På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Netgears første Wave 2-ruter leverer rå ytelse
Vi har testet den mest avanserte tobåndsruteren fra Netgear.
Innhold
Innledning
Vi har tidligere testet Netgears toppmodell med tre frekvensbånd, Nighthawk X8. Nå har turen kommet til toppmodellen blant tobåndsruterne fra selskapet – Nighthawk X4S. Ifølge Netgear er X8 best egnet hvis du har svært mange enheter i nettet ditt – siden du får fordelt enhetene på et ekstra frekvensbånd – mens X4S er den du skal kjøpe om du vil ha høyest mulig ytelse med færre tilkoblede enheter.
X4S er vesentlig snillere med lommeboken enn X8. Mens sistnevnte koster rundt 5000 kroner, får du X4S for rundt 3000. Likevel snakker vi om en ekstremt kraftig ruter, blant annet med enda mer prosesseringskraft enn X8.
Dette er for øvrig den første trådløse ruteren fra Netgear som støtter 802.11ac Wave 2 fullt ut – og den første vi har testet her på Tek.no med dette. Vi har riktignok testet trådløse rutere som støtter Wave 2 delvis, som for eksempel Netgear Nighthawk X8 og Asus RT-AC5300.
Dette er hva som i grove trekk er nytt i Wave 2 av 802.11ac:
- Kanalbredde på opptil 160 MHz
- Inntil fire samtidige datastrømmer (mot tre tidligere)
- MU-MIMO
Av disse funksjonene er det kun 160 MHz kanalbredde som ikke har vært støttet av de andre ruterne vi har testet. Ved å øke kanalbredden fra 80 til 160 MHz dobler man i praksis den teoretiske overføringshastigheten. Men som vi skal komme tilbake til på neste side, så krever dette også at du har enheter i nettet som støtter 160 MHz kanalbredde.
For deg som har veldig mange enheter i nettet ditt, er det MU-MIMO og flere datastrømmer som er den viktigste nyheten. Siden Nighthawk X4S støtter MU-MIMO kan den sende og motta data til flere enheter samtidig, i stedet for å måtte vente på tur. I tillegg er det støtte for såkalt beamforming, som sørger for at signalet rettes mot de ulike enhetene – i stedet for å sendes like kraftig ut i alle retninger.
Fire antenner
Ruteren har fire antenner og støtter samtidig dataoverføring til fire enheter av gangen på begge frekvensbåndene.
Selve boksen er forholdsvis stor, men likevel ikke like fryktinngytende som de aller største ruterne på markedet – som Nighthawk X8 eller Asus RT-AC5300. Fronten er litt skråstilt, slik at du lett kan se raden med statuslamper på toppen. Disse viser blant annet om ett eller begge wifi-bånd er aktive, om det er koblet til noen USB-enheter, samt aktivet på LAN-portene på baksiden. Det er også to knapper, én for å skru av og på wifi og én for å aktivere WPS.
På baksiden finner du fire gigabit LAN-porter, samt en WAN-port. Det er også en knapp for å skru av LED-statuslampene – kjekt å ha om du har ruteren plassert et sted hvor du ikke ønsker en masse blinkende lys, for eksempel på soverommet.
Det er to USB-kontakter på venstre side. Dette er et stort pluss, siden mange av de siste ruterne vi har testet har én USB 2.0- og én USB 3.0-port. Her har du full fart på begge porter.
En litt spesiell ting, er eSATA-porten på høyre side. Denne lar deg koble til en ekstern harddisk – noe du forsåvidt kan gjøre via USB 3.0 også. Men Netgear gir deg i hvert fall valgmuligheten. Både USB 3.0 og eSATA er kjappe grensesnitt, og du merker antagelig ikke forskjell om du deler en disk i nettet via den ene eller den andre utgangen.
I prisklassen under 3000 kroner er Nighthawk X4S det beste valget akkurat nå
Fordeler
- +Svært god ytelse og rekkevidde
- +Enkel i bruk
- +To USB 3.0-porter
- +eSATA-port
- +Støtte for alle funksjonene i Wave 2
Ting å tenke på
- —Noe høy pris
Praktisk bruk og konklusjon
Å sette opp Nighthawk X4S er en forholdsvis smal sak. Etter at du har plugget WAN-porten til kabelmodemet eller ruteren fra bredbåndsleverandøren og så koblet deg til wifi-nettet til X4S (eventuelt bruker kabel), får du opp en enkel veiviser. Svar på noen få spørsmål, så er du oppe. Du bør også sette ruteren fra bredbåndsleverandøren din i bromodus, slik at du unngår problemer som kan oppstå om du har to rutere foran hverandre.
