Til hovedinnhold

Derfor bør du velge 64-bit Windows

Som du kanskje har fått med deg er det høst, og for mange betyr det også innkjøp av nytt datautstyr. Og som ikke det å bestemme seg for type, merke og farge på det nye vidunderet var vanskelig nok, vil du også stå overfor et annet valg: 32- eller 64-bit.
64-bit operativsystemer har vært på markedet i flere år allerede, også tilgjengelig for vanlige hjemmebrukere. Men det har nesten uten unntak kun vært profesjonelle og entusiaster som har brukt det, for frem til nå har det ikke vært noe stort poeng for de aller, aller fleste vanlige databrukere å velge noe annet enn 32-bit. Det har vært enklere og ikke minst tilstrekkelig.
Men før vi ser hvorfor du nå bør ta stilling til om du bør ha et 64-bit operativsystem eller ikke, kan det være på sin plass med en liten forklaring på akkurat hva som ligger i det tallet.
Bit?
Uten at vi skal gå så alt for mye i detalj - som du kanskje eller kanske ikke vet virker en datamaskin på den måten at den kun forstår to tilstander: av og på. Dette beskrives gjerne som en og null, og et slikt "tall" kalles en bit, som er kort for binary digit.
Når prosessoren jobber er er det med slike kombinasjoner av nuller og enere i strenger, for en bit kommer sjelden alene. Det er vanlig å samle 8 bit (en oktett), dette kalles en byte og har 28 tilstander, altså 256 kombinasjoner av nuller og enere. Vi kan bygge videre på dette til 16 og 32, og det er et slikt 32-bit operativsystem med 232 kombinasjoner (nesten 4,3 milliarder) Hvermansen sitter på i dag.
Problemet med 32-bit er denne begrensningen på litt over 4 milliarder kombinasjoner. Datamaskinens RAM har nemlig en adresse som er representert med et heltall, og hvert heltall er representert med en slik unik kombinasjon av 32 bit. PC-en kan ganske enkelt ikke jobbe med mer minne uten at vi får flere kombinasjoner å ta av, så et 32-bit system er i all enkelhet begrenset til 4 gigabyte minne. (Jo det finnes kvasimetoder for å gå rundt dette problemet, men det er ingen god og permanent løsning.)
Derfor er det naturlig å gå over til 64 bit.


Hvorfor nå?
Det er tre hovedgrunner til at det er på høy tid med en overgang til 64-bit. Det første er at nyere datamaskiner og lave minnepriser gjør det økonomisk og fysisk mulig å kjøpe en datamaskin med mer enn 4 GB RAM uten å bli stemplet som stormannsgal. Det andre er at 64-bit nå har vært i bruk en stund allerede, da av entusiaster og profesjonelle. Disse har gått i bresjen for å finne og luke ut de største og fleste problemene, slik at 64-bit nå er nokså fritt for problemer.
Det siste er selvfølgelig at mange faktisk kommer til å bytte operativsystem til Windows 7 fremover, enten det er sammen med PC-kjøp eller om de bare vil bytte ut sitt gamle operativsystem - uansett er det en gyllen anledning til å ta skrittet over til 64-bit. Microsoft regner også med at 64-bit Windows 7 kommer bli den første Windows som selger bedre enn 32-bit. (En annen betegnelse på 64-bit og 32-bit operativsystem eller programvare er for øvrig x64 og x86.)

Dette trenger du

For at din datamaskin skal kunne bruke et 64-bit operativsystem er det egentlig kun ett krav - en prosessor som kan kjøre 64-bit kode. For privatmarkedet støtter så å si alle nyere prosessorer dette, og har gjort det noen år. I praksis kan vi si at dersom du har en PC som ikke er eldre enn et par-tre år så bør den kunne kjøre et 64-bit operativsystem.
Vil du sjekke dette selv kan du fyre opp CPU-Z, og har du en Intel-prosessor med instruksjonssettet EM64T takler den 64-bit. For AMD-prosessorer heter det AMD64.
Spesiell 64-bit programvare trenger du ikke, selv om det kan være en fordel. Vanlige 32-bit applikasjoner vil altså i de fleste tilfellene fungere bra, men du kan få problemer med noe sær og gammel programvare. Men da spørs det nok om det ikke er på tide å finne et nyere alternativ uansett.
Det samme kan du ikke gjøre med drivere. Disse må skrives spesielt for 64-bit, ettersom dette er en en type programvare som ligger direkte mellom operativsystemet og maskinvaren. Tidligere var dette et stort problem, men dette har bedret seg betraktelig de siste årene. I dag kommer det aller meste av maskinvare med drivere både for x64 og x86. Har du gammel, spesiell maskinvare bør du dog sjekke opp dette før du bytter.

Mer minne, bedre ytelse

Hittil har vi nevnt at et 64-bit operativsystem vil gjøre at datamaskinen kan jobbe med mer minne, som naturligvis betyr at tunge applikasjoner vil kunne kjøre lettere, og at PC-en vil føles mer responsiv selv når den kjøres hardt.
Men vi skal heller ikke glemme at prosessoren vil kunne jobbe med større tall. Har du programvare som er skrevet for 64-bit, vil den i mange tilfeller kunne jobbe raskere enn det samme programmet for 32-bit. Av samme grunn har Apple skrevet om flere applikasjoner til 64-bit i siste utgave av Mac OS X.
Som et eksempel på dette kan vi se på et testprogram som kalles Cinebench R10, og kommer i både 32- og 64-bit versjon. Vi har kjørt dette på fire PC-er med fire gigabyte minne, hvorav to har 64-bit Windows Vista, mens to andre har 32-bit. Programmet, som rendrer bilder med en og to prosessorkjerner, er kjørt på med to forskjellige Intel Core 2 Duo-prosessorer: T6500 og T6600. Disse er identiske bortsett fra klokkefrekvensen på henholdsvis 2,1 og 2,2 GHz.


Her ser vi at 64-bit-versjonen som kjører på 2,1 GHz gjør det bedre enn 32-bit-versjonen som kjører på den raskere prosessoren.
Oppsummering
Ved å gå for 64-bit vil datamaskinen kunne bruke mer minne og jobbe raskere med tunge programmer, og nå har du dessuten råd til mer enn 4 GB minne. Samtidig har brukerne av x64-versjoner av Windows XP og Vista sørget for å luke ut de fleste av problemene som tidligere var vanlig i forbindelse med 64-bit. 64-bit drivere er ikke mangelvare lenger, og en økende skare av x64-brukere vil dessuten kjapt sørge for å piske i gang eventuelle etternølere på dette området.

annonse