Til hovedinnhold

Slik skaffer du rimelige varer fra USA

Så mye kan du spare

Hvis du noen gang har lett med lys og lykter etter en ting du bare må ha, så vet du hvor irriterende det er at den amerikanske nettbutikken som faktisk har tingen ikke vil sende til Norge. Like irriterende kan det være at du finner akkurat den samme tingen i en amerikansk nettbutikk til en brøkdel av det du må betale i Norge.

Det er ikke alltid så mye å spare på å bestille datakomponenter fra USA, i alle fall ikke om du skal betale frakt samt moms for å få dem til Norge. Men på en rekke andre produkter kan det være store summer å spare, f.eks sko, solbriller, klokker og klær.

Pelicase 1690, spar 2665 kroner

Det kan være mange grunner for at nettbutikken ikke vil sende til Norge, enten at de ikke gidder styre med eksport, eller at det er en eller flere kommersielle restriksjoner. For sistnevnte gjelder typisk for å sørge for at den offisielle norske importøren kan sette prisene slik vedkommende selv ønsker, uten frykt for at forbrukerne skal handle fra utlandet. Heldigvis finnes det en løsning, skaffe seg en ekstra adresse.

Nedenfor har vi listet opp noen eksempler på hvor store prisforskjellene kan være mellom USA og Norge, selv når du regner med moms og frakt.

ProduktPris i Norge Pris fra USA, inkludert frakt og momsSå mye sparer du
Pelican/Pelicase 16906630 kroner – LINK3963 kroner – BHphoto (BHphoto har dyr frakt, så brukt JetCarriers sjøfrakt)2665 kroner
Chariot Cougar 26599 kroner – LINK5647 kroner – LINK952 kroner
MacBook Pro 17-tommer20 490 – LINK18 225 – LINK (Husk at du da ikke har norsk layout på tastaturet)2265 kroner
Santa Cruz Blur LT Carbon25 500 kroner – LINK18 700 kroner – LINK6800 kroner

Apple MacBook Pro 17, spar 2265 kroner

En ting man ha i bakhodet er at garantier ikke kan gjelde utenfor USA. I tillegg vil elektroniske produkter typisk måtte bytte kabel, siden de har en annen kontakttype i USA. Nettspenningen er også forskjellig, så sørg for at produktene du vil ha også takler den nettspenningen vi har i Norge, 230 volt.

Foruten at det kan være penger å spare skal vi ikke glemme det som egentlig er det viktigste her, nemlig at du kan få tak i ting som ellers ikke er å skaffe i Norge. På f.eks eBay er det veldig vanlig at selgere ikke sender ut av USA, da er det kjekt å kunne få ting sendt via JetCarrier. I tillegg er det veldig ofte utrolige rabatter på utgående modeller på ting og tang i nettbutikker i USA, så følger man litt med er det lett å gjøre et kupp.

Santa Cruz-ramme, spar 6800 kroner

Det er også ting du ikke bør handle fra USA. Tollvesenet har en liste som viser hvilke produktgrupper som er forbudte å importere i all den tid man mangler spesiell tillatelse. For eksempel tobakk og alkohol.

Chariot Cougar 2, spar 952 kroner

Løsningen på problemet med nettbutikker som ikke sender ut av USA er egentlig ganske simpelt. Skaff deg en adresse i USA! Sjekk ut hvordan på neste side.

Slik fungerer det

Skaff deg en adresse i USA

Løsningen på problemet med nettbutikker som ikke sender ut av USA er egentlig ganske simpelt. Skaff deg en adresse i USA!

JetCarrier er et norsk firma som har holdt det gående siden våren 2000, og som har spesialisert seg på frakt fra USA til Norden. Konseptet i seg selv fremstår som latterlig enkelt. Du handler varene fra nettbutikken i USA og i stedet for å bruke din egen adresse, bestiller du levering til JetCarriers lager i New Jersey. JetCarrier frakter varen til Tistedal ved Halden, hvorpå varene sendes hjem til deg.

Selvfølgelig finnes det konkurrenter. Men felles for alle vi har sjekket ut er at fraktprisene blir en god del høyere.

I praksis

Hvordan gjøres så dette i praksis? Det er litt mer avansert enn å handle på nett, men om det gjør at du kan spare tusenvis av kroner eller kanskje få den varen du har drømt om i lang tid så er det så absolutt verdt jobben.

For det første må du opprette en kundekonto både hos JetCarrier og hos den aktuelle nettbutikken i USA. Når du blir kunde hos JetCarrier så oppretter de en adresse for deg på lageret i New Jersey, og det er denne adressen du skal bruke til å registrere en konto hos nettbutikken i USA. Dermed vil det for nettbutikken være en amerikansk adresse de sender til, og dermed er de fornøyde.

Når du har bestilt varen fra nettbutikken må du også sørge for at JetCarrier vet at det skal komme en pakke til deg. Dette melder du enkelt fra om på nettsidene deres, og fyll gjerne ut så mye som du vet om pakken, blant annet avsender, vekt, verdi og innhold.

I tillegg må du bestemme deg for hvordan du vil at JetCarrier skal sende pakken til Norge, typisk fly eller båt. Fly går raskt, men koster mer. Dog er ikke forskjellen avskrekkende så lenge det ikke er så store og tunge ting, men om du begynner å fylle opp er båtfrakt ofte et godt alternativ.

Pris og frakttid

Prisen er på ingen måter avskrekkende synes vi. Spesielt med tanke på at prisene til JetCarrier inkluderer alt av frakt og papirarbeid, helt frem til deg. Likevel er det nok greit å huske på at du fremdeles må betale moms (25 prosent) og eventuell toll for varene. De aller fleste varegrupper er tollfrie, men f.eks klær, tekstiler eller næringsmidler har toll.

JetCarrier sender pakker med flyfrakt hver lørdag, og dersom pakken din har kommet til lageret i New Jersey innen fredag klokken 10:00 EST så kan du ha den på ditt lokale postkontor allerede på den påfølgende tirsdagen.

Dette er ulempene

Alt er selvfølgelig ikke bare fryd og gammen. Men er man klar over et par ekstra detaljer så kan du spare deg for noen sure overraskelser. Ved bruk av flyfrakt opererer JetCarrier med et forholdstall på 4,5 mellom reell vekt og volum på pakken, hvilket innebærer at store og lette pakker vil faktureres som at reell vekt er høyere enn den er. For eksempel vil en pakke på 10 kg med et volum på 50 liter bli betraktet som den veier 11 kg (siden 50/4,5 = 11,11) Om nettbutikken pakker varene ekstra godt inn, typisk ved en større eske enn det som er nødvendig, så vil du måtte betale mer i frakt enn det som kanskje fremstod som naturlig da du bestilte.

I tillegg kan ting forsvinne, her som alle andre steder. Bestiller du dyre produkter som ikke veier så mye så vil den medfølgende forsikringen hjelpe lite. Den dekker nemlig kun et fast beløp per kilogram, og det er ikke spesielt høyt. På slike forsendelser kan det lønne seg å tegne egen forsikring, noe du får tilbud om ved booking av pakke hos JetCarrier.

En annen ting du bør huske på er at JetCarrier som regel bare er gunstig å bruke i all den tid nettbutikken du vil handle fra ikke sender til Norge. Om nettbutikken tilbyr forsendelse til Norge vil det som regel lønne seg å få dem til å sende. Men, ingen regel uten unntak! Det er nemlig ikke spesielt vanlig å tilby båtfrakt, så om du vil handle fra en nettbutikk som bare tilbyr dyre ekspressfrakter for store og tunge ting så er båtfrakten til JetCarrier svært aktuell.

annonse