Slik setter du ruteren i bridge-modus »
Brukergrensesnittet er det samme som vi kjenner fra andre Netgear-rutere, så vi skal ikke gå så veldig detaljert inn på det. Som vi har nevnt i tidligere tester, er det enkelt å bruke og finne frem i, og du finner alle innstillingsmuligheter og funksjoner du forventer å finne.
I tillegg til den vanlige nettleserbaserte administrasjonen kan du også bruke Windows- eller Mac-programmet Netgear Genie. Denne finnes også som apper til iOS og Android. Fra Netgear Genie får du tilgang til de viktigste funksjonene, men skal du gjøre noe litt avansert må du gå via nettlesergrensesnittet.
Du kan velge mellom Basic- og Advanced i brukergrensesnittet. De fleste finner antagelig det meste de trenger under Basic-fanen. Her setter du blant annet opp SSID og passord for 2,4- og 5 GHz-nettene, og du kan også sette opp gjestenett.
Det er for øvrig mulig å sette Nighthawk X4S i aksesspunktmodus. Da kobles ruterfunksjonaliteten ut.
160 MHz kanalbredde
Vi har allerede nevnt at dette er en 802.11ac Wave 2-ruter, som blant annet innebærer 160 MHz brede kanaler. Normalt brukes 40 eller 80 MHz, og ved å gå fra 80 til 160 vil man i teorien kunne doble overføringshastigheten. Dette kan enten gjøres ved å bruke 160 MHz sammenhengende, eller slå sammen to 80 MHz-kanaler som ligger litt fra hverandre. Sistnevnte kan ofte være nødvendig, siden det ikke er sikkert at du har 160 MHz ledig sammenhengende (det kan jo tenkes at det er andre 5 GHz-nett i nabolaget også).
Dessverre er det per i dag umulig å få tak i klienter som støtter 160 MHz, og derfor er 160 MHz skrudd av som standard. Av samme grunn har vi heller ikke fått testet hvor stor ytelsesøkning 160 MHz vil gi. Netgear beskriver en måte å teste det på ved å sette opp ytterligere en X4S med spesialtilpasset firmware og ytelsesteste dataoverføringer mellom de to enhetene – men dette blir en veldig teoretisk test, og ikke noe vi har prioritert å bruke tid på. Vi får heller komme tilbake med en skikkelig test av forskjellene mellom 80 og 160 MHz kanalbredde når de første PC-ene eller mobiltelefonene som støtter dette dukker opp på markedet.
For å aktivere 160 MHz båndbredde må du inn på avanserte wifi-innstillinger og krysse av for det kryptiske «HT160». Etter at vi hadde skrudd det på, opplevde vi imidlertid at vår MacBook Pro plutselig ikke fant 5 GHz-nettet. Vi prøvde å endre 5 GHz-kanal, og da begynte det å virke igjen. Men siden MacBook Pro ikke støtter 160 MHz, fikk vi bare opp en 80 MHz-forbindelse.
Det at det finnes få – om noen – enheter med 160 MHz-støtte i dag, betyr imidlertid ikke at dette er helt unyttig. Kjøper du en trådløs ruter med støtte for 160 MHz, og de andre funksjonene i Wave 2, betyr det bare at du har et produkt som er mer fremtidsrettet og kan yte optimalt med de produktene som kommer om et år eller to.
Svært god ytelse
På innsiden av X4S sitter det en 1,7 GHz tokjerneprosessor, i tillegg til en ekstra avlastningsprosessor. Til sammenligning har mange av de andre toppmodellene i dag prosessorer på 1,4 GHz (for eksempel Netgear X8 og Asus RT-AC5300). Det betyr at denne bør ha mer enn nok muskler til å klare å dytte gjennom store mengder data uten problemer.
Mens du med X8-ruteren får 1000 Mbit/s på 2,4 GHz-båndet og 2600 på hver av de to 5 GHz-båndene, støtter X4S hastigheter på 800 Mbit/s på 2,4 GHz og 1733 Mbit/s på 5 GHz. Det er 433 Mbit/s for hver datastrøm på 5 GHz-båndet, og det støttes inntil fire datastrømmer – som gir 1733 Mbit/s totalt. Samlet kapasitet for 2,4 og 5 GHz er altså 2533 Mbit/s. Dette runder gjerne produsentene oppover, og kaller denne typen tobåndsrutere for AC2600-rutere.
