Ta bedre bilder på fjellet
Påskemarsipanen har vært ute i butikkene noen uker allerede, så da er det på høy tid at Akam kommer med sin årlige påskeopplysning – hvordan vi kan jobbe rundt påskefjellets fotografiske utfordringer.
Kameraer er ikke like intelligente som oss. Og ikke minst, de lar seg lett lure, spesielt av snø. Kort fortalt så reflekterer snøen mer lys enn kameraet normalt forventer av omgivelsene, derfor lures kameraet til å tro at det er lysere ute enn det faktisk er og bildene ender opp mørke, altså undereksponerte.
Hvordan du kan unngå dette problemet ved å gjøre manuelle innstillinger på kameraet, kan du lese mer om her: Fotografering på påskefjellet »
Husk at mange digitalkameraer har i dag egne motivprogrammer for snø, så hvis du ikke er 100% komfortabel med ord som EV-trinn er dette en snarvei som kan spare deg for litt hodebry. Da vet kameraet at det skal fotografere noe som reflekterer mer lys enn normalt, og eksponerer deretter. For fremgangsmåte for akkurat ditt kamera, kikk i håndboken.
Hvilken hvit er hvit?
Lys er ikke bare lys. Du har kanskje lagt merke til at snøen har en tendens til å se blå ut på bildene dine? Hvorfor dette skjer, er ikke bare bare å forklare enkelt, men vi prøver med et eksempel. Tenk deg en flamme på et stearinlys. Ved veken, hvor flammen er varmest, vil den være blå, mens den kaldere delen av flammen lenger opp, er rødoransje. Det samme prinsippet gjelder for lys også, vi sier at lys har temperatur, målt i Kelvin.
Dagslys har en høy temperatur, og er derfor egentlig blålig, mens du innendørs har en lavere lystemperatur, som da er gulaktig. Hvit er egentlig ingen farge, men øyet oppfatter det som hvit fordi det reflekterer alt lys, på lik linje som vi oppfatter sort som sort fordi det absorberer alt lys.
Henger du med så langt? Vi går videre.
Det lyset som reflekteres av den hvite snøen, må kameraet bruke noe vi kaller hvitbalanse for å få til å se hvitt ut på bildene. Kameraet er avhengig av å måle hvor mye lys som er i motivet for å vite om det skal kompensere for blålig lys eller gulaktig lys, og her er det snøen som kan lure kameraet igjen, ved å reflektere mer lys enn kameraet forventer.
Igjen er løsningen å bruke kameraets motivprogram for snø. Da forventer kameraet mer reflektert lys, og justerer hvitbalansen etter dette, på lik linje som dine fantastiske øyne gjør det automatisk. Du kan faktisk teste selv, når du tar av deg solbrillene på påskefjellet, vil omgivelsene i en kort stund se blåere ut enn når øynene har rukket å justere seg til lyset.
Hvis hvitbalanse ikke er fullstendig fremmed for deg, kan du ta en kikk her for å lære hvordan du justerer denne manuelt.
For litt mer avanserte speilrefleksbrukere, er nok et alternativ å fotografere i raw-format. Dette er digitalkameraets svar på den analoge fotoverdenens negativer, altså en råfil av nøyaktig hvordan bildet er, før kameraet påfører for eksempel hvitbalanse-justeringer. Da kan man i etterkant legge på den hvitbalansen som passer best.
Hvem er hvem?
Et annet problem som dukker opp på påskefjellbilder, kjenner du helt sikkert til. Knallsol, dypblå himmel og gnistrende snø, men hvem er det som befinner seg på bildet? Ansikter blir dynket i skygge, og det fine smilet er ugjenkjennelig et sted i det sorte.
Kameraer er ikke like flinke med kontraster som øynene dine er, der du ser mange nyanser mellom lyst og mørkt, tar kameraet noen snarveier. Det resulterer ofte i at det du ser som lettere skyggelagt, blir fullstendig svart på bildet. Her har du to alternative løsninger.
Det enkleste er å unngå motlys. Still deg med sola i ryggen og motivet foran deg. Dette vil vanligvis løse de verste skyggeproblemene, men vær obs på at du kan få skarpe overganger mellom lys og skygge i ansiktene du fotograferer hvis det er veldig sterkt sollys ute. Da er det kun én ting som hjelper blits!
Det høres i grunn ganske ulogisk ut å bruke blitsen i knallsol, men det er akkurat det du bør gjøre. Blitsen vil lyse opp skyggepartiene og mykne opp de harde kontrastene mellom lyst og mørkt. Den vil også kunne hjelpe deg få frem motivet hvis du må fotografere i motlys eller sidelys. På de fleste digitalkameraer kan du tvinge kameraet til å bruke blitsen ved å trykke på blitsknappen til du får en melding om alltid blits (se etter en knapp med bilde av et lyn).
Noen kameraer er utstyrt med et tredje alternativ, skyggejustering, som automatisk lyser opp de mørke områdene. Dette fungerer stort sett bra i sterkt lys, men vær klar over at dette ikke er like effektivt som å bruke blitsen og at du kan få mer bildestøy i skyggeområdene, altså at disse blir "grumsete".
Pass på kameraet ditt
Et siste tips rekker vi før vi gir oss for denne gang. Påskefjellet byr ofte på temperaturforandringer for kameraet ditt. Det benyttes både innendørs og det blir med ut i sola og kanskje kuldegradene.
Kameraet ditt er ikke glad i hurtige temperaturforandringer, da dette kan føre til kondens i kameraet. Finelektroniske elementer og fuktighet går nemlig ikke godt sammen. Heldigvis er løsningen relativt enkel. Har du muligheten til å la kameraet aklimatisere seg før det blir med inn igjen, for eksempel en halvtime i en kjølig gang, er dette absolutt det beste. Og hvis det ikke er mulig, putt kameraet i en plastpose før det blir med inn. Da vil det dugge på posen fremfor på kameraet.
Da gjenstår det bare å ønske alle en riktig god, fotografisk påske! Og får du inn noen reale blinkskudd, kan du alltids dele dem med oss i forumet.