Til hovedinnhold

Få mer diskplass

På tross av at en gjennomsittlig harddisk på få år har mangedoblet kapasiteten, har nyere programvare og en litt usunn samlementalitet ført til at vi likevel stadig vekk slipper opp for diskplass.
En fullstappet harddisk betyr ikke bare at du ikke får lastet ned flere filmer - det betyr også mange defragmenterte (oppdelte) filer og dårligere ytelse. Operasjoner som søk og virussjekking tar dessuten uforholdsmessig lang tid, og i det hele tatt blir det gjerne vanskelig å holde oversikten.
Her er fem strategier som kan få deg ut av knipa.
1. Bytt til en større harddisk
Dette er en løsning, men dessverre ikke den beste dersom du har mye skrot og rot på disken. I praksis får du bare mer plass å spre alt ut på, og før eller siden vil den ledige plassen bli fylt opp igjen.


Fremover er det nok også flere og flere som heller vil bytte til SSD, som har lavere kapasiteter enn tradisjonelle harddisker. Det betyr at du med din neste oppgradering kan ende opp med mindre diskplass enn du har fra før. En oppryddingsrunde er altså anbefalt uansett.
Vi har forresten skrevet en guide til harddisk-bytte.
 

2. Rydd og kast - eller "vårrengjøring"

Her er det litt som å rydde i garasjen eller kjøleskapet - du må bare ta mot til deg og kaste alt mølet du aldri bruker (og husk å tømme søppelkassen til slutt). Dersom du synes alt er like viktig går det også an å frigjøre plass ved å pakke/arkivere alt du ikke bruker daglig til en zippet (komprimert) mappe. Dette både frigjør plass og gjør det enklere å sikkerhetskopiere. I Windows er dette nå en innebygd funksjon; marker filene du vil zippe, høyreklikk og velg Send til -> Komprimert mappe.
Husk også å rydde i installerete programmer. Under Windows' Kontrollpanel -> Programmer og funksjoner finner du trolig en del programvare du aldri bruker. Disse kan du avinstallere.

3. Finn bortgjemte filer

Av og til - av en eller annen merkelig grunn - havner filer og mapper på godt bortgjemte steder som nesten gjør dem umulig å finne igjen. Vi har nevnt verktøy som WinDirStat her, et program som gir en grafisk representasjon av størrelsen på filer og mapper.


Et annet godt tips er å bruke programvare for å lete gjennom disken etter duplikate filer. Her har vi for eksempel CloneSpy.

4. Diskopprydding i Windows

Som nevnt kan en del forsvunnet plass spores tilbake til operativsystemet, og her er det kanskje Windows Vista som står fram som ekstra sulten. Men Windows har også et innebygget verktøy kalt Diskopprydding, som blant annet hjelper deg å slette midlertidige filer. Diskopprydding finner du under Systemverktøy i startmenyen.

Men den mest plassbesparende operasjonen er å se nærmere på den innebygde funksjonen systemgjenoppretting. Windows kan nemlig sette av så mye som 15% av diskplassen til systemgjenoppretting, og det kan bli nokså mange gigabyte om du har en stor disk.


Alt etter hvor vågal du er kan du vurdere å skru av hele funksjonen, eller sette den manuelt ned fra de standard 12 prosentene dersom du har XP. Men for de fleste holder det å fjerne alle de gamle gjenopprettingspunktene (unntatt det siste). Dette gjør du under Flere alternativer i diskoppryddingsverktøyet.

5. Ekstern lagring

Har du fremdeles plassmangel er det nesten ingen vei utenom å øke kapasiteten. For stasjonære datamaskiner er det som regel enkelt å legge til en ekstra harddisk, men de fleste bærbare har kun plass til en. Om du da fra før har en relativt ny og oppegående harddisk (eller ganske enkelt ikke orker tanken på å fikle inni en datamaskin) kan ekstern lagring være redningen.
 
Her har du flere muligheter. Du kan brenne filer til DVD, flytte over på minnepinne eller bruke en hendig ekstern harddisk - ikke mye er enklere enn det å plugge inn en USB-disk og overføre de filene du strengt tatt ikke trenger daglig. Sjekk forresten ut vår kjøpeguide til ekstern harddisk.
Glem heller ikke at en NAS eller hjemmeserver kan være en kjekk investering dersom du har flere datamaskiner og brukere i husstanden.
Artikkelen ble publisert første gang juni 2009.

Les også
Bruk minnepinnen smartere
Les også
Kjøpeguide til ekstern harddisk
Les også
Få superdisk - uten strev
Les også
Sjekk om disken er frisk
Les også
Kjenn din datamaskin
Les også
Slik deler du disken
annonse