Til hovedinnhold

Her skal de teste 5G

Presser på for å bli klare til OL på hjemmebane.

Sakarin Sawasdinaka/Shutterstock

Japanske NTT DoCoMo sier at de nå er klare til å begynne testing av det som kan bli femte generasjons mobiltelefoni.

Hele seks leverandører skal involveres i testingen, som omfatter frekvensbånd helt opp i 6000 MHz. Det er ikke ennå klart eksakt hvordan 5G skal løses, og flere alternativer skal testes som gir superraskt mobilt internett i de høye frekvensbåndene.

Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu, NEC, Nokia og Samsung skal hjelpe NTT DoCoMo, som er Japans største mobiloperatør, med testingen, skriver Total Telecom.

Testingen skal først foregå innendørs i DoCoMos forskningslaboratorium i Yokosuka. I 2015 planlegger selskapet å flytte testingen utendørs.

Bruker milliarder på 5G-kappløpet

DoCoMo sier at selskapet fortsatt har ambisjoner om å ha 5G klart til OL på hjemmebane i 2020. Også Sør-Korea har planer om å ha et kommersielt 5G-nett i drift innen 2020, mens kinesiske Huawei har planer om å bruke over tre milliarder kroner på 5G-forskning i løpet av de neste fem årene.

5G er foreløpig på konseptstadiet. Det vil si at de forskjellige aktørene har hver sine løsninger. Foreløpig ser det ut til å være en enighet om at 5G ikke skal være én teknologi, men heller flere teknologier som virker sammen for å gi tusen ganger høyere kapasitet i nettet enn dagens 4G-nett. 5G vil også gi enorm kapasitet til M2M-kommunikasjon, noe som vil muliggjøre oppkobling av alt fra biler til kjøleskap i langt større utstrekning enn i dag.

Den store utfordringen for 5G er at selv om de høye frekvensene har stor overføringskapasitet, har de også kort rekkevidde. Dette gjør teknologien svært utsatt for interferens. Signalene kan for eksempel ha problemer med å gå gjennom en menneskekropp, med de utfordringene det skaper.

Les mer: Slik blir 5G

Kilde: (Total Telecom)

annonse