Til hovedinnhold

Russland vil knekke det anonyme Tor-nettverket

Lover 700 000 kroner i dusør til den som klarer det.

Frederic Legrand/Shutterstock.com

Internett har som kjent ikke like gode kår overalt i verden, og Russland er ikke akkurat blant dem som har utmerket seg når det gjelder å ivareta personvern og anonymitet på nettet.

Nå melder blant andre Ars Technica og The Inquirer om nye forsøk på å strupe Internett-anonymiteten i vårt store naboland i øst, og denne gangen har russiske myndigheter pekt seg ut det anonymiserende Tor-nettverket som målskive.

Vil premiere den som knekker nettverket

Det russiske internministeriet (MVD) har nemlig gått til det steget å utlove en premie til den eller de som klarer å bryte gjennom anonymitetsbarrieren til Tor-nettverket. Premieren er på generøse 3,9 millioner rubler, som tilsvarer litt i underkant av 690 000 norske kroner.

Mer spesifikt henvender ministeriet seg til enkeltpersoner eller selskaper som er i stand til å utvikle teknologiske løsninger som gjør det mulig å hente ut teknisk informasjon om brukere av Tor-nettverket og deres utstyr – altså i praksis av-anonymisere nettverket.

Konkurransen er imidlertid ikke direkte «åpen», men primært for seriøse sikkerhetseksperter, noe det ganske heftige påmeldingsgebyret på 34 000 kroner vitner om. «Vinneren» av konkurransen skal utropes den 20. august i år.

Fortsetter krigen mot Internett

Dermed ser det altså ut til at Russland henger seg på blant andre NSA, som også har vært ute etter Tor-nettverket tidligere. Det amerikanske byrået har både delvis klart å knekke anonymiteten og i tillegg overvåket selve hjemmesiden til Tor-tjenesten.

Det er også nok et ledd i Russlands generelt kritiske holdning til friheten og anonymiteten på Internett. Vårt søsternettsted Teknofil meldte tidligere at landet bannlyste Bitcoin fordi valutaen var «mistenkelig», og at Putin på et tidspunkt stengte regimekritiske nettsider.

I april meldte vi også om at Russland har vedtatt nye «terrorlover» som blant annet innebærer at utenlandske Internett-tjenester som Facebook og Gmail må holde alle sine servere innenfor Russlands grenser og lagre informasjon om russiske brukere i minst seks måneder. I tillegg må bloggere nå registrere seg til myndighetene med fullt navn og e-postadresse dersom blogg-nettstedet deres har mer enn 3000 besøkende per dag.

Tyrkia har også slått hardt ned på Internett: Det førte til at Tor-bruken i landet eksploderte »

annonse