Til hovedinnhold

Derfor bør du aktivere gjestenett hjemme

Deler du ut wifi-passordet ditt til alle som kommer på besøk? Ikke gjør det.

Kurt Lekanger, Tek.no

Har du et trådløst nettverk hjemme – og det har du sikkert – får du antagelig stadig vekk spørsmål fra besøkende om hva passordet til wifi-nettet ditt er. De fleste gir det fra seg uten å mukke. For du vil vel ikke fremstå som kjip og lite gjestfri?

I stedet for å gi fra deg passordet til det trådløse nettet ditt, er det mye bedre å opprette et eget gjestenett. I denne guiden viser vi deg hvordan.

Det å gi fra seg wifi-passordet til familie og gode venner behøver ikke være noen kjemperisiko – men husk at når du gir besøkende tilgang til det trådløse nettet ditt gir du dem også tilgang til enheter som er koblet til nettet, som for eksempel nettverksdisker, delte kataloger og skrivere. Og husk også at jo flere som vet passordet ditt, jo større er sjansen for at passordet kommer på avveie (du bruker vel ikke wifi-passordet ditt andre steder?).

En annen ting som gjør det lurt å ha eget gjestenett, er at den innebygde Wi-Fi-sensor-løsningen i Windows 10 gjør det skummelt enkelt å automatisk dele tilgang til wifi-nettet ditt med venner på Facebook, Skype og Outlook.com. Da vil det være en fordel å dele tilgang til et trådløst nettverk som er separert fra det vanlige nettet ditt. Det er ikke sikkert du vil at samtlige Facebook-venner plutselig skal ha tilgang til for eksempel en delt mappe på en PC eller en NAS i nettet ditt når de er innenfor rekkevidden til nettet, eller at de får tilgang til andre ressurser i nettet (for eksempel skrivere eller medieavspillingsenheter). Sikkerhetsproblemene relatert til automatisk tilkobling til wifi-nett har ført til at Microsoft snart kommer til å fjerne Wi-Fi-sensor-funksjonen (Digi.no).

Les mer om Wi-Fi-sensor-funksjonen her »

Vi kan altså slå fast at et gjestenett er både en tryggere og mer elegant løsning enn å dele ut passordet til det vanlige nettet ditt. Og med et gjestenett slipper du å fremstå som kjip eller at vennene dine skal føle at du ikke stoler på dem når du ikke vil gi dem wifi-passordet ditt. Snarere tvert imot – du har jo virkelig tenkt på gjestene dine når du har tatt deg tid til å lage et eget nettverk for dem!

Permanent eller midlertidig gjestenett

Med Netgear Genie-appen kan du raskt aktivere et midlertidig eller permanent gjestenettverk direkte fra sofakroken.

Det greieste er vanligvis å sette opp et permanent gjestenettverk, men veldig mange trådløse rutere og aksesspunkter har også mulighet for å sette opp midlertidige gjestenett.

Vanligvis krever det å sette opp et midlertidig gjestenett at du må logge deg på web-grensesnittet til den trådløse ruteren ved å taste inn for eksempel 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 i nettleseren, men noen ruterprodusenter har vært så smarte at de leverer egne apper som enkelt og greit lar deg gjøre dette fra mobiltelefonen. Dermed kan du kjapt aktivere gjestenett fra sofakroken når en gjest spør om dette. Netgear Genie er et eksempel på en slik app, som også lar deg definere om du vil la gjestenettverket bare være tilgjengelig i en begrenset tidsperiode.

Normalt vil det være et poeng å forhindre at de som kobler seg til gjestenettet også får tilgang til lokalnettet ditt. I mange rutere kan du velge om du vil gi tilgang eller ikke, og du kan ofte også velge om flere som kobler seg til gjestenettet skal kunne se hverandre. Av avanserte muligheter du finner på enkelte rutere er mulighet for å begrense hvor mye av den totale båndbredden gjestene skal kunne forsyne seg av. Har du flere hundre megabit å ta av, er det ikke sikkert det er så viktig å begrense båndbredden – men sitter du på en treg linje kan det kanskje være verdt å vurdere.

Noen trådløse rutere og aksesspunkter gir deg mulighet til å sette opp gjestenettet som en slags web-portal du må logge deg på. Dette er den typen løsning du ofte finner på hoteller, hvor du kobler deg til et åpent wifi-nett, men så må logge deg på med brukernavn og passord for å komme på nett.

