Til hovedinnhold

VPN åpner for egne dingser på jobb

Bedre
sikkerhet, men det finnes en klar ulempe.

Hvordan lar du de ansatte ta med sine egne dingser på jobb uten å kompromittere sikkerheten i bedriftens nettverk? Sikkerhetsselskapet Blue Coat mener de har en løsning, men den er ikke helt uten bivirkninger.

Blue Coat mener det går an å få økt mobilitet og produktivitet i bedriften uten at det går på bekostning av sikkerheten. Løsningen er VPN.

VPN står for virtuelt privat datanettverk, og anvendes for å skape sikre punkt til punkt-forbindelser, eller tuneller gjennom andre datanettverk. VPN-forbindelser kan være kryptert, slik at den er umulig å snappe opp for utenforstående.

– De ansatte vil ta med sine egne dingser på jobb fordi det er dem de er mest komfortable med, og dermed også mest produktive på, sier markedssjef John Yun i Blue Coat ifølge svenske Säkerhet 24.

Må bygge datasentre

Problemet med at de ansatte bruker eget utstyr er at dette kan føre til at bedriftens eget nettverk utsettes for skadevare, dataspionasje eller datainnbrudd. Den tradisjonelle løsningen på dette har vært å installere sikkerhetsprogrammer på mobilen. Disse er imidlertid ofte tunge å kjøre og svekker ytelsen på enheten, ifølge Yun.

Blue Coat vil derfor flytte sikkerhetsprosesseringen av filer til nettskyen, slik at den ikke stjeler ytelse på den enkelte smarttelefon eller nettbrett. Tilknytningen til sikkerhetsløsningen skal skje via VPN.

Haken er at VPN fører til noe forsinkelse i surfeopplevelsen. Da Blue Coat lanserte tjenesten i Sverige, måtte de opprette et eget datasenter i landet i stedet for det gamle i London. Dette grepet var helt nødvendig for å få forsinkelsen ned på et akseptabelt nivå. Blue Coat håper på sikt å bygge flere datasentre for å få ned forsinkelsene ytterligere.

Løsningen kan minne litt om israelske Check Points trussel-emulator. Den vil for eksempel åpne alle filer i et beskyttet miljø og teste dem for suspekt atferd. Ulempen ved denne teknologien er at også denne vil gi noe forsinkelser når den tester filer i sanntid.

Les mer: Vurderer å slutte hvis vi ikke får ta med egen mobil på jobb >>

annonse