Til hovedinnhold

Hackere kan ha knekt det anonyme Tor-nettverket

Brukere kan ha mistet anonymiteten sin.

Det anonyme Tor-nettverket er blitt stadig mer populært etter de mange NSA-avsløringene, men etter hvert som folk søker tilflukt hos tjenesten, er den også blitt et mål for angrep og forsøk på knekke nettverket – også fra NSA selv.

Nå melder Tor Project selv på bloggen sin (via Gizmodo) at et nytt, alvorlig hackerangrep på Tor-tjenesten har funnet sted.

Brukere kan ha mistet anonymiteten

Angrepet ble oppdaget den 4. juli, og ifølge Tor har hensikten vært å av-anonymisere brukere. Utover dette er det ikke så mye som vites sikkert om angrepet, ei heller hva slags informasjon hackerne eventuelt skal ha fått med seg.

Hackernodene skal ha vært i systemet helt siden januar i år, men det er uvisst nøyaktig når angrepene startet. I blogginnlegget skriver Tor Project imidlertid at alle som har brukt tjenesten mellom februar og 4. juli bør anta at de er rammet.

Tor spekulerer i om det kan ha vært forskere som stod bak angrepene, nærmere bestemt en gruppe sikkerhetsforskere tilknyttet den såkalte «Computer Emergency Response Team» (CERT) ved Carnegie Mellon University i USA.

Avlyste foredrag om Tor-svakheter

Bakgrunnen for denne mistanken er at CERT hadde annonsert at de skulle holde et foredrag på sikkerhetskonferansen Black Hat om muligheten for å knekke nettopp Tor-nettverket. Som Tor Project meldte på bloggen sin tidligere denne måneden ble dette foredraget imidlertid kansellert av CERT, noe som altså styrker mistanken om at det var denne gruppen som står bak.

Om det er tilfelle at Tor-nettverket ble knekt i forskningsøyemed er det ikke sikkert brukerne har så mye å frykte i denne omgang, men det tilsynelatende vellykkede angrepet er likevel et stort varsel om at hackere med betydelig verre intensjoner kan gjøre det samme.

I forbindelse med angrepet anbefaler Tor uansett at alle noder oppgraderes med den nyeste programvaren. Utfyllende tekniske detaljer om angrepet finner du på Tor Project-bloggen.

Det er mange som er ute etter Tor-tjenesten:
Russland lover 700 000 kroner i dusør til den som klarer å knekke nettverket »

annonse