Til hovedinnhold
TestFokus Bank til iPad

Slik er Norges første brettbank

Vi har prøvd Fokus Banks nye iPad-app.

Bankfilialer er ut, mens nett- mobil- og brettbank er en stadig voksende trend. Helt siden nettbrett dukket opp som et fenomen i 2010, har vi sett et par banker prøve seg på nettbrett-versjoner av nettbankene sine. Nordea kom for eksempel med en iPad-applikasjon allerede i 2010, men den besto ikke av stort mer enn en nettleser som ga deg tilgang til nettbanken deres.

Denne tiden ser nå ut til å være forbi.

Nå har vi tatt en titt på Fokus Bank sin såkalte "brettbank", som nylig dukket opp i Apples App Store. Applikasjonen tilbyr mange av tjenestene du finner i en nettbank, men har presentert det hele inn i en langt lettere og mer tilgjengelig innpakning, spesialtilpasset Apples nettbrett.

Tilpasset hjemmeskjerm

Det første som møter deg når du starter applikasjonen er en innloggingsskjerm. Flere brukere kan bruke samme applikasjon, og alt du trenger for å velge en profil er å trykke på et bilde i menyen. Etter det er bare å skrive inn personnummer og en personlig pinkode for å logge deg på.

Du kan flytte, slette og redigere elementene på hovedskjermen som du vil.

Så fort dette er gjort kommer du inn på hovedskjermen, som består av ni ulike felt. Du bestemmer selv hvilke ni deler av økonomien din som skal vises – saldo, aksjekurser, transaksjoner og annet du måtte ønske.

Hvis ikke én side med ni felt er nok, kan du bruke enda en side til å fylle med grafer, kalendere og lister.

Du har tilgang til haugevis av ulike grafer for å få oversikt over kontoene dine.

Første virkelige app?

Fokuset på et helhetlig, nettbrettgrensesnitt er sansynligvis det som skiller Fokus Banks brettbank mest fra andre konkurrenter, som for eksempel Nordeas iPad-app. I stedet for å blåse opp en enkel mobilapp, eller lage en app som bare åpner den vanlige nettbanken i nettleseren, har Fokus gjort den grundigere jobben med å lage en helt ny app fra bunnen av. Man slipper bittesmå menyikoner og klønete strukter, og de lekre modulene gjør det nesten morsomt å bla rundt i transaksjonsstatistikk og følge vår økonomiske utvikling.

Fokus Bank er som sagt ikke den første banken i Norge som har en iPad-tilpasset applikasjon i App Store, men ser ut til å være de første med et såpass gjennomført grensesnitt.

Ingen E-faktura

Når det kommer til ren funksjonalitet, annet en grafer og lister for å holde oversikt, kan ikke brettbanken by på stort mer enn det en mobilbank kan. Du kan overføre penger mellom dine egne kontoer, sette over penger til en annen konto med tekstbeskjed, eller betale regninger med KID-nummer.

Forunderlig nok kan du ikke betale E-fakturaer med nettbrettet. Dette er en funksjon som skal komme ut på nyåret, sammen med ting som mulighet til å sette opp budsjett i applikasjonen og holde følge med investeringer du har gjort via banken.

For å betale E-fakturaer må du dermed opp med datamaskinen, og gå inn på nettbanken din via nettleseren. Du kan heller ikke gjøre litt tyngre engangsoppgaver som å opprette nye kontoer via applikasjonen, så ikke forvent å kunne unngå nettbanken din fullstendig.

Betaling og overføring gjøres via drag-and-drop.

Lekende lett betaling

Likevel gjør applikasjonen de få tingene den egentlig kan svært godt. Overføring av penger går som en lek med hjelp av såkalt drag-and-drop, og du trenger bare å dra kontoen du vil overføre penger fra, over til den du skal betale eller overføre penger til.

Du kan lagre kontoer du ofte betaler penger til, slik at de dukker opp i en liste du enkelt kan dra penger over til. På denne måten kan du betale regninger med bare et par trykk, og det hele gjøres i et svært tiltaltende brukergrensesnitt.

Man må ha sikkerhetskode for å kunne fullføre transaksjonen.

Problemet med selve betalingen er imidlertid at du er nødt til å bruke et sikkerhetskort eller kodekalkulator, noe du kan slippe om du bruker mobilen til å gå inn på banken. Det hadde vært mye smidigere hvis alt kunne gjøres inne i applikasjon, så vi slipper å dra frem en liten dings hver gang en betaling skal gjennomføres.

Dette er nok en ting banken jobber med, ifølge Ole-Kristian Øyen, produktsjef for mobil og nettbank i Fokus Bank.

– Vi jobber med en slik løsning for både nettbrett og mobil, slik at du skal kunne bruke mobilen som kodegenerator, fremfor en egen, fysisk kalkulator som gjør det i dag, forteller Øyen.

Ikke for Android

Brettbanken til Fokus Bank er foreløpig kun tilgjengelig på Apple iPad, og Android-nettbrett ser ut til å måtte vente en stund:

– Vi ser an markedet, og følger spent med på utviklingen. Vår mobilbank var først tilgjengelig på iPhone, men da vi så hvor raskt Android vokste, lanserte vi en Android-versjon også. Vi ser at Android-nettbrett er i ferd med å øke i popularitet, men per dags dato er imidlertid Apple såpass ledende at vi har valgt å fokusere på denne plattformen, forteller Øyen.

Dermed må Android-brukere smøre seg med en god dose tålmodighet, og håpe mange Android-nettbrett finner veien unden juletrærne i år.

Les også: Android dominerer mobil-markedet

Har du en iPad og er kunde hos Fokus Bank, bør du definitivt laste ned applikasjonen. Den er tross alt gratis, og kan i mange tilfeller gjøre bankopplevelsen din mange hakk bedre.

For deg som ikke er kunde hos Fokus Bank kan du kanskje vente til ting som E-fakturabetaling og budsjettfunksjon er lagt til, eller vente til din egen bank blir inspirert av Fokus Bank og lager en like smidig applikasjon.

Last ned Fokus Bank til iPad

Last ned Fokus Bank til iPhone

Last ned Fokus Bank til Android-mobiler

annonse