Til hovedinnhold

Vil ha 5G til OL på hjemmebane

Japansk mobiloperatør med hårete mål.

20338679, Istockphoto

Den japanske mobiloperatøren NTT DoCoMo risikerte både vantro og skuldertrekk da de offentliggjorde sin ambisjon om å lansere 5G i tide til OL på hjemmebane i Tokyo i 2020.

Samsung har tidligere sagt at 5G-teknologien, som vil kunne gi datahastigheter på 1 gigabit per sekund, vil kunne være klar til utrulling i 2020. De fleste analytikere har imidlertid trodd at operatørene vil ha mer enn nok med å bygge kapasitet på 4G til å satse på hurtigere teknologier innen den tid.

Fortsatt avhenger definisjonen på 5G på hvem som presenterer teknologien. For NTT DoCoMo innebærer 5G tusen ganger så stor kapasitet i mobilnettet. Dette vil være nødvendig for å betjene de mange personlige enhetene som kommer til å koble seg på mobilnettet i årene som kommer, tror NTT DoCoMo-sjef Takehiro Nakamura.

Kan bli ubrukelig innendørs

NTT DoCoMo vil bygge 5G på høye frekvenser, nærmere bestemt 3,5 GHz-båndet. Ved hjelp av småceller og relativt små spektrumsressurser skal kapasiteten kunne økes 30 ganger, ifølge Nakamura.

Han innrømmer imidlertid at de høye frekvensene kan gjøre at kapasitetsøkningen bare kan utnyttes utendørs. Årsaken er at høye frekvenser har god kapasitet, men lavere rekkevidde enn lavere frekvenser.

Nakamura mener likevel at mobiloperatørene må ta 5G på alvor:

– 2020 er ikke langt unna, og vi må diskutere nye radioaksess-teknologier for dekke det store behovet som vil oppstå, sa Nakamura på Broadband World Forum i Amsterdam.

Les mer: 5G kan komme om sju år

(Kilde: Total Telecom)

annonse