Huaweis nye toppmodell er lynrask og gigantisk
Mate 8 kommer til Norge hvert øyeblikk.
Las Vegas / Tek.no: Huawei jobber seg sakte men sikkert oppover blant mobilprodusentene, og 2015 ble det beste året for produsenten så langt. Først og fremst anført av en Nexus 6P-modell som har fått skryt av en nær samlet teknopresse. Men en telefon som har fått langt mindre oppmerksomhet så langt er Mate 8. Den fikk en slags lansering midt i desember i fjor, men fikk sin endelige lansering under CES.
Vi har prøvekjørt telefonen, og kommer med en test i nær fremtid. Nå er det tid for førsteinntrykk.
Stor skjerm med smale rammer
Telefonen er bygget i metall og glass, og føles velbygget i hånden. Glasset er avrundet ut mot kantene. Av en eller annen grunn minner den meg litt om Samsungs Galaxy Note 3 sett forfra. Det er noe med den blågrå fargen som rammer inn skjermen, og det avrundede 2,5D-glasset.
Det sagt er det ganske vesentlige ting som skiller denne fra Samsungs gamle brettmobil. For det første er den nevnte skjermrammen minimal. Her er det knapt plass til noe som helst rundt den seks tommer store skjermen. Det gjør at telefonen ikke tar opp allverdens plass. Sjef for telefonavdelingen i Huawei, Richard Yu, påpekte under dagens arrangement at størrelsen ikke skiller seg så mye fra Apples iPhone 6S Plus, og vi må gi ham rett i det. Like fullt er det plass til 0,5 tommer mer skjerm på Huawei-telefonen.
Det er en noenlunde tilbakeholden design på denne telefonen. Kameraoptikken bor i et rundt felt øverst på telefonen, rett over fingersensoren som også er rund. Muligens tenkt som et slags åttetall. Under har telefonen mikrofon- og høyttalergriller skåret ut i aluminiumen. Der slike ofte er runde, er Mate 8-variantene avlange.
Fargemettet skjerm og egne menyer
Selv om skjermen er hele seks tommer stor er det vanlig full-HD-oppløsning som gjelder her. Huawei skryter av voldsomt mettede farger i skjermen. Det er ikke en egenskap alle ønsker seg, men det er likevel mange som setter pris på de typiske «AMOLED-fargene» i skjermer med høy fargemetning. Vi opplever likevel ikke at metningen er for høy, og skulle du synes det er det mulig å stille på fargeprofilen.
Huawei har de siste årene gått i en stadig mer egenrådig retning med menyene sine. Emotion UI ligger oppå Googles Android, men likner svært lite på den grunnleggende utgaven som bor på Nexus-modellene. Her får du ikke noen appskjerm, bare et utvalg hjemmeskjermer som du må holde ryddig etter beste evne. Alt fra ringemenyer til varslingsmenyen skiller seg markant fra det som er standard i Android.
Det finnes et lite utvalg mobilprodusenter som forsøker å fjerne seg så langt fra Android at telefonene knapt er gjenkjennelige, samtidig som Google Play og Android-appene kan kjøres. Når Huawei har plassert EMUI-logoen på godt synlig plass i innstillingsmenyen kan det nesten virke som om de forsøker å gå samme ruten. Samtidig er de ikke spesielt tilbakeholdne med Android-logoen som var overalt under lanseringen.
Huawei selv fremhevet en rekke funksjoner i telefonen som virket nyttige, og som vi skal se nærmere på etter hvert. For eksempel kan nettleseren ta skjermdumper av veldig lange nettsider, og kameraappen skal ha en egen funksjon som lar deg ta bilder av plansjer vist på storskjerm. Telefonen skal selv få plansjene til å se fornuftige ut igjen, samtidig som mennesker og møbler rundt skjermen fjernes. Også utvidet funksjonalitet som konferansetelefon er med, men akkurat her kjenner vi igjen deler av funksjonaliteten fra Samsungs nyeste Galaxy Note-modeller.
Skiller seg ut på noen områder
En av telefonens viktigste egenskaper får vi ikke sagt så mye om på sittende fot. Huawei mener nemlig den skal ha ekstrem batteritid. Nesten hundre timer sammenhengende musikkavspilling skal den tåle, alternativt kan du surfe nettsider i 20 timer sammenhengende.
Å få til slikt betinger både et stort batteri og god strømstyring. Batteriet i Mate 8 er på 4000 mAh, noe som er svært stort, men ikke helt uhørt. Hvor godt det digre batteriet fungerer i praksis vil vi komme tilbake til i testen av telefonen.
Det vi derimot har fått prøve litt er kameraet i telefonen. Selskapet skryter av en rekke egenskaper, der spesielt nattfoto og bilder med vanskelige lysforhold fremheves. Vårt foreløpige inntrykk er at kameraet er meget bra. Det virker å være i klasse med de beste mobilkameraene vi vet om, men foreløpig har vi ikke brukt det nok til å si om det forbigår dagens kameraverstinger.
Flott fotoapplikasjon
Vi liker uansett den omfattende fotoappen. Den lar deg ta helt enkle bilder på full auto. Her er det ikke behov for fotokyndige hender, men hvis du vil eksperimentere litt er det vel så moro å prøve ut manuelle kontroller. Du kan la lukkeren stå åpen lange tider, styre fokus manuelt og du kan også begrense ISO-verdier, for å nevne noe. Alt er forholdsvis enkelt presentert og du får forhåndsvisninger av de fleste av innstillingene umiddelbart.
Et godt spesifisert frontkamera vil også være velkomment blant de selfieglade. Men jeg er jaggu ikke helt sikker på om skjønnhetsmodusene som følger med vil bli brukt mest som morofunksjon eller til det Huawei har laget dem for. Resultatene kan nemlig bli ... vel, det er ikke alltid like vakkert det som kommer ut. Men så er det jo også stor moro å fremprovosere nettopp slike resultater.
Det begynner å bli veldig mange år siden programvaren som lot deg behandle ansikter som plastelina kom for PC-skjermen, og Apples Photobooth er fortsatt morsom å hente frem av og til. Rare fotoeffekter på ansikter fortsetter å være nokså uslitelig moro.
Kommer snart til Norge
Telefonen har dessuten ny og kraftig innmat. Her er det en av Huaweis egne Kirin 950-brikker som er bygget inn, og den har fire av ARMs nye Cortex-A72-kjerner på innsiden, ved siden av fire noe svakere prosessorkjerner. Resultatet er en telefon som er lynrask i enkelte sammenhenger, og som også gir meget gode resultater i ytelsestester. I Geekbench 3 gir telefonen resultater på godt over 6000 poeng. Dermed nærmer den seg resultatene Microsofts Core i5-utstyrte Surface Pro 4 fikk i samme test. Det er slett ikke gærnt.
Vi vet ikke hva prisen vil bli når telefonen kommer i salg i Norge, men Huawei har i hvert fall tatt oss med i første runde av den globale utrullingen, så dermed skulle ikke telefonen være langt unna.
Det er ikke så lenge siden vi testet en av Huaweis andre toppmodeller. Her kan du se hvordan det gikk da Mate S var innom til test.