Til hovedinnhold
GuideHomeKit – Apples smarthjemsystem

Slik setter du opp Apple HomeKit

De aller fleste med en nyere Apple-enhet kan ta i bruk HomeKit. Men er det noe for deg?

HomeKit lar deg styre hjemmet med en iPod touch, om det skulle være ønskelig.
Vegar Jansen, Tek.no

I disse dager er det å gjøre hjemmet sitt «smart» blitt en greie, og det er en rekke produsenter som står klare for å selge deg egnet utstyr – fra stikkontakter til rullegardiner.

Men selv slike nettverksoppkoblede dingser kan ikke styre seg selv. Derfor trenger vi også slikt som såkalte smarthuber eller hjemmesentraler. Her har vi tidligere kikket på Athom Homey, Samsung SmartThings og Google Home, samt de mer selvsentrerte løsningene fra Ikea og Philips.

Men det er ikke sikkert du trenger å gjøre noen store investeringer for å komme i gang. Nordmenn flest er jo ganske så glade i produkter fra Apple, og den gjengen har faktisk drevet med smarte hjem i årevis – da gjennom et rammeverk kjent under navnet HomeKit.

I motsetning til en del andre produsenter av smarthjemssystemer, har ikke Apple følt behovet for å snekre sammen noen egen maskinvare i form av en sentral eller hub. HomeKit er ment å kunne styre alskens smarte dingser fra en rekke produsenter, og det direkte fra Hjem-appen på din iPhone, iPad eller Mac.

For den som ønsker å sette opp automatiseringer, eller vil ha ekstern tilgang, er det i tillegg mulig å sette opp visse eksisterende Apple-produkter til å ta jobben som en slags smarthub – eller det Apple selv kaller «hjemknutepunkt».

At selskapets smarthjemsløsning er ren programvare som kan kjøre på eksisterende maskinvare er selvsagt kostnadsbesparende for den som allerede er godt inne i Apples økosystem. Samtidig byr det også på visse begrensninger når det kommer til hvilke smarte dingser som støttes av HomeKit.

Nok smarte dingser?

Netatmos smarte luftkvalitetsmåler har støtte for Apple HomeKit.
Vegar Jansen, Tek.no

Faktisk er det egentlig ikke så veldig mange smartenheter som spiller på lag med Apple, og det er naturlig nok et problem. For hvem vil vel omfavne et «smart» system som ikke lar deg gjøre det du ønsker – spesielt hvis det viser seg at konkurrentene klarer slike oppgaver?

Apple lister kun noe slikt som i underkant av fem hundre kompatible enheter. Google skryter på sin side av å støtte titusenvis, mens Amazon hevder å ha kontroll på enda flere enn det igjen.

En av grunnene til at det skorter på HomeKit-enheter, er at Apple kun baserer seg på teknologien som allerede er på plass i deres maskinvare, det vil si konvensjonell Wi-Fi og Bluetooth. Mange smartenheter er dog basert på andre trådløsteknologier, gjerne ZigBee og Z-Wave.

En annen grunn er at Apple har satt ganske strikte regler for sikkerhet, samt hvor mye kontroll HomeKit skal ha over kompatible enheter. Det er et krav om at enhetene skal kunne styres via HomeKit direkte, uten at du nødvendigvis må styre med produsentenes egen app.

Men selv om det ikke akkurat bugner av alternativer på HomeKit-fronten, er det ikke fullstendig tørke heller. Er du litt bevisst på dine valg, vil det gjerne være mulig å kunne plukke HomeKit-kompatible dingser som får ditt mer eller mindre smarte hjem til å tikke.

Slikt utstyr vil da gjerne være merket «Works with Apple HomeKit». I tillegg fungerer HomeKit med enheter som takler Apple AirPlay.

Apple

Vi har for øvrig allerede vært borti ting som fungerer fint med HomeKit. Som eksempler kan vi nevne Netatmos luftkvalitetsmåler, deres røykvarsler og ikke minst selskapets populære værstasjon, samt kameraet Welcome. For ikke å glemme Arlo Pro-kameraene fra Netgear, og noen smarte stikkontakter.

Vi må også få nevne at Fibaro lager en «HomeKit-utgave» av flere av sine sensorer.

