Slik deler du disken

Det er mange ting "de lærde" strides om, og i dataverdenen er partisjonering, som kort fortalt er å dele opp en harddisk i flere adskilte dataområder, en av de tingene.
Motstanderne av partisjonering har et godt og gyldige argument. For det første har jo harddisker en tendens til å fylle seg opp før eller senere, og med en uoppdelt disk slipper du å tenke på at du har begrenset med plass på de forskjellige partisjonene. Du merker jo ikke noen forskjell på det å lagre data i den ene eller andre partisjonen, og da kan jo like godt operativsystemet ta den jobben.
Men selv om en oppdelt harddisk for noen kan lage flere problemer enn den løser, finnes det også flere tilfeller der partisjonering er fornuftig eller helt nødvendig. Poenget er at det bør være en grunn til at du paritsjonerer, og ikke bare deler opp harddisken uten mål og mening.

3 gode grunner

Vi nevner kjapt noen grunner til å dele opp disken. Den første er å skille operativsystemet og installerte programmer fra data som musikk, film, bilder og drivere. Fordelen med dette er at du lett kan reinstallere eller bytte operativsystem uten å bekymre deg for å slette disse filene. Dersom du sletter eller formaterer en partisjon, vil nemlig ikke dette påvirke data på andre partisjoner.

Det andre er dersom du ønsker å ha flere operativsystemer på samme disk, for eksempel for å kunne teste ut Windows 7 eller en Ubuntu-distro uten å slette ditt vanlige/gamle operativsystem.


En tredje grunn kan være ytelse. Blant annet kan noen filsystemer være mer effektive på mindre partisjoner, eller det kan være et poeng å fysisk ha operativsystemet på de raskeste delene av harddisken. Lesing og skriving er jo kjappest ytterst på platene, og ytelsen dabber av etter hvert. Et eksempel kan du se av grafene i denne artikkelen.
Alternativer til det over kan være å bruke to harddisker. En smart løsning er en kjapp liten disk som Western Digital Raptor eller en SSD til operativsystemet, mens du bruker en disk nummer to for datalagring. Men dette er ikke alltid like praktisk eller mulig, som for bærbare med kun en harddisk.
 

Ha en plan

Akkurat hvor mange partisjoner du trenger og hvor store disse skal være, kommer i stor grad an på hva du skal bruke disken til. Men tar vi for oss den første gode grunnen, altså skille operativsystem og filsamling, vil det i de fleste tilfeller være mest fornuftig å dele den i to deler. Er disken stor er det smart å bruke en mindre del til OS-et og den større til filene.
Nøyaktig hvor mange gigabyte du skal sette av i et slikt tilfelle kommer i stor grad an på hvor krevende operativsystemet er (Vista trenger en del plass), og hvor stor harddisk du har. Men det skader ikke å ta i litt, så alt fra 25 til 75 GB kan være passe.
Det beste er partisjonere når du installerer operativsystemet for første gang, men med rett programvare er det også mulig å gjøre dette i ettertid.
Enkel bruk
I Vista og Windows 7 er enkel partisjonering innebygd i diskbehandlingsverktøyet, men trenger du et verktøy med litt flere muligheter, eller bruker Windows XP eller 2000, må du sikte deg inn på tredjeparts programvare. De fleste partisjoneringsprogrammer koster penger, men det finnes noen unntak.
GParted er et Linux-verktøy, men kan kjøres rett fra CD og kan derfor brukes på alle PC-er uansett operativssystem. Parted Magic er i samme gate. Dersom du er Windows-bruker anbefaler vi i stedet EaseUS Partition Master Home Edition.


Det å bruke et partisjoneringsverktøy er ingen stor heksekunst, og de fleste programmene har et lignende grensesnitt, der de enkelte harddiskene er representert som liggende søyler. Disse viser størrelse, ledig plass og partisjoner, og høyreklikker du på en av disse får du opp gyldige operasjoner i en meny.
Å lage en ny partisjon er ikke verre enn å krympe hovedpartisjonen og opprette en ny fra den ledige plassen. Velg primærpartisjon med mindre du trenger flere enn fire partisjoner (noe du svært sjelden gjør).
Merk at du også kan forandre på størrelsen eller slå sammen partisjoner med slik programvare. Kjekt om du har delt opp litt feil, eller ikke vil ha disken partisjonert i det hele tatt.
I en kommende artikkel skal vi se mer på bruken av partisjoneringsprogramvare i praksis.
Og husk: Pass på å ikke slette partisjoner med filer du trenger. Og selv om programvaren som er nevnt i denne artikkelen normalt ikke sletter data når den forandrer på partisjoner (den vil i så fall advare deg) er det alltid en risiko forbundet med å gjøre forandringer på harddiskens struktur. Sikkerhetskopier derfor alle viktige filer før du setter i gang.

Les også
Redd slettede filer
Les også
Sjekk om disken er frisk
Les også
Få mer diskplass
Les også
Derfor bør du velge 64-bit Windows
Les også
Test: Tre store harddisker
Les også
Enda mer lagring for pengene
Les også
Dobbelt så rask med ny disk
Mer om
annonse