toll etter Apple-møte
Les også
Huawei har lansert sin Android-konkurrent
Les også
Nå er det klart hvordan Trumps Huawei-løfte skal holdes
Les også
Huawei får igjen lov til å kjøpe deler fra USA
Les også
Huawei-krisen forklart
Les også
Nå er Huawei på pustemaskin
Les også
BBC: Huawei kan ikke lenger samarbeide om mobilprosessorer
Les også
Huawei får midlertidig tillatelse til å kjøpe amerikanske produkter
Les også
Huawei P30 Pro: Huawei har laget markedets beste kameramobil ... igjen
Les også
Huawei stenges ute i flere land - i Norge får de store kontrakter
Les også
ZTE og Huawei blir forbudt å bruke av statsansatte i USA
annonse