Tek.no

Test TP-Link Archer C3200

Den raskeste AC3200-ruteren er også en av de billigste

TP-Link Archer C3200 har det meste på stell, men ikke alt.

Kurt Lekanger
14 Juni 2016 06:32

Innledning

I det siste har vi testet flere såkalte AC5300-rutere, altså trådløse rutere som støtter hastigheter opptil 5300 Mbit/s – vel å merke når man legger sammen alle frekvensbåndene og datastrømmene de kan håndtere samtidig.

AC5300-rutere er imidlertid ofte både store og klumpete, og ikke minst dyre. For rundt halve prisen kan du få en utmerket AC3200-ruter. De støtter ikke fullt så høye hastigheter, men så lenge du ikke har et ekstremt krevende nettverksmiljø hjemme hos deg så gjør disse produktene en utmerket jobb. Og de er antagelig også et mer fornuftig kjøp for de fleste.

TP-Link Archer C3200 er som det fremgår av navnet en AC3200-ruter, og på mange måter en direkte konkurrent til Netgear Nighthawk X6, D-Link DIR-890L og Asus RT-AC3200. I likhet med disse er også C3200 en trebånds trådløs ruter, det vil si at den er utstyrt med to 5 GHz-bånd i tillegg til det vanlige 2,4 GHz-båndet. Det gjør at du har ett ekstra frekvensbånd til de trådløse duppedittene dine, slik at belastningen fordeles jevnt over flere frekvenser. Dette er en fordel når du har veldig mange enheter i nettet ditt.

Også dyrere trådløse rutere som Asus RT-AC5300 og Netgear Nighthawk X8 kommer med tre bånd, og årsaken til at de støtter enda høyere hastigheter er at de har flere antenner – og dermed takler flere samtidige datastrømmer.

Seks antenner

Mens AC5300-ruterne har åtte antenner (noen ganger er noen av dem interne), er Archer C3200 utstyrt med seks eksterne antenner. Den støtter hastigheter på opptil 600 Mbit/s på 2,4 GHz-båndet, og 1300 Mbit/s på hvert av de to 5 GHz-båndene. 1300 + 1300 + 600 blir tilsammen 3200 Mbit/s i total kapasitet.

TP-Link Archer C3200 er forholdsvis liten og kompakt sammenlignet med enkelte av de råeste AC5300-ruterne. Netgear Nighthawk X8 nederst.
Kurt Lekanger

Flere av de nyeste trådløse ruterne fra blant andre Asus og Netgear støtter det som kalles MU-MIMO – som betyr at de kan sende og motta data til flere enheter samtidig. AC3200-produktene, som TP-Link Archer C3200, støtter kun vanlig MIMO – som betyr at flere samtidige datastrømmer kombineres for å øke den totale ytelsen. Men i motsetning til MU-MIMO, kan aksesspunktet i en trådløs MIMO-ruter kun snakke med én enhet av gangen. I praksis betyr det antagelig ikke så mye, men har du svært mange trådløse enheter i nettet ditt kan MU-MIMO gi en ytelsesforbedring – forutsatt at enhetene du kobler til støtter det (det er det langt fra alle som gjør).

Fornuftig størrelse

Etter å ha testet flere gigantiske beist av noen trådløse rutere, er det en befrielse å endelig få en ruter i «normal» størrelse inn på testbenken. Archer C3200 er ganske plasseringsvennlig, og utseendemessig gjør den ikke så veldig mye ut av seg. Sett ovenfra er den helt kvadratisk, med seks små antenner som felles ut.

På baksiden av ruteren er det ingenting revolusjonerende – her finner du de vanlige fire gigabit LAN-portene og en WAN-port. I tillegg er det en USB 3.0-port og en USB 2.0-port for tilkobling til eksterne lagringsenheter og/eller en skriver.

Foran finner du en ganske diskret rekke med LED-lys som blant annet viser hvilke av de tre wifi-båndene som er aktive, om ruteren er tilkoblet Internett, om det er aktivitet på noen av de fire LAN-portene, samt om det er koblet til noen USB-enheter. Det er også knapper for å skru av og på wifi, en WPS-knapp, samt en knapp for å skru av LED-lysene.

Les mer om hvordan Archer C3200 er i bruk og se ytelsestestene på neste side »

Kurt Lekanger
TP-Link Archer C3200
8
Meget bra

TP-Link Archer C3200

sitat"Archer C3200 er mye for pengene, og har god ytelse og god rekkevidde"
 • Krysse av
  Rask på 5 GHz
 • Krysse av
  God rekkevidde
 • Krysse av
  Hyggelig pris
 • Krysse av
  Veldig enkel å bruke og sette opp
 • Krysse av
  Deling av disker og skrivere
 • Bytt
  Middels ytelse på 2,4 GHz
 • Bytt
  Ikke automatisk sjekk for programvareoppdateringer
 • Bytt
  Mangler avanserte funksjoner for trafikkprioritering (QoS)

Les også