Til hovedinnhold

Vi følger Apples lansering

Keynoten i forbindelsemed The Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) 2011 er nå over.

Man kan nok si mye rart om både Apple og Steve Jobs, men en ting er sikkert, og det er at de har gjort ganske så mye riktig. Bare for å komme seg inn på WWDC2011 måtte man ut med 1599 USD og billettene ble solgt ut på to timer. Dessverre er det likevel slik at Apple på ingen måter er glade for folk som sender livestreamer ut og alle som til nå har prøvd har blitt stoppet. En stream var oppe i rundt 20 minutter, før Apple greide å spore opp synderen.

Bilde: MacLife

iCloud

Da har Steve Jobs kommet seg tilbake på scenen, og det er iCloud som skal frem i lyset. Vår digitale hverdag har endret seg, før var en PC det naturlige samlingspunktet for ditt digitale liv. Nå har vi fått så mange enheter, så det å holde styr på bilder, video, tekst osv blir vanskelig. Her kommer iCloud inn. Ting du sender til iCloud blir så dyttet videre av iCloud slik at alle enhetene dine også får tilgang på dem. Som Jobs sier "It just works". Jobs kan fortelle at de har lært svært mye av MobileMe.

Mye fra MobileMe er videreført, slikt som kontakter. I tillegg er det mye nytt. App Store vil f.eks huske og synkronisere kjøp, slik at du kan bruke kjøpe apps på tverrs. Backup skal sørge for at det er enkelt å sette opp nye enheter. Videre er det klart for deling av dokumenter via iCloud. Photo Stream gjør mye av det samme for bilder. Ta bilde med en iPhone på farten, se nærmere på bildet når du kommer hjem til en større skjerm. Bildene blir lagret på iCloud-serverne i 30 dager, slik at du skal være sikker på at alle enheter har fått dem.

Ikke uventet vil vi også få se iTunes via iCloud. Kjøpte sanger dukker opp på alle enheter. Blant de mer spennende detaljene finner vi her at man kan handle via en Mac, så handler kjøpene direkte opp på din iPhone. Dog må dette aktiveres via en egen knapp, likevel er det spennende at Jobs omtaler dette som nedlastning, og ikke streaming. Et lite Kinderegg er at musikk du selv har rippet, kan bli tilgjengelig direkte i iTunes via iTunes Match service. Kostnaden er på 24,99 USD per år.

iCloud blir gratis, skjønt, litt har man vel kanskje allerede betalt for systemene som støtter iCloud. For tilgang må du taste inn din Apple ID og passord, da får du 5 GB med gratis lagrings, og Photo Stream, musikk, apps er unntatt.

iOS5

Her er det en rekke nye ting, faktisk 200 av dem. 10 av dem finner du under. iOS 5 skal komme ut til høsten, og støttes av iPhone 3 GS, 4 samt iPad og iPad 2.

Notifications skal ha fått en oppgradering, her kommer Notifications Center, et sted for å samle alt informasjon. Notifications Center får man enkelt frem ved å dra fingeren ned fra toppen av skjermen. For Android-brukere høres nok dette relativt kjent ut.

Neste funksjonalitet ut er News Stand. News Stand kan minne om iBooks, men er beregnet for blader som National Geographic.

Videre skal det bli lettere å bruke Twitter via en iOS5-enhet. Blant annet via enklere innlogging.

Safari har fått seg en liten oppgradering også. Ifølge Apple skal 66 prosent av all nettrafikk via mobile enheter bli gjort via Safari. Surfing med faner skal nå støttes. For Safari Reader for man synkronisering på tverrs av det man måtte ha av enheter.

Reminders skal hjelpe deg til å huske alt du ellers glemmer. Det som kanskje er mest spesielt er at man også kan få varsler når man beveger seg over en fastsatt geografisk grense.

Camera skal bli raskere i bruk. I tillegg skal man få en egen kameraknapp rett på skjermen når enheten er låst.

Mail skal få en rekke småfikser. Blant annet flagging av post, klikk-og-dra av e-postadresser.

PC Free gjør at man endelig ikke trenger en datamaskin for å sette igang iOS5-enheten din. Man setter opp og aktiverer det hele rett fra enheten.

