– Android 6 er fantastisk, utrullingen er en fadese
Hvor blir du av, Marshmallow?
Venter du fortsatt på Android 6? Det er du ikke alene om. De aller kjappeste mobilprodusentene oppgraderte toppmodellene sine rett i etterkant av lanseringen, men det er fortsatt mange viktige modeller igjen som ikke har fått oppdateringen. Hvor blir den av, og hva er det vi venter på?
Android 6.0 ble lansert for fire og en halv måned siden, og første februar var den nye versjonen bare installert på 1,2 prosent av Android-enhetene. Til sammenlikning var siste utgave av iOS installert på halvparten av Apples aktive enheter allerede helgen etter slipp.
Likevel kan knapt noen av mobilprodusentene vi har snakket med svare på når oppdateringen kommer.
Ny funksjonalitet som har vært ønsket lenge
Det er ikke alltid det er så fryktelig viktig med storoppdateringene. Ofte fokuserer de mer på design og underliggende forbedringer enn på ren funksjonalitet, og telefonene fortsetter jo å virke uten disse oppdateringene. Nå får du uansett sikkerhetsoppdateringer uavhengig av de store oppdateringene, og telefonene mister jo ikke funksjonene de ble solgt med.
Men for en gangs skyld er det en virkelig voksen oppdatering vi snakker om. En oppdatering som både gir funksjonalitet og forbedringer mange av oss ønsker seg.
- Muligheter til å sette tillatelser selv, eksempelvis for apper som kanskje ikke behøver tilgang på telefonboken din for å virke.
- Telefonen lærer seg når du bruker den aktivt, og når den ligger i ro. Dermed sparer den strøm og slapper av samtidig som eieren lader opp.
- Oppgraderingen kan gi massivt forbedret ytelse i noen sammenhenger. Eksempelvis oppnår HTCs One M9 en dobling i ytelsestesten AnTuTu etter oppgraderingen.
- En funksjon som lar kontaktene dine «insistere» på å komme gjennom, selv om telefonen er satt til å ikke forstyrre. Ringer de to ganger på under 15 minutter varsler telefonen.
- Mulighet til å kombinere innebygget lagringsplass med minnekort, slik at du slipper å passe på to forskjellige siloer for apper og medieinnhold.
Litt over en måned etter lansering ble det kjent at kun 0,3 prosent av Googles brukermasse hadde oppgradert til Android 6, og det fortsatt tregt for det fragmenterte operativsystemet.
Vi har i løpet av de siste dagene mast på de fleste av de store mobilprodusentene. Samsung, Huawei, HTC, Motorola, Sony og LG har blitt spurt, men få har kunnet svare. Foreløpig er det kun HTC og Motorola som har gitt oss konkrete svar, men det skyldes at disse mobilprodusentene allerede har gjort en stor del av oppgraderingsjobben.
Hvorfor er dette vanskelig?
Vi melder i blant om at ulike telefoner endelig får oppdateringer til Android. Men det burde vi kanskje ikke gjøre. Ikke fordi det ikke blir godt lest, men fordi det ofte ikke er presist. Ikke for Norge, i hvert fall.
Så godt som samtlige store mobilprodusenter har nemlig lokalt tilpassede menyer på sine telefoner. Selv om norsk er inkludert i ordinær Android, legger produsentene til egne elementer, og de gjør ofte en siste og ekstra språkvask før programvaren slippes løs på intetanende forbrukere.
I tillegg hender det seg at det skal med lokalt tilpasset programvare i telefonene. Noen steder har kanskje en tjeneste slått an, slik at mange forbrukere nærmest forventer at den skal følge med. I andre tilfeller skal operatører ha et ord med i laget, slik at for eksempel saldoapper og annet ligger i menyene fra du starter telefonen.
Ofte sies det at endringene også må en tur innom Google før de rulles ut.
Forståelig med lite informasjon, men ...
En LG G4-oppdatering i Polen, som vi skrev om for en tid tilbake, er altså ikke nødvendigvis en oppdatering for nordiske brukere. Vi venter fortsatt.
Med så mange faktorer involvert i en utrulling av nye Android-versjoner forstår vi i grunnen at mobilprodusentene ikke er så ivrige på å fortelle oss hvor de er i ruten. De har mange produkter, mange versjoner og veldig mange markeder. Deler de ut informasjon som er feil slår det gjerne tilbake i etterkant.
Likevel lanseres det nå kliss nye mobiler på det norske markedet, senest Samsungs Galaxy A-serie og Sonys Xperia M5, som er nye modeller med gammel Android. Det synes vi er puslete greier.
Fragmenteringen tar aldri slutt på denne måten
Én ting er den konkrete funksjonaliteten i hver ny Android-versjon, men også fragmentering er et stort problem for Android-plattformen. Den magre brukerbasen som har Android 6 i dag utgjør for eksempel bare halvparten av dem som går rundt med Android Android 2.3 på mobilene sine. Dette er en seks år gammel Android-versjon, som kom rundt halvannet år etter første kommersielle utgave. Sannsynligvis en av de tidligste Android-utgavene folk flest har et forhold til.
Med tidvis store forskjeller på Android-versjoner er det ikke opplagt om funksjoner vil virke på tvers av Android-enhetene dine. Søker du opp innhold i Google Play fra datamaskinen din er standardbeskjeden som følger:
Dette handler naturligvis også litt om maskinvare og andre forskjeller mellom ulike modeller, men at mobilprodusentene er kjempetreige hjelper overhodet ikke.
Telefoner lansert snart et halvt år etter siste store Android-versjon uten å ha oppdateringen er ikke godt nok. Det er slett ikke rart at Google gjør sitt beste for å ta kontroll over Android-løpet hos mobilprodusentene, men for hver forbedring Google gjør, kan det virke som om det dukker opp nye utfordringer.
- Vil du vite mer om hvordan det er å bruke en telefon med Android 6? Les vår test av Google og Huaweis Nexus 6P her »