Til hovedinnhold

Vil la ruteren din gi deg lynraskt mobilnett hjemme

«Småceller» kommer, og de kan løse mange utfordringer.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Hardware.no/Skagerrak: Vi nordmenn er ivrige på å ta i bruk ny teknologi, noe telebransjen mildt sagt har merket. Trafikkmengden i mobilnettet øker ekstremt raskt, fordi vi nå bruker det på en helt annen måte enn før. Det er ikke lenger bare samtaler og SMS-ser, det er ren data – og det er mye av det.

– Med årets OL i Sochi ble mobilen vår TV-skjerm. Under en av øvelsene stod mobilen for 80 prosent av trafikken i nettene våre, forteller Frode Støldal, Teknologidirektør i Telenor Norge, og viser til at trafikken har vokst med 1300 prosent fra 2011 til 2014

Parallelt med denne trafikkeksplosjonen jobber teleaktørene nå med å bygge ut 4G-nett over store deler av landet. Kapasiteten i nettet skal opp, men det har sine utfordringer.

Kort fortalt bygges mobilnettet ved at operatørene skrur opp basestasjoner rundt omkring i landet, montert på alt fra hustak til høye stålmaster. Telefonen din snakker med basestasjonene, som tar signalet ned i bakken og over på fibernettet – før signalet sendes videre til mottakeren. Å bygge mobilnett på denne måten har fungert veldig bra i mange år, og det gjør det for så vidt fortsatt, men antallet utfordringer er også økende.

Over de siste årene har derfor en rekke aktører jobbet for å tenke nytt når man bygger mobilnett. Både kinesiske Huawei, norske Cloundberry og Cisco satser alle stort på «småceller». Fremfor at teleoperatøren skal bygge master rundt omkring i landet, med egen fiber- og strømforsyning, vil de flytte basestasjonen inn i hjemmet ditt – gjerne til ruteren din – der fiberen og strømmen allerede ligger klar.

En ny virkelighet

En av de store utfordringene når man bygger mobilnett er å sørge for at dekningen innendørs blir god. Nettverket ble opprinnelig designet for utendørsbruk – mens du er på farten – så kunne fasttelefonen ta seg av det som skjedde inne. Virkeligheten i dag er en helt annen.

– Bruk av mobilen innendørs har endret seg radikalt. Og det brukes mest data, noe som er veldig uforutsigbart. Og hvem tror du lager alle disse dataene? Det er unger og storbedriftene, sier Chris Gilbert, administrerende direktør i Ubiquisys fra scenen på årets Telecruise. Selskapet produserer småceller, og ble i fjor kjøpt av Cisco for 1,8 milliarder kroner.

Hvor god dekningen er avhenger i stor grad av frekvensene nettet opererer på. Uten de rette frekvensene må operatørene enten bygge veldig mange og dyre basestasjoner, eller ofre god innendørsdekning. Med nye byggekrav i Norge har det bare blitt verre: Prestisjebyggene i Barcode-rekken i Oslo har vært et skrekkeksempel. Selv om de splitter nye kontorbyggene er landets dyreste, har mobildekningen vært elendig.

I tillegg genereres 80 prosent av mobiltrafikken nå mens vi er innendørs, ikke på farten og ute i frisk luft der basestasjonene står, ifølge Gilbert.

– Når dataene genereres innendørs, hvorfor flytter vi ikke da antennene innendørs? Hvorfor flipper vi det ikke rundt?, spør Gilbert retorisk.

Det er akkurat hva som gjøres når nettverksprodusentene, som Gilbert selv, satser mer på småcellene. De vil ha mobilnettverket inn i stua di, på samme måte som at du nå har trådløst nett via ruteren.

Flere løsninger

Det kan gjøres på flere måter. Småceller kan komme som egne små bokser, innebygget i den trådløse ruteren din eller som en egen modul. På bildet øverst i denne saken ser du en 802.11n-ruter fra Cisco, som har en modulport på baksiden. Porten er der egentlig slik at ruteren kan oppgraderes til den raske ac-standarden, men Ubiquisys fant raskt ut at den samme porten kan brukes for å gi ruteren en 4G-modul.

Derfra skal det bare være å plugge den til den samme strøm og Internett-koblingen som alt annet i hjemmet, og vips har du din egen lille basestasjon og bedre mobildekning.

Med det sagt: Det er ikke gitt at det er enkelt. Å holde en mobil basestasjon gående er hakket mer komplisert enn et vanlig hjemmenettverk.

– For å kunne rulle ut småcellene i stor skala må du tenke helt annerledes enn med det tradisjonelle nettet. Du må gjøre det wifi-aktig. Alle må kunne installere småcellene selv, ikke bare ingeniørene. Men for å gjøre det kreves det enormt med teknologi, sier Gilbert, og viser til at programvaren i deres småceller består av hele 26 millioner linjer med kode.

Småcellene må nemlig ha en god del mer logikk innebygget enn det en vanlig ruter trenger. Interferens kan raskt bli et problem – at signalet blir forstyrret av nærliggende basestasjoner. Cellene må derfor automatisk organisere seg selv, sjekke hvilke frekvenser som er i bruk i nærområdet, benytte de ledige og raskt legge om frekvensbåndet dersom et nytt signal dukker opp. De må synkroniseres med nettverket, og noen småceller kan gjøre dette så ofte som én gang i minuttet.

Det finnes flere gode råd:
Slik får du bedre innendørsdekning »

Mindre kontroll

Tradisjonelle basestasjoner ser du mange av over hele landet – og de tar i dag unna vanvittige datamengder.Foto: Christian Delbert, Shutterstock

Små basestasjoner i hjemmet som avlaster et presset mobilnett og samtidig gir deg bedre dekning, gjerne via den samme boksen som allerede gir deg trådløst nett, høres i utgangspunktet ut som en enkel og god løsning. Like fullt har ikke småcellene tatt helt av ennå, selv etter mange år på markedet. Rundt om i verden har de vært i bruk lenge, og i det kjente hotellet Burj Al Arab er det for eksempel småceller på hvert eneste hotellrom. Men i Norge har ikke adopsjonen vært så altfor stor, kanskje fordi vi nordmenn er veldig flinke til å koble oss på trådløse nett, men småcellene er like fullt på vei.

Telenor har som et eksempel i år annonsert at de vil satse på småceller for bedriftskundene. Cellene leveres riktig nok fra Telenor, som en løsning som spiller sammen med det tradisjonelle basestasjonsnettet. Det er ikke snakk om et løssalg rett fra for eksempel Cisco til en vanlig forbruker, utenfor teleoperatørens kontroll.

At operatøren står i fare for å miste full fysisk kontroll over punktene i mobilnettverket mener Gilbert er noe av årsaken til at småcellene ikke finnes i de tusen hjem allerede. Basestasjonene fungerer slik at operatøren har full og direkte kontroll over den via fjernstyring, noe som nødvendigvis ikke er tilfellet om du kjøper en småcelle på nett og setter den opp selv. Mangelen på kontroll kan være årsaken til at operatørene har vegret seg litt, mener Gilbert.

– Men folk som kjemper ved sverdet blir skutt av de som ikke gjør det, avslutter Gilbert.

Enorme mengder informasjon suser gjennom luften til enhver tid – men vet du egentlig hvordan? Hardware.no forklarer hvordan trådløs kommunikasjon fungerer » (Ekstra)

Vi gjør oppmerksom på at Telecruise blir arrangert av Mediehuset Tek, som utgir Hardware.no.

Mer om
annonse