Til hovedinnhold

Dobbelt så rask med ny disk

Vi har nylig vist deg hvordan du selv kan oppgradere din bærbare PC, både når det gjelder minne og ikke minst harddisk. Men spørsmålet mange vil stille seg er jo hvor mye det egentlig er å tjene på å putte en ny disk i en gammel PC.
Som svar på dette har vi nå testet fire harddisker:

  • En tre år gammel Hitachi Travelstar på 60 GB, 5400 RPM
  • En Western Digital Scorpio Blue på 500 GB, 5400 RPM
  • En Seagate Momentus 7200.3 på 250 GB, 7200 RPM
  • En ny SSD: OCZ Vertex 120 GB

De tre første er konvensjonelle harddisker med en bevegelig arm som leser/skriver til og fra innvendige plater som spinner rundt. SSD (Solid State Drive) har som du sikkert vet ikke noen bevegelige deler - her er det minneteknologi hele veien, og dette gjør at den har en meget stor fordel fremfor vanlige harddisker: svært lav aksesstid.
Enkelt forklart mener vi da tiden det tar fra datamaskinen spør etter data til den begynner å motta ønskede filer fra disken. Lav aksesstid er først og fremst viktig når datamaskinen skriver eller leser mange små filer, som på en systemdisk.
Vi har brukt programmet HD Tach til å teste harddiskene. La oss først se på aksesstiden:

Aksesstid måles vanligvis i millisekunder (ms), og for vanlige harddisker ligger denne typisk på rundt 15, og ned mot 7 for entusiastdisker. Profesjonelle løsninger har enda lavere aksesstid, og SSD er her en uovertfuffen løsning. Den har egentlig lavere aksesstid enn 0,1 ms også (HD Tach går ikke lavere) - det faktiske tallet er nærmere 0,05 ms.

Men aksesstid er ikke alt. Høy lese- og skrivehastighet er i praksis langt viktigere, i det minste for folk som ikke har helt spesielle behov. Og her har det skjedd en del de siste årene:

De to harddiskene på 5400 RPM (omdreininger i minuttet) har så å si identisk aksesstid, men dataene sitter logisk nok tettere på den nye 500 GB-disken. I forhold til den tre år gamle Hitachi-disken er snitthastigheten mer enn doblet på både lesing og skriving.

Når vi ser på forskjellen mellom harddisken på 7200 RPM og 5400 RPM går det ikke uventet i favør av disken med høyere rotasjonshastighet, men forskjellen er på ingen måte gigantisk. Likevel, en enda nyere 7200-disk med høyere kapasitet og datatetthet ville nok økt avstanden enda litt.


Med vår SSD er det fremdeles rått parti og den er over dobbelt så kjapp som den raskeste konvensjonelle harddisken i denne testen.
I praksis
Måling av ren ytelse i et testprogram er selvfølgelig noe helt annet enn å faktisk bruke disken. Derfor har vi også stappet de tre (etter tur) inn i en aldrende Dell Inspiron 6400 med Intel Core Duo @ 1,66 GHz og 2 GB RAM. Med en fersk og ren XP-installasjon har vi deretter målt hvor mange sekunder du kan spare inn med en ny disk.
Vi har tatt tiden på tre oppgaver. Den første er ganske enkelt å starte opp (laste inn) operativsystemet Windows XP. Den andre er å installere Open Office-pakken, og den tredje er å pakke ut 123 zip-filer til hver sin katalog:
Verdi i sekunder, lavere er bedre:

Selv på vår gamle bærbare er det forskjell å merke fra gammel til ny harddisk, mens det er noe mindre forskjell igjen mellom diskene på 7200 og 5400 RPM. SSD-en er naturligvis overlegen, og gjør at datamaskinen bruker godt under halve tiden i forhold til vår gamle Hitachi.

Konklusjon

Dagens harddisker er rimeligere, raskere og gir mer plass enn noengang. Og siden en oppgradering slett ikker er noen heksekunst, kan utskifting av en gammel harddisk faktisk være et smart trekk for både å få bedre plass og gjøre PC-en din kjappere.

Den råeste veien å gå er som vi ser å satse på en god SSD, men det koster å være kar - modellen vi har testet her koster fire tusen blanke kroner. Trenger du uansett ikke så mye plass kan du spare på å kjøpe en modell med lavere kapasitet; du får versjonen på 30 GB til rett over tusenlappen.

Men prioriterer du plass og pris er det fremdeles vanlige harddisker som gjelder. Du får nå disker på 500 GB fra omtrent åtte hundre kroner og oppover.

Les også
Guide til harddisk-bytte
Les også
Kjøpeguide til ekstern harddisk
Les også
Slik bytter du harddisken selv
Les også
Få raskere PC med SSD
Les også
Guide til laptop-handelen
Les også
Guide til mer minne
Les også
Få superdisk - uten strev
Les også
Både kjapp og stor
Les også
Sjekk om disken er frisk
Les også
Slik deler du disken
annonse