– Internett er blitt dobbelt så farlig på to måneder
Det er spesielt din netthandel som skaper problemer.
Hvor farlig er egentlig internett?
Svaret på det spørsmålet er det ikke lett å finne, siden definisjonen av «fare» i beste fall er ganske diffus. Det kommer an på hvilke nettsider du besøker, hvor mye du er på nett, hvordan du beskytter deg - og når sant skal sies handler det også litt om hvor lettlurt du er.
Men selv om du er nærmest hysterisk opptatt av sikkerhet er det begrenset hvor mye du egentlig får gjort for å beskytte deg. Nettsvindlere benytter i mange tilfeller helt ukjente sikkerhetshull til å stjele kredittkortinformasjon, brukernavn og passord - og i mange tilfeller skjer tyveriet på andre steder enn på din datamaskin.
Det siste året har populære tjenester som Playstation Network og Steam blitt utsatt, der mange titalls millioner brukere ble rammet.
Enorme mengder data på avveie
Ifølge DataLoss DB, som registrerer informasjon som kommer på avveie store selskaper og offentlige institusjoner, har det bare siden 23. november i år vært registrert at sensitiv informasjon om godt over 13 millioner personer har kommet på avveie som følge av sikkerhetshull, tabber og hackingangrep.
Av de 20 siste «datatapene» er det i tillegg fem tilfeller der en ikke vet hvor mange personer som er rammet. I tillegg kommer naturligvis alt det som ikke er oppdaget.
Trusselen doblet på 60 dager
Sikkerhetsselskapet Symantec forsøker å systematisk analysere trusselsituasjonen på internett i det de kaller CyberCrime Index - som du nærmest kan se på som hovedindeksen på børsen.
Etter en kraftig topp helt i starten av året, har denne indeksen ligget relativt lavt hele det siste året - med et lite unntak av på vårparten da blant annet den store lekkasjen fra Sony ble kjent.
Men fra oktober til i dag har trusselnivået ifølge Symantec mer enn fordoblet seg. 1. oktober lå indeksen på 50, mens den i dag har klatret til 105.
Dette er fortsatt et historisk relativt moderat tall, men konsekvensene av angrepene ser ut til å være stadig større. For i samme periode som indeksen totalt har doblet seg, har mengde tradisjonell spam på e-post gått kraftig tilbake - faktisk mer enn halvert seg - noe som normalt sett ville redusert trusselnivået betydelig.
Det er spesielt andelen av ren svindel som har skutt i taket den siste tiden.
Går mot nettbutikker
- Vi ser en intensivert svindelkampanje som bygger seg opp til juleshoppingen. Phishere angriper i stadig større grad nettbutikker og betalingstjenester, sier den amerikanske sikkerhetseksperten Joanne Mulcahy til Side3.
Ifølge Mulcahy er det ikke den typiske virustrenden som er årsaken til det økte trusselnivået, men primært at bakmennene forsøker å stjele opplysninger de kan tjene penger på gjennom de kanaler de får tak i det.
- Vi har oppdaget en økende risiko for ID-tyverirelatert aktivitet, sier Mulcahy.
Smarttelefoner også en utfordring
Sikkerhetsselskapet F-Secure melder på sin side at de har sett en trend med at stadig mer svindel er flyttet over til spesielt Android-baserte smarttelefoner, samt nettbrett som iPad.
- Det er et massivt antall virus som bombarderer brukere over hele verden, på PC-er og i stigende grad på mobile enheter, sier F-secures regionale sjef Michael Dahl til Side3.
- I tillegg har vi i både 2010 og 2011 sett stadig flere eksempler på virus som er produsert og distribuert av statlige organer, blant annet fra Kina, USA og andre vestlige land, sier han.
Dette er tipsene
Utover å bruke sikkerhetsprogramvare, har Symantec følgende tips for å minimere risikoen for å bli utsatt for svindel og ID-tyver, på mobiltelefoner og nettbrett spesielt.
1. Ta backup av viktig informasjon og legg det et sikkert sted hjemme, hvis du skulle miste din bærbare enhet eller informasjon
2. Surf sikkert i trådløse nettverk. Vær selektiv når du benytter trådløse nettverk på reisen. Benytt deg av hotellets eller mobiloperatørens offisielle trådløse nettverk. Hvis du bruker jobb-PC på ferien, benytt VPN-tilkoblingen slik at du anvender jobbens sikkerhetsbeskyttelse. Vokt deg for å gå inn på sensitive ting på internettcafeer (de er ofte utstyrt med trojanere som registrerer tastetrykk, slik at de kan tilegne seg sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortinformasjon ). Hvis du må logge inn, bytt passord så snart du kommer hjem eller har en sikker oppkobling.
3. Beskytt din bærbare enhet – Pass på at enheten er beskyttet gjennom oppdaterte sikkerhetsprogrammer og patcher (sikkerhetstillegg som har kommet etter at produktet ble produsert).
4. Bruk alltid PIN-koder og velg sterke passord – Bruk alltid PIN-koder og finn umiddelbart sterke passord for din bærbare enhet. Aktivere PIN-kode funksjonen på din smarttelefon og passord funksjonen på din laptop og nettbrett. Et sterkt passord inneholder minst åtte tegn og bør bestå av både sifre og bokstaver samt spesialtegn.
5. Legg opp to brukerprofiler på PC-en - én som administrator når du installerer programvare og lignende, og én bruker med begrensede rettigheter, slik at når du for eksempel shopper på nett hindrer at virus og trojanere fanger opp dine rettigheter som administrator.