Game Center er en naturlig følge siden iOS, ifølge Apple, skal være verdens mest populære spillplattform. Her kan man få anbefalinger fra venner, treffe venners venner osv. Du kan også kjøpe spill rett fra Game Center.

iMessage

er et spesielt system mellom alle iOS5-brukere. Her kan man bruke tekst, bilder og video. Samtaler kan fortsette på tverrs av enheter du måtte ha liggende, og varsler blir gitt for om mottageren faktisk har lest meldingen.

Mac OS X Lion

Først ut er det Mac OS X Lion som får sin dose oppmerksomhet. Phil Schiller, SVP WW Product Marketing, viser frem det som er nytt. Mac OS X Lion vil bare være tilgjengelig via App Store, og prisen? 29 USD! Lion kommer ut i juli, og kan legges inn på det du har av Mac-maskiner.

Fingerstyring

iPad kom med en rekke måter å styre maskinen på via hender og fingre. En rekke kombinasjoner med fingrene ga brukerne full kontroll, blant annet sveip med en eller flere fingre, klyping og vridning. Nå skal alle disse også komme til OS X Lion, i den tid man har en trackpad da.

En ting man legger merke til er manglen på scrollbars, siden man har full kontroll via trackpaden.

Full-screen apps

Med apps i fullskjerm forsøker Apple å gi samme opplevelsen av helhet som man får på iPad. Unødvendige rammer osv blir fjernet, sånn at det bare er selve programmet man bruker som kommer i fokus. Det blir også lett å bytte mellom programmer som kjører i fullskjerm. Kombinerer man dette med den nye fingerstyringen får man virkelig utnyttet arealet på skjermen, selv om man fremdeles har full kontroll.

Mission Control

Dette er kommandosenteret, som viser deg hva som skjer på datamaskinen din. Her skal du få full oversikt over Dashboard og programmer i fullskjerm, alt sett ovenfra.

Appstore

Litt egenreklame må til. Ifølge Apple er nå App Store den største forhandleren på verdensbasis av datamaskinprogrammer.

Launchpad

Launchpad skal være ditt hjem for ulike apps, der du har øyeblikkelig tilgang akkurat som på en iPad. Et klikk, og man får en fullskjermsoversikt over tilgjengelige apps. Når du laster ned en ny app fra App Store dukker de umiddelbart opp i Launchpad.

Resume

Omstart av maskinen skal nå bli en mer behagelig opplevelse. Ved bruk av Resume kan man kjøre en omstart og få opp alt av apps slik som du hadde dem før omstarten. Resume fungerer også slik at apps som stenges og åpnes igjen blir åpnet akkurat som du stengte dem. Den husker selv tekst som er markert, hvor verktøyer i Photoshop er plassert.

Autolagring

Automatisk lagring skal nå være på plass, for dem som glemmer å lagre selv. Lion lagrer fortløpende, men det er likevel ikke noe problem å hente opp originale versjoner i tilfelle man ikke vil ha endringene.

AirDrop

Dette er en måte å dele filer på. Et trykk på AirDrop-ikonet og maskinen titter etter andre i nærheten som også bruker AirDrop. Dra filene over til riktig kontakt og så skal vedkommende få tilbud om å laste over filen. Helt enkelt ser du deg selv i midten, med delte maskiner i sirkel rundt. Deretter er det bare å dra filer over, for å se om venner og bekjente vil ha dem.

Mail 5

Mail 5 får et oppgradert grensesnitt, som på en iPad. Alt av e-post vises i innboksen, samtidig som man får forhåndsvisning i fullhøyde på høyre side. En oppdatert søkefunksjon skal også være klar. Med Mail 5 kommer også Conversations, en måte å samle meldinger som hører sammen, slik som på Gmail.

.. og mye mer

En rekke andre forbedringer er også på plass. Vi nevner i fleng bedre integrasjon mot Microsoft Windows, FileVault 2, tilleggsprogrammer for Lion Server osv.

Les også
Hva lanserer Apple i kveld?
Les også
Apple fikk bruke Z68 før alle andre
Les også
Office for Mac får bedre synkronisering
Mer om
annonse