Tek.no

Guide iCloud

Slik bruker du Apples skytjeneste

Smart, enkelt og gratis.

Niklas Plikk
15 Feb 2012 16:00

Da iCloud ble annonsert mot slutten av fjoråret var fokuset rettet mot hvordan applikasjonene til iPad og iPhone kunne synkroniseres på nettet, og hvordan bilder som ble tatt med iPhonen kunne bli vist på dataskjermen bare sekunder etterpå. Det de glemte var å fortelle Mac-brukerne at iCloud faktisk er en fin tjeneste, selv for de uten iPhone og iPad.

Vi har laget en rask guide på hvordan du setter opp iCloud for første gang, og hvordan du i tillegg kan bruke «Find My Mac»-funksjonen til Apple, som lar deg spore opp datamaskinen din hvis den er ute på vift.

Enkelt oppsett

Selv om iCloud hovedsaklig er ment som en sømløs tjeneste som kobler sammen alle Apple-dingsene dine i nettskyen, kan det være nyttig å bruke den selv om du bare har en Mac. Den vil ta sikkerhetskopier av dataene du lagrer via programmer som iWorks og Keynote, lagre bildene i nettskyen, og hvis du bruker iCal-kalenderen eller kontaktboken til Apple vil den synkronisere og ta sikkerhetskopi av alt du endrer og skriver i dem.

Det iCloud ikke gjør er å ta en fullstendig sikkerhetskopi av alt på harddisken din, slik som musikkfiler og filmer.

iCloud er en videreutvikling av Apples Mobile Me-tjeneste, som kostet flere hundre kroner i året for å bruke. Nå har de kvittet seg helt med Mobile Me-navnet, beholdt funksjonene og innført bedre synkronisering, og gjort det hele gratis for alle Apple-brukere. Det vil imidlertid koste deg et par slanter hvis du vil utvide lagringsplassen din i iCloud. Dette kommer vi tilbake til.

Oppgrader programvaren din

For å kunne bruke iCloud må du ha OS X Lion, som er Apples nyeste operativsystem. Hvis du ikke har oppgradert enda, og fortsatt bruker Snow Leopard, må du laste ned OS X Lion fra Mac App Store, eller bestille en Minnepenn med OS X Lion fra Apple. Hvis du har en iPhone, iPod eller iPad du vil synkronisere med, vil de måtte ha iOS 5 installert.

Ikke nok med å ha OS X Lion installert, du må også passe på at du har den nyeste versjonen av operativsystemet.

Dette finner du ut av ved å trykke på eple-symbolet øverst i venstre hjørne, og trykk på "About This Mac". Hvis du har 10.7.2 eller senere er du klar for iCloud. Hvis du har 10.7.1 eller 10.7 må du trykke på "Software Update" litt lengre ned på samme meny, og oppdatere til nyeste versjon av operativsystemet.

Innstillingene til iCloud finner du ved å trykke på eple-symbolet nok en gang, og gå til System Preferences. Trykk på iCloud-ikonet.

Her skriver du inn Apple ID-en din, og passordet ditt. Dette er det samme passordet du bruker i andre Apple-tjenester, som for eksempel iTunes. Hvis du ikke har satt opp dette vil du bli bedt om å gjøre dette, før du kan trykke deg videre.

Her får du opp en liste over alle tingene du kan synkronisere, slik som kontakter og dokumenter.

To nyttige tjenester

I bunnen av listen vil du også se to tjenester kalt "Back to My Mac" og "Find My Mac". Den første lar deg fjernstyre maskinen fra en annen Mac med samme Apple ID-innlogging. Du kan også få tilgang til alle filene på datamaskinen uansett hvor du er, slik at du kan overføre filer direkte til datamaskinen du sitter på.

Find My Mac er en tjeneste som lar deg se hvor datamaskinen din er til hvilken som helst tid. Den må forsåvidt være tilkoblet til et trådløst nett, men hvis datamaskinen blir stjålet, eller du har glemt den et sted du ikke husker, kan tjenesten være nyttig for å finne tilbake til den.

