Til hovedinnhold

Sjekk om disken er frisk

En gjennomsnittlig harddisk er i dag slett ikke dyr, sett i forhold til hvor mye data du faktisk får plass på den. Likevel er på sett og vis mange harddisker svært mye verd, ettersom det som ligger på dem ikke alltid kan erstattes . Dette er for øvrig noe flere og flere får oppleve når disken med tusenvis av bilder plutselig tar kvelden, og sikkerhetskopieringen hadde liksom alltid blitt utsatt til neste uke.
Les også: Redd slettede filer
Konvensjonelle harddisker har flere bevegelige deler og må tenkes på som skjør og avansert finmekanikk. De er riktignok langt mer robuste i dag enn for noen år siden, men du kan heller ikke regne med at de vil vare evig. For eksempel kan slag, støt eller høye temperaturer kjapt ta ut en disk, og selv i ideelle omgivelser er det ingen garanti for hvor lenge den vil leve. Joda, de kommer med flere års garanti, men alt som er garantert er at du får erstattet disken dersom den ryker - ikke de data som ligger på den.
Harddisker kan likevel også holde lenge; undertegnede har disker på nærmere 10 års alder i daglig bruk.
Smart overvåkning
Harddiskene dine trives som regel best med en driftstemperatur på mellom 25 og 50 grader, og temperaturmålere er allerede innebygget i moderne harddisker. Dette er en del av noe som kalles Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology, eller kort og godt S.M.A.R.T.
Les også: Unngå PC-trøbbel i varmen
Harddiskens temperatur kan vi derfor enkelt lese av med de riktige verktøyene. Vi har tidligere nevnt CPUID Hardware Monitor, som i og for seg er et greit verktøy for akkurat det å kontrollere varmegangen av og til.

Men harddiskenes S.M.A.R.T. går dypere enn å bare se på gradestokken, den overvåker også mange flere parametre, eller attributter. Her finner vi blant annet lese- og skrivefeil, søkefeil og hvor lang tid den bruker for å spinne opp platene. Attributtenes verdier kontrollereres så mot fastsatte grenseverdier, som regel satt av produsenten, som antar dette til å være innenfor normalen.

Dersom disse verdiene varierer veldig, eller overskrider grenseverdiene, er det en god indikasjon på at en eller flere deler av harddisken ikke er helt friske - og at disken kanskje bør byttes ut.

CrystalDiskInfo

Det finnes flere programmer som kan lese av harddiskens S.M.A.R.T.-verdier, og vil du ha det enkelt kan du sjekke ut CrystalDiskInfo. Med denne applikasjonen får du en kjapt og greit opp forskjellig informasjon om disken, kjekt om du bare ønsker å sjekke status og driftstid en gang i blant.


Du får også opp alle S.M.A.R.T.-attributtene, men programmet har ingen innebygd hjelp for å tolke verdiene. Programmet kan lastes ned fra denne siden.
Spiff SMART Monitor
For den litt mer avanserte bruker er det et annet gratisprogram som gir deg mer kontroll, men til gjengjeld er det mer kryptisk å sette opp og bruke.
Spiff SMART Monitor kjører i bakgrunnen, og i tillegg til S.M.A.R.T.-attributter overvåker programmet slikt som prosessor, nettverk, minne og diskplass, og kan desuten settes til å passe på egendefinerte prosesser som kjører. Det kan også varsle deg aktivt dersom en grenseverdi skulle overskrides, for eksempel ved å sende deg en e-post.


Programmet kommer i to utgaver - en standard og en enterprise-versjon. Sistnevnte kan settes til å ta imot data fra standarversjonen, slik at du også kan overvåke mange PC-er i et nettverk. Begge er gratis, og flere detaljer pluss nedlastingslenke finner du på disse sidene.

Active@ Hard Disk Monitor

Dette er uten tvil vår favoritt av de tre vi omtaler i denne artikkelen. Dette programmet har et relativt oversiktlig brukergrensesnitt, og gir en forklaring på S.M.A.R.T.-attributtene, slik at du vet om en spesiell verdi er mer eller mindre kritisk for diskens helse.


Attributtenes verdier settes som nevnt av produsenten, og er typisk 100, 200 eller 253 som best (ny disk), og 1 som verst. Grenseverdiene (treshold) varierer også.
 
I eksempelet over ser vi at ikke harddisken har like god "spin up time" som forventet. Dette er ikke direkte alarmerende (det kan like godt være strømforsyningen som selve disken), og verdien på 184 er langt unna den kritiske grenseverdien på 21. Men skulle verdien fortsette å synke kan det altså tyde på et potensielt problem med harddisken.
I likhet med Spiff SMART Monitor kan også Active@ aktivt varsle deg med popups eller over e-post dersom temperaturen skulle bli for høy, eller en av S.M.A.R.T.-attributtene går over kritisk terskel.
Som bonus har også programmet har også innebygd skanneprogram for å sjekke harddisken for dårlige sektorer.
Les mer og last ned Active@ Hard Disk Monitor fra hjemmesiden.

Vær enda smartere

Hvis du får problemer med å lese av attributtene med ett eller flere av disse applikasjonene, kan det være at du har en veldig gammel PC, eller at S.M.A.R.T. er slått av. I så fall må du som regel inn i datamaskinens BIOS for så slå det på. En annen forklaring kan være at diskkontrolleren din ikke støtter dette, for eksempel desom du har et PCI SATA-kort eller lignende.
Helt til slutt minner vi på at selv om S.M.A.R.T. i flere tilfeller kan forutse diskproblemer, er det heller ingen garanti for at ikke disken bare kan dø sånn plutselig. Det er altså ingen erstatning for gode backup-rutiner.
Artikkelen ble første gang publisert august 2009.

Les også
Start smart med ny PC
Les også
Kjøpeguide til ekstern harddisk
Les også
På tide å rengjøre PC-en
Les også
Få raskere datamaskin med RAID
Les også
Få mer diskplass
Les også
Bare et lite bip
Les også
Smart lagring på nett
Les også
Enda mer lagring for pengene
Les også
Slik deler du disken
Les også
Dobbelt så rask med ny disk
annonse