I våre ytelsestester oppnår X4S svært gode resultater på 5 GHz. Den slår X8-ruteren på to av testene, og det er i de to rommene vi testet som ligger lengst fra der ruteren sto plassert (kjøkken, 1. etasje og hjemmekontor, 2. etasje). I samme rom som ruteren sto plassert (TV-stue, 2. etasje), blir den slått av X8, og det samme gjelder også i stuen i etasjen under – et rom som befinner seg rett under ruteren.
Rekkevidden er blant de beste vi har testet, og ytelsestestene viser da også at X4S klarer å levere høye hastigheter selv når vi befinner oss ganske langt unna. Men som vi ser av ytelsesgrafene, blir X4S slått av Asus RT-AC5300 i de fleste testene:
untitled linkPå 2,4 GHz er ikke resultatene like imponerende. Her blir X4S slått av både X8 og Asus RT-AC5300. Men den er raskere enn Netgears egen Nighthawk X6-ruter:
untitled linkAlt i alt kan vi konkludere med at dette er en ruter som yter svært godt på 5 GHz – og har veldig god rekkevidde.
Ruteren har støtte for dynamisk QoS, som innebærer at den kan allokere båndbredde til ulike enheter eller applikasjoner – slik at den tilgjengelige båndbredden utnyttes best mulig. Har du en internettlinje på mer enn 250 Mbit/s trenger du antagelig ikke dynamisk QoS, men for alle andre kan det være en god idé å skru på funksjonen.
Få tilgang til filene dine utenfra
Med funksjonen ReadyCloud kan du få tilgang til filene selv om du ikke er tilkoblet hjemmenettverket ditt. Laster du ned gratisprogrammet ReadyShare Vault kan du sikkerhetskopiere Windows-PC-en din til en disk koblet til en av ruterens USB-porter eller eSATA-porten, eller du kan sikkerhetskopiere via Time Machine, om du har Mac.
ReadyDLNA-funksjonen lar deg dele filmer, musikk og bilder ved at ruteren fungerer som en DLNA-kompatibel mediaserver. Og så har du også en funksjon for deling av en tilkoblet USB-skriver, noe som jo kan være kjekt om du har en eldre skriver uten wifi-tilkobling innebygget.
En ny funksjon som dukket opp etter at vi kjørte en firmwareoppdatering, er Netgear Downloader. Funksjonen er foreløpig i betaversjon, og lar deg automatisere Bittorrent-nedlastinger til en tilkoblet USB-disk.
Av andre funksjoner som bør nevnes, er den innebygde VPN-funksjonen. Den gir deg en sikker og kryptert forbindelse utenfra til en PC som står i hjemmenettet ditt.
Ellers nevner vi at ruteren har innebygde foreldrekontrollfunksjoner, slik at du kan blokkere bestemte nettsteder eller tjenester til ulike tider på døgnet – eller få nettet til å skru seg av når det er sengetid.
Konklusjon og alternativer
Netgear Nighthawk X4S er blant de aller beste trådløse ruterne du får kjøpt i sin prisklasse. Både ytelse og rekkevidde er veldig god, og med støtte for 802.11ac Wave 2 er den fremtidsrettet nok til at du kan ha glede av den i flere år fremover.
Prisen er rundt 2000 kroner lavere enn for flaggskipet Netgear Nighthawk X8. Det du går glipp av ved å velge X4S fremfor X8 er ett ekstra 5 GHz-bånd, samt enkelte avanserte muligheter som mulighet for Link Aggregation – altså det å koble til en enhet med to Ethernet-kabler for å få en forbindelse på 2 Gbit/s. X8 har også seks Ethernet-porter, mot bare fire på X4S.
Har du svært mange enheter i nettet ditt kan det hende du vil nyte godt av et ekstra 5 GHz-bånd for å fordele kapasiteten – men for de aller fleste av oss vil det holde med en vanlig tobåndsruter som X4S.
I prisklassen under 3000 kroner er Nighthawk X4S det beste valget akkurat nå, mener vi. Asus RT-AC3200 er også et godt valg om du vil ha en trebåndsruter i omtrent samme prisklasse. Vil du gå opp i pris og velge det råeste på markedet akkurat nå, ville vi gått for en Asus RT-AC5300.
I prisklassen under 3000 kroner er Nighthawk X4S det beste valget akkurat nå
Fordeler
- +Svært god ytelse og rekkevidde
- +Enkel i bruk
- +To USB 3.0-porter
- +eSATA-port
- +Støtte for alle funksjonene i Wave 2
Ting å tenke på
- —Noe høy pris