Til hovedinnhold

EU vil gjøre Europa til verdensleder på mobilteknologi

Går sammen med Sør-Korea for å utvikle lynrask 5G.

Shutterstock

Europeiske mobiloperatører har blitt hengende etter enkelte andre deler av verden når det gjelder utrullingen av 4G, og i mars kunne Financial Times melde at Europa nå holder på å bli forbikjørt av Kina innenfor telekommunikasjon.

Nå vil EU at Europa igjen skal innta lederposisjonen, og på mandag annonserte EU at de går sammen med Sør-Korea for å få fart på utviklingen av neste generasjon såkalte «5G»-mobilnett. Det skriver Wall Street Journal.

– Jo raskere vi kommer igang med arbeidet med 5G, jo bedre er det. Det er ekstremt viktig at vi tar lederposisjonen igjen. På 90-tallet satt vi i førersetet, og snakket om GSM, så det ville vært fint om vi kunne ta tilbake denne posisjonen, sier EUs kommisjonær for IT og telekom, Neelie Kroes til Wall Street Journal.

Felles standarder innen utgangen av neste år

Kinesiske Huawei investerer allerede store summer – rundt 600 millioner dollar frem mot 2018 – på utvikling av neste generasjon mobilnett. Europeiske bedrifter har ifølge Wall Street Journal advart mot at veksten i Europa vil svekkes hvis Europa fortsetter å henge etter innenfor mobilteknologi.

EUs avtale med Sør-Korea innebærer at man sammen skal utvikle 5G-løsninger og få etablert standarder innenfor 5G, samt de nødvendige frekvensene som trengs til denne teknologien.

Målet er å få på plass en global 5G-standard og en visjon for 5G innen utgangen av 2015.

Fra seks minutter til seks sekunder

Ifølge EU tar det seks minutter å laste ned en time med HD-video i dagens 4G-nett. Med 5G vil den samme operasjonen være gjort unna på seks sekunder. Målet er at hastighetene skal komme opp mot 1 gigabit i sekundet, og det skal være støtte for overføring av 3D-video, film i Ultra-HD (4K), samt overføring av hologrammer.

ZDNet.com skriver at Sør-Korea er det landet i verden som har det best utbygde 4G-nettet (LTE), av de 76 landene som har bygget ut 4G. Ifølge en rapport fra OpenSignal er mobilpenetrasjonen i Sør-Korea på over 100 prosent, og gjennomsnittsbrukeren har 4G 91 prosent av tiden.

I 2020 kommer nettene for en ny internettrevolusjon:
– 5G får tusen ganger bedre kapasitet enn 4G »

(Kilder: Wall Street Journal, ZDNet.com, Financial Times)

annonse