Foruten dette reddes mye av at store aktører som Philips Hue og Ikea – som jo begge tilbyr egen maskinvare for styring av deres ZigBee-enheter – har fått på plass HomeKit-kompatibilitet i nettopp disse hubene.

En enkel operasjon

Kjekt å ha for å styre med HomeKit: Mac, iPad eller Apple TV.
Vegar Jansen, Tek.no

Med egnede smarte enheter og en eller flere Apple-dingser i hus, kan vi altså bruke HomeKit til å sette opp automatiske hendelser eller ta kontrollen direkte.

Vi begynner med å se på sistnevnte, og dette krever egentlig ikke noe mer enn en iPad, iPhone eller iPod touch i stand til å kjøre Apples Hjem-app i iOS – alternativt en Mac med macOS Mojave eller nyere operativsystem.

Å komme i gang er relativt enkelt og selvforklarende, ettersom Apple har gjort en innsats for å gjøre Hjem-appen forståelig for folk flest. Starter du appen for første gang, er det ikke verre enn å følge instruksjonene.

Selskapet har dessuten en grundig og detaljert trinn-for-trinn-guide på sine hjemmesider.

HomeKit er ikke noe særlig tess uten tilbehør, så du vil som regel begynne med å legge til dette. Da får du gjerne beskjed om å skanne HomeKit-koden – en åttesifret tallkode som gjerne finnes på selve enheten som skal legges til, alternativt på esken den kom i. Koden står da gjerne ved siden av et symbol formet som et lite hus.

Hvis du ikke finner noen kode å skanne – dette mangler gjerne på enheter som får HomeKit-støtte i ettertid – kan den alternativt legges inn manuelt.

Har du en iPhone 7 eller nyere mobil, vil det også være mulig å legge til noe tilbehør bare ved å holde mobilen i nærheten.

Andre typer tilbehør, som høyttalere med AirPlay-støtte, kan dukke opp automatisk hvis det ikke finnes noen kode.

Å komme i gang med HomeKit er faktisk ikke vanskeligere enn dette. Når du har fått dine første tilbehør på plass i Hjem-appen, kan du også velge å organisere disse i forskjellige rom om ønskelig, og gi de forskjellige enhetene mer opplagte navn.

Når du legger til visse typer tilbehør, kan Apple foreslå å inkludere det i aktuelle stemninger.

Dette kan være kjekt for å holde orden hvis du har en stor kåk og mange enheter.

Videre åpner appen for å pynte det hele med forskjellige bakgrunner for forskjellige rom, og det er mulig å gruppere noe tilbehør – som lyspærer.

Gjør det kjappere med stemninger

Med mange dingser, som det fort kan bli hvis du for eksempel får dilla på smarte lyspærer, er det også greit å få med seg det Apple kaller stemninger. Dette er snarveier som gjør det mulig å slå av eller på flere enheter – eller grupper – samtidig.

Da kan du eksempelvis tenne alle husets smartlys og åpne rullegardinene samtidig med kun ett eneste trykk i Hjem-appen – eller om ønskelig med en kommando til Siri.

Jo da, å styre dingsene med en app er jo kjekt, men det er jo ikke alltid like praktisk å måtte grave fram mobilen fra lomma når ting skal skje. Da er det en bonus at Siri også kan hjelpe til.

Takk, Siri!
Vegar Jansen, Tek.no

Å lage slike stemninger kan gjøre det enkelt og raskt å for eksempel sette stua i party-modus, eller komme i gang på morgenen. Men det vil ikke kunne skje automatisk – med mindre vi da setter en Apple-enhet til å være hub eller hjemknutepunkt.

Tre veier til automatisering

Apple har tre forskjellige enheter som kan fungere som en hub i heimen. Først har vi den Siri-vennlige høyttaleren HomePod, som jo koster en del og ennå ikke er offisielt sluppet i Norge.

Som nummer to peker vi på en nyere Apple TV. Både Apple TV 4K og Apple TV HD har full HomeKit-støtte, mens tredje generasjon Apple TV ikke støtter ekstern tilgang for delte brukere eller kameraer.