Hvis du vil bruke noen av tjenestene, må du huke av i boksen ved siden av ikonet og akseptere at Find My Mac kan spore deg. Hvis du ser et utropstegn ved siden av Find My Mac-ikonet kan du trykke på "mer", for å finne ut hvilke andre innstillinger du må gjøre. Et eksempel er for eksempel at du må huke av for at maskinen kan være "våken" når den er i batterispare-modus, slik at den ikke mister tilgangen til internett. Det samme gjelder Back to My Mac, som også kan kreve ytterligere innstillinger.

Kjøp større lagring

Hvis du er ute etter mer lagringsplass enn de 5 gigabytene som følger med, kan du trykke på "Manage" i bunnen av vinduet, og så "Buy More Storage". Ytterligere 10 GB koster 140 kroner i året, 20 GB koster 280 kroner, mens 50 GB koster 700 kroner.

Alt du synkroniserer kan du finne på icloud.com, hvor du kan logge deg inn med Apple ID-en din.

Når du er først er inne på iCloud i nettleseren kan du også prøve ut «Find My Mac»-tjenesten, for å se at det fungerer. Dette gjør du ved å trykke på «Find My iPhone»-ikonet (selve tjenesten heter Find My iPhone, men brukes for å finne alle Apple-dingsene dine). Når du har skrevet inn Apple ID-en din nok en gang, vil du få opp en oversikt over Apple-enhetene dine på venstre siden, og et kart over hele skjermen. Trykker du på Mac-bildet, vil den søke opp lokaliteten til datamaskinen din på et par sekunder.

Skulle du ha behov for å sende en beskjed til datamaskinen, låse den eller fjerne alt av data du har på den, kan du gjøre dette ved å trykke på den lille «i»-en ved siden av navnet. Dette kan være nyttig hvis datamaskinen er stjålet eller tapt.

Med iCloud vil filene dine synkroniseres automatisk, uten at du trenger å tenke på hvor du lagrer dem. Du er imidlertid nødt til å gå inn på innstillingene på iPaden eller iPhonen din hvis du vil at disse skal synkroniseres med Macen din.

Alternativer

For andre gratis synkroniseringsalternativer kan du prøve ut Dropbox. Denne tjenesten gir deg en virtuell mappe på datamaskinen din, som vil dukke opp på alle andre steder du installerer den. Dropbox er støttet av haugevis av plattformer, slik som Windows, Mac, Linux, Android og iOS, og er en strålende måte å passe på at alle filene er på én plass, uansett hvor du jobber. Her er du imidlertid avhengig av å legge filene i den delte mappen.

I tillegg kan du prøve ut Microsoft sin egen nettsky-lagring, Skydrive, som nylig ble tilgjengelig for mobilplattformer i tillegg til Windows og Mac. Her er oppsettet ekstremt enkelt, og alt du trenger å gjøre er å logge inn med din Windows Live-konto på skydrive.live.com.

Når du først er logget inn, er det bare å sette igang og laste opp alt du vil sikkerhetskopiere og eventuelt dele med andre. Du kan opprette mapper, dra over filer direkte fra filbehandleren din eller fra et bildeprogram som for eksempel iPhoto, og filene blir lastet opp. Med en enkel knapp kan du også genere en lenke til filene du legger ut, slik at du kan dele de med andre. Du kan enten spesifisere at besøkende kun kan se på filene, redigere dem, eller gjøre mappen offentlig, slik at alle har tilgang til den.

Microsoft holder et øye med alt som blir lagt ut, så hvis du har lyst til å sikkerhetskopiere bilder med litt for mye bar hud, eller filer som kan se suspekte ut, vil Microsoft sette foten ned og slette bildene.

Et tredje alternativ kan være SpiderOak, som også tilbyr gratis lagring i nettskyen. SpiderOak har fokus på at alt som lastes opp er kryptert, slik at ingen – ikke engang SpiderOak selv – har tilgang på dine data.

Les også: Hjelp, jeg må bruke Mac!

Les også
Denne tjenesten lurer MacBook-tyven
Les også
Dette vil iCloud koste
Les også
iCloud er ikke langt unna
Les også
Vi følger Apples lansering
annonse

Les også