Til hovedinnhold

– Nesten like mange velger mobil som bærbar PC

Smartmobilen overtar som foretrukket arbeidsverktøy, viser undersøkelse.

iStockphoto / 18555786

Hvis ansatte får velge selv, velger nesten halvparten en smartmobil i stedet for PC som sitt foretrukne arbeidsverktøy. Det viser en undersøkelse gjennomført av IT-selskapet Cisco.

Underøkelsen er gjort blant nesten 1800 studenter og unge profesjonelle mellom 18 og 30 år fra 18 land over hele verden. Spørsmålene gikk på hvordan de bruker internett og mobile enheter for å kommunisere med verden rundt seg.

Les også: Ny IBM-løsning skal gi enklere og sikrere mobilhverdag

Globalt foretrekker én av tre mobiltelefonen som eneste arbeidsverktøy hvis de måtte velge. 37 prosent foretrekker en bærbar PC. Smarttelefonen er i ferd med å ta over som arbeidsverktøy, skriver Cisco i rapporten.

Faktisk er vi blitt så avhengige av mobiltelefonen, at hele 42 prosent av de som ikke jobber med IT-ansvar på jobben sier at de ville følt abstinenser hvis de ikke fikk sjekket mobilen ofte. 59 prosent av de med IT-ansvar svarer det samme.

Det er bare 11 prosent som ville valgt et nettbrett som eneste arbeidsverktøy.

Utfordringer for bedriftene

Den utstrakte bruken av smartmobiler som arbeidsverktøy innebærer betydelige sikkerhetsutfordringer for bedriftenes IT-sikkerhetsansvarlige, mener Cisco. Selv om bedriftene har laget regler for hvordan telefonene kan brukes, er det nemlig mange som ikke følger disse.

Hele 50 prosent sier at de følger reglene "stort sett", mens bare 28 prosent sier at de "alltid følger arbeidsgiverens regler".

39 prosent av de spurte sier de kun får bruke jobbens enheter til jobbrelaterte formål, mens 23 prosent sier at de også kan bruke enhetene til private formål. 26 prosent av de spurte sier at arbeidsgiveren ikke har regler for bruk av arbeidsplassens enheter, mens 12 prosent ikke vet hvilke regler som finnes.

– Gir medarbeiderne mulighet for mer effektiv jobbing

I en annen undersøkelse fra Datametrix, om Bring Your Own Device-trenden (BYOD), sier én av to norske toppledere at de er positive til å gi medarbeiderne tilgang til virksomhetens datatjenester via mobile enheter.

– Arbeidstakerne forventer i økende at de kan ta med seg de mobile enhetene på jobb, og bruke dem på samme måte som de gjør hjemme. For mange bedrifter vil dette være problematisk ettersom de mobilene enhetene gir flere sikkerhets- og administrasjonsutfordringer, sier produktsjef sikkerhet Dag Sørlie i Datametrix.

Les også: Mobilen din lekker som en sil

Han mener man ikke ukritisk bør omfavne BYOD-trenden, men legge til rette for en kontrollert innføring. Da kan man gi medarbeiderne mulighet til å jobbe effektivt og dele informasjon via mobile enheter, samtidig som det skjer sikkert.

– Mange blir frastjålet sin iPhone eller iPad, eller de mister den. Da er det viktig at man har verktøy og løsninger som gjør at informasjonen på enheten slettes. I dag finnes gode administrasjonsverktøy på markedet som gjør dette til en relativt enkel operasjon, sier Sørlie.

Enhetene bør sikres like godt som bærbare PC-er, mener Sørlie. Han advarer spesielt mot telefoner som automatisk kobler seg til ukrypterte trådløse nettverk, og foreslår programvare som automatisk gir beskjed til den mobile enheten om å koble seg opp med sikker VPN-tilkobling til bedriftens nettverk når den oppdager et ukryptert nettverk.

Les også: – 2013 blir mobilhackernes år

(Kilder: Pressemeldinger fra Cisco og Datametrix)

annonse