Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNetgear Nighthawk X4S

Netgears første Wave 2-ruter leverer rå ytelse

Vi har testet den mest avanserte tobåndsruteren fra Netgear.

Innledning

Vi har tidligere testet Netgears toppmodell med tre frekvensbånd, Nighthawk X8. Nå har turen kommet til toppmodellen blant tobåndsruterne fra selskapet – Nighthawk X4S. Ifølge Netgear er X8 best egnet hvis du har svært mange enheter i nettet ditt – siden du får fordelt enhetene på et ekstra frekvensbånd – mens X4S er den du skal kjøpe om du vil ha høyest mulig ytelse med færre tilkoblede enheter.

X4S er vesentlig snillere med lommeboken enn X8. Mens sistnevnte koster rundt 5000 kroner, får du X4S for rundt 3000. Likevel snakker vi om en ekstremt kraftig ruter, blant annet med enda mer prosesseringskraft enn X8.

Dette er for øvrig den første trådløse ruteren fra Netgear som støtter 802.11ac Wave 2 fullt ut – og den første vi har testet her på Tek.no med dette. Vi har riktignok testet trådløse rutere som støtter Wave 2 delvis, som for eksempel Netgear Nighthawk X8 og Asus RT-AC5300.

Dette er hva som i grove trekk er nytt i Wave 2 av 802.11ac:

 • Kanalbredde på opptil 160 MHz
 • Inntil fire samtidige datastrømmer (mot tre tidligere)
 • MU-MIMO

Les mer om 802.11ac Wave 2»

Av disse funksjonene er det kun 160 MHz kanalbredde som ikke har vært støttet av de andre ruterne vi har testet. Ved å øke kanalbredden fra 80 til 160 MHz dobler man i praksis den teoretiske overføringshastigheten. Men som vi skal komme tilbake til på neste side, så krever dette også at du har enheter i nettet som støtter 160 MHz kanalbredde.

Ruteren er utstyrt med fire kraftige antenner.

For deg som har veldig mange enheter i nettet ditt, er det MU-MIMO og flere datastrømmer som er den viktigste nyheten. Siden Nighthawk X4S støtter MU-MIMO kan den sende og motta data til flere enheter samtidig, i stedet for å måtte vente på tur. I tillegg er det støtte for såkalt beamforming, som sørger for at signalet rettes mot de ulike enhetene – i stedet for å sendes like kraftig ut i alle retninger.

Fire antenner

Ruteren har fire antenner og støtter samtidig dataoverføring til fire enheter av gangen på begge frekvensbåndene.

Selve boksen er forholdsvis stor, men likevel ikke like fryktinngytende som de aller største ruterne på markedet – som Nighthawk X8 eller Asus RT-AC5300. Fronten er litt skråstilt, slik at du lett kan se raden med statuslamper på toppen. Disse viser blant annet om ett eller begge wifi-bånd er aktive, om det er koblet til noen USB-enheter, samt aktivet på LAN-portene på baksiden. Det er også to knapper, én for å skru av og på wifi og én for å aktivere WPS.

På baksiden finner du fire gigabit LAN-porter, samt en WAN-port. Det er også en knapp for å skru av LED-statuslampene – kjekt å ha om du har ruteren plassert et sted hvor du ikke ønsker en masse blinkende lys, for eksempel på soverommet.

Det er to USB-kontakter på venstre side. Dette er et stort pluss, siden mange av de siste ruterne vi har testet har én USB 2.0- og én USB 3.0-port. Her har du full fart på begge porter.

En litt spesiell ting, er eSATA-porten på høyre side. Denne lar deg koble til en ekstern harddisk – noe du forsåvidt kan gjøre via USB 3.0 også. Men Netgear gir deg i hvert fall valgmuligheten. Både USB 3.0 og eSATA er kjappe grensesnitt, og du merker antagelig ikke forskjell om du deler en disk i nettet via den ene eller den andre utgangen.

Netgear Nighthawk X4S R7800
9
Imponerende
Anbefalt

Netgear Nighthawk X4S R7800

sitat"I prisklassen under 3000 kroner er Nighthawk X4S det beste valget akkurat nå"

Fordeler

 • Krysse av
  Svært god ytelse og rekkevidde
 • Krysse av
  Enkel i bruk
 • Krysse av
  To USB 3.0-porter
 • Krysse av
  eSATA-port
 • Krysse av
  Støtte for alle funksjonene i Wave 2

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe høy pris
annonse
Netgear Nighthawk X4S R7800I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no