Overvåket sin egen etterretningskomité

Spionbyrået kan ha tråkket alvorlig langt over streken.

I disse tider er digital spionasje nærmest ensbetydende med det amerikanske etterretningsbyrået NSA, men det betyr på ingen måte at byrået er alene om å bedrive lyssky virksomhet.

Nettstedet McClatchyDC (via Engadget) melder nå at det andre kjente etterretningsbyrået i landet, CIA, også har vært involvert i et høyst tvilsomt datainnbrudd.

Byrået skal nemlig ha skaffet seg uautorisert tilgang til datamaskiner tilhørende ingen ringere enn det amerikanske Senatet, og dermed altså angrepet sine egne, overordnede myndigheter.

Oppsøkte CIA-kritisk materiale

Det byrået visstnok har vært ute etter er en hemmelig database som Senatets etterretningskomité bruker til å samle informasjon om forvarings- og avhørspraksisen til CIA, som skal ha vært under kritisk søkelys. Kun medlemmer av komitéen hadde lovlig tilgang til denne databasen.

Etterforskningen av angrepet skal blant annet ha avslørt at fem CIA-ansatte var involvert, i tillegg til to advokater og tre IT-eksperter. Saken har vekket stor harme blant både republikanere og demokrater, og ikke minst hos Senatets etterretningkomité.

– Dette er veldig, veldig alvorlig, og som medlem av denne komitéen og som en som har enorm respekt for CIA er jeg ekstremt skuffet over handlingene til CIA-agentene som utførte dette innbruddet i komitéens datamaskiner, sa nestlederen for komitéen Saxby Chambliss etter avsløringen.

Ønsker CIA-sjefens avgang

Etterforskningen skal også ha avslørt at CIA-agenter gjennomførte søk etter stikkord i e-poster som ble sendt og mottatt av medlemmer av etterretningskomitéen. Agentene skal i tillegg ha tilbakeholdt informasjon om dette forholdet under avhør.

Det er uvisst akkurat hva som blir konsekvensene av denne saken. To medlemmer av komitéen, demokratene Mark Udall og Martin Heinrich, har imidlertid tatt til orde for at CIA-sjefen John Brennan bør fratre sin stilling som følge av skandalen.

Det begrunner de med at handlingen både er ulovlig og et grovt brudd på den amerikanske grunnloven. Ifølge grunnloven skal det være et klart skille mellom den utøvende myndighet, som CIA i dette tilfellet representerer, og den lovgivende myndighet, som komitéen tilhører.

Hacking er et vedvarende fenomen: Nå kan hackere ha knekt det anonyme Tor-nettverket »

Les også
– NSA-ansatte hjelper å tette sikkerhetshull i Tor
Les også
USB-enhetene dine kan være smekkfulle av skadevare
Les også
Hackere kan ha knekt det anonyme Tor-nettverket
Les også
Supersikker e-post har blitt blokkert av PayPal
Les også
CERN- og MIT-forskere lager supersikker e-post
annonse