Ett eller flere gjestenett

I de fleste trådløse rutere for forbrukermarkedet har du imidlertid bare mulighet til å sette opp et gjestenettverk som vanlig wifi-nettverk med passord. Har du en moderne ruter vil du antagelig ha mulighet til å opprette minst to gjestenettverk, ett for 2,4 GHz og ett for 5 GHz. Noen trådløse rutere har to 5 GHz-bånd, og da kan du ofte også sette opp ett gjestenettverk for hvert av de to 5 GHz-båndene, i tillegg til 2,4 GHz.

Det er lurt å sette opp gjestenett for både 2,4 og 5 GHz. De fleste PC-er støtter både 2,4 og 5 GHz, men det er fortsatt en del mobiltelefoner som bare støtter 2,4 GHz.

Enkelte produkter gir deg tilgang til å lage mer enn ett gjestenett per frekvensbånd. For eksempel kan du på mange av Asus sine rutere opprette opptil tre gjestenettverk per frekvensbånd. Hvert nettverk kan ha unike nettverksnavn (SSID) og passord, og for hvert nettverk kan du velge om de som kobler seg til skal ha tilgang til det vanlige nettverket ditt. Asus kaller dette valget for «Access intranet» – mens andre produsenter kan skrive for eksempel «Access to LAN» eller «Home Network Access». Det betyr akkurat det samme, og normalt vil du at gjestene ikke skal ha tilgang til lokalnettet ditt. De er fortsatt på internett, men får ikke tilgang til andre enheter i nettet ditt.

På D-Links rutere velger du «Internet Access Only» for å hindre at gjestenettbrukerne får tilgang til lokale ressurser i nettverket ditt.

Måten du setter opp gjestenettverk på, er litt forskjellig avhengig av hva slags trådløs ruter du har. Vi avslutter derfor med noen eksempler på hvordan det kan se ut på noen kjente rutermodeller.

Asus har gjestenettverksfunksjonen lett tilgjengelig i menyen på venstre side, og lar deg sette opp inntil tre gjestenettverk for hvert frekvensbånd:

På mange av Asus sine trådløse rutere kan du sette opp opptil tre gjestenett per frekvensbånd.

Trykk på Enable for å aktivere ett av gjestenettene, og trykk deretter på for eksempel nettverksnavnet (SSID) for å endre innstillingene for gjestenettet. I skjermbildet du kommer til da kan du velge hvor lenge gjestenettet skal være aktivt (eventuelt om det alltid skal være på), og om gjestene skal ha tilgang til enheter i lokalnettet ditt («Access Intranet»).

Hos Linksys ser det noenlunde likt ut:

Linksys har et enkelt og greit oppsett av gjestenettverk.

I Linksys-eksempelet over har du imidlertid kun ett nettverk per frekvensbånd, men det holder vanligvis i massevis for de fleste.

TP-links rutere har omtrent samme oppsett:

TP-links nyeste trådløse rutere har et veldig ryddig og oversiktlig brukergrensesnitt.

Etter å ha valgt Guest Network fra menyen på venstre side er det bare å krysse av for å aktivere gjestenett på 2,4 og/eller 5 GHz. Du kan enten velge å la nettet være helt åpent (ikke anbefalt – da risikerer du at tilfeldige forbipasserende, eller naboen, bruker av båndbredden til nettet ditt), eller sette passord. Pass på at krysset ved Allow guests to access my local network er fjernet, hvis du da ikke ønsker at gjestene skal ha tilgang til skrivere eller delte mapper i nettet ditt.

Legg merke til at TP-Link tilbyr deg å velge om du vil at gjestene skal kunne se hverandre. Dette kan være praktisk hvis du for eksempel har to PC-er koblet til gjestenettet, og de skal kunne kommunisere på ett eller annet vis – for eksempel om én av PC-ene skal dele et iTunes-bibliotek, eller dere vil overføre filer, dele mapper, eller lignende.

La robotstøvsugeren, TV-en og forsterkeren bruke gjestenettet

Vi har tidligere skrevet om at smart-TV-er, medieavspillere og andre enheter i nettet ditt kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. Mange av disse enhetene oppdateres sjelden, og programvaren kan ha sikkerhetshull. Dermed kan en TV som er koblet til internett via hjemmenettet ditt fungere som en inngangsport som hackere kan bruke for å få tilgang til andre enheter i nettet ditt.

Computerworld har en smart løsning på dette: La alle Internet of Things-dingsene dine koble seg til gjestenettet ditt i stedet for til det vanlige trådløse nettet. Da vil disse enhetene ikke ha direkte tilgang til andre enheter i nettet ditt, men være isolert i et eget nett.

Et siste tips: Husk å sikre gjestenettet ditt med et godt passord, helst med WPA2-AES-kryptering.

Har du tregt og ustabilt nett og trenger ny ruter?
TOPPLISTE: Dette er de ti beste trådløse ruterne akkurat nå »

Mer om
annonse