Apple TV vil gjerne være hjemknutepunkt når HomeKit er satt opp.
Vegar Jansen, Tek.no

Den tredje enheten er en iPad – vel å merke så lenge den er på plass i hjemmet. Tar du den med på tur, vil den av naturlige årsaker ikke kunne oppfylle sin misjon som hjemmesentral.

For ordens skyld nevner vi at enheten som er HomeKit-hub gjør dette som en ren ekstrajobb, så den kan fint brukes som vanlig samtidig. Apple TV vil altså ikke slutte å fungere som en Apple TV selv om den også er et knutepunkt.

Merk også at hverken HomePod eller Apple TV har noe grensesnitt mot HomeKit, så her må vi uansett bruke iPad, iPhone, iPod touch eller en Mac for å sette opp og/eller styre det hele.

Flere muligheter med HomeKit-hub

Med et hjemknutepunkt kan du få push-varslinger når noe spesielt skjer. Dette må i så fall settes opp på hver enkelt enhet.

Med et slikt aktivt hjemknutepunkt i huset, åpner det seg altså for flere muligheter med HomeKit. For det første får vi ekstern tilgang, noe som betyr at du kan motta slikt som varslinger fra sensorer eller video fra et kamera også når du ikke er hjemme.

Det vil også si at du ikke trenger å være i huset for å styre smartdingsene dine. Selv om du skulle sitte på bussen, kan du likevel kontrollere aktuelle enheter direkte eller gjennom stemninger – hvis du for eksempel kommer på at du glemte å slukke lysene.

Noe tilbehør, som for eksempel brytere eller dimmere som ikke kan kommunisere direkte over Wi-Fi eller Bluetooth, krever også dette knutepunktet for å kunne fungere skikkelig med Hjem-appen.

I tillegg åpner HomeKit-huben for det å sette opp automatiseringer. Da trenger du ikke nødvendigvis gjøre noe manuelt, ettersom enhetene heller kan reagere på slikt som sensorer eller gjøre ting på fastsatte tider av døgnet.

Å sette opp automatiseringer er heller ingen stor heksekunst. Apple har som nevnt gjort seg flid med å gjøre Hjem-appen relativt enkel og forståelig, så det er bare å fyre opp denne og følge anvisningene.

Å sette opp automatiseringer er en relativt enkel og guidet prosess.

At dette er såpass ukomplisert, betyr samtidig at det ikke er mulig å sette opp spesielt komplekse scener. Hvis dette er et stort behov, er det bedre å gå for en dedikert hjemmesentral som Homey.

En kjekk ting med HomeKit, er at automatiseringene – i hvert fall etter hva vi erfarer – kjøres lokalt, fremfor via en tjeneste i skyen slik som tilfelle er med eksempelvis Samsung SmartThings.

Dette betyr at HomeKit-systemet til en viss grad oppfører seg som normalt selv om internettet skulle forsvinne. Vi mister riktignok den eksterne tilgangen, men vi kan fremdeles slå av eller på lys og automatiseringer kjører som vanlig.

Svært Apple-sentrert

Det er en god del å like med Apple HomeKit, men som det så ofte er i Apples univers, er det et ganske lukket og ekskluderende system.

HomeKit vil kun virke på og med Apples enheter – det finnes ganske enkelt ingen offisiell støtte eller Hjem-app til operativsystemer som Android eller Windows.

Vil du at HomeKit skal spille av lyd? Da må du ha et Apple Music-abonnement.

HomeKit er også Apple-sentrert på andre områder, som at dersom du ønsker å sette opp en automatisering som skal spille av musikk, må det absolutt være en låt som kan finnes via Apple Music.

Det hjelper fint lite om du allerede har Spotify, en musikkserver på hjemmenettverket eller bare vil høre radio. Abonnerer du ikke på Apple Music, blir det ganske enkelt ikke noe morgenmusikk på deg.

Dette kan det likevel bli en forandring på en gang i fremtiden, men enn så lenge må vi bare forholde oss til hvordan ting er i Apple-land.

Hvorvidt HomeKit er et aktuelt smarthjemsystemet for deg vil derfor være avhengig av flere faktorer – blant annet hvilke smarte enheter du har planer om å ta i bruk. Men det vil nok også være et spørsmål om hvor godt integrert Apple allerede er i ditt liv.

annonse