Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIkea Fyrtur

Ikeas elektriske rullegardiner går opp og ned

Vi har testet deres nyeste smarthjemprodukt.

Vegar Jansen, Tek.no

Vi kan egentlig godt forstå at elektriske rullegardiner ikke står langt oppe på ønskelista til så veldig mange. De heves og senkes jo som regel kun et par ganger i døgnet, og det å trekke i en snor krever ikke all verden av krefter eller hjernekapasitet.

Likevel er det uten tvil gøy med alt som kan fjernstyres – og ikke minst automatiseres. Så da selveste Ikea varslet om elektriske rullegardiner høsten 2018, kom disse straks på ønskelista vår.

For selv om rullegardiner og andre former for motorisert solskjerming har eksistert i årevis, har det gjerne vært relativt påkostede løsninger som krever litt ekstra når det gjelder installasjon og oppsett.

Ikeas nye løsning huket på sin side av mange bokser hos oss – den drives av en oppladbar batteripakke, er kompatibel med selskapets Trådfri-system og har en prislapp som ikke burde skremme noen.

Og nå – etter utsettelser og leveringsproblemer – har vi altså endelig fått en gardin i hus for en skikkelig test.

Ikea Fyrtur
8
Meget bra
Anbefalt

Ikea Fyrtur

8
Meget bra
sitatEn kjekk og praktisk rullegardin for både mer og mindre smarte hjem.

Fordeler

 • +
  Anstendig pris
 • +
  Enkel å montere
 • +
  Alt følger med i pakka
 • +
  Drives av oppladbart batteri
 • +
  Kompatibel med Ikeas Trådfri-system

Ting å tenke på

 • Hele 20 cm mellom størrelsene

Pass på størrelsen

Dette er nok selvsagt for mange av våre lesere, men rullegardinene – ved navn Fyrtur og Kadrilj, avhengig av lystettheten på stoffet – kommer i forskjellige bredder: 60, 80, 100, 120 og 140 centimeter. Samtlige er 195 centimeter i høyden.

En viktig ting å merke seg, er at disse målene beskriver bredden på selve gardinduken, mens totalbredden legger på ytterligere 4,3 centimeter. Skal du montere gardinen i en vinduskarm, bør den altså være minst fem centimeter bredere enn duken.

Batteri, fjernkontroll og signalforsterker følger med i pakka. Signalforsterkeren kan også brukes til å lade batteriet. USB-kabel følger også med, men er ikke avbildet.
Vegar Jansen, Tek.no

Med hopp i størrelser på tjue centimeter, betyr det dessverre at rullegardinen ikke vil passe like godt alle vinduskarmer. Men de medfølgende festene er lagd for at gardinen like godt kan festes på veggen som i taket eller øverst på vinduskarmen, så for mange vil det være mulig å finne en løsning uansett.

I pakken sammen med rullegardinen følger det også med en enkel fjernkontroll, en signalforsterker (repeater), en oppladbar batteripakke og kompatibel USB-kabel.

Det eneste du må fikse selv er skruer, og da bør du naturligvis plukke en type som passer til materialet du skal henge opp rullegardinen i.

Enkel montering

Vårt testeksemplar har vært Fyrtur – altså gardinen med det lystette stoffet – med bredde 80 centimeter. Monteringen lot seg fint gjøre av én person, men det kan alltids være en fordel å ha litt hjelp, spesielt med de større og tyngre variantene.

Såfremt du har valgt riktig gardinstørrelse og passende skruer, er det altså relativt enkelt å få opp gardinen. Etter å ha målt og markert litt for å få det beint, er det bare å skru fast de to medfølgende festene – og så «klikke» på plass selve rullegardinskinna i disse etterpå.

Batteriet passer i luka på venstre side av rullegardinen.
Vegar Jansen, Tek.no

Mens du holder på med festejobben, kan det for øvrig være greit å lade batteripakka som jo skal drive rullegardinmotoren. Dette kan du gjøre med den medfølgende USB-kabelen, mens signalforsterkeren eller dennes strømforsyning kan brukes som lader.

Når så alt er klart og ladet opp, er det bare å putte inn batteriet i luka på venstre side av rullegardinen.

Som den er

Alt du trenger for å fjernstyre rullegardinen følger altså med, og hele sulamitten er ferdig paret. For å heve og senke gardinen med den medfølgende fjernkontrollen trenger du bare å putte inn batteriene – både i fjernkontrollen og i gardinen – samt finne en passende stikkontakt for signalforsterkeren.

Denne signalforsterkeren sørger for å danne et lite ZigBee-nettverk med fjernkontroll og gardin. Når dette kommer i drift, kan du bruke fjernkontrollen til å kjøre rullegardinen opp og ned til du blir lei eller batteriet går tomt for strøm.

Trolig går du lei først, med tanke på at Ikea mener et fulladet batteri skal vare i fire til seks måneder med én senking og heving daglig – altså fra 120 til 180 ganger opp og ned. Vi har ikke testet gardinen lenge nok til å si om dette virkelig kan stemme, men etter et par dagers lett testing rapporterer Athom Homey stadig om 99 prosents kapasitet, så det virker ikke urimelig.

Foruten å gå opp og ned på kommando, er det egentlig ikke så mye funksjonalitet å snakke om her. Men det kan være greit å få med seg at én fjernkontroll kan pares med opptil fire gardiner.

Til venstre for batteriluken finner vi to små knapper som også kan kjøre gardinen opp og ned.
Vegar Jansen, Tek.no

En annen viktig ting å merke seg er de to knappene som sitter på selve rullegardinen. Disse kan nemlig også brukes til å heve eller senke gardinduken, og i tillegg er det her du kan begrense hvor langt duken senker seg. Da slipper man å stoppe gardinen manuelt, ellers vil den rulle ut alle sine 195 centimeter – og det er ikke alltid så veldig praktisk.

Fritt for tråd

Rett ut av esken vil altså Ikeas rullegardiner kun la seg styre direkte eller via medfølgende fjernkontroll. Men det er fullt mulig å ta det hele et par hakk videre, og det helt uten å blakke seg.

Rullegardinen passer nemlig veldig godt sammen med en Trådfri gateway, også kjent som en smarthub eller basestasjon – ja, dette er et produkt med mange navn. Denne huben kan riktignok kun brukes med Ikeas egne smarte dingser, altså i hovedsak lyspærer, men så koster den heller ikke mer enn 350 kroner.

Med app blir det enda enklere å styre rullegardinen.
Vegar Jansen, Tek.no

Først og fremst tillater denne huben at du manuelt og direkte kan styre rullegardinen med Ikeas Trådfri-app, også kjent som Home smart-appen.

Appen gjør det også mulig å inkludere rullegardinen i diverse tidsrutiner, som vil si at du for eksempel kan få gardinen til å automatisk senke eller heve seg så og så mye til bestemte tider på døgnet – eventuelt sammen med at dine Ikea-lyspærer slukker og tenner.

I sin app har Ikea klart å kalle rullegardinen for en persienne, men dette skal visstnok rettes opp i fremtiden.

For ikke å glemme at huben også sørger for å oppdatere fastvaren til dine smarte Ikea-dingser. Med huben inne i bildet er det heller ikke nødvendig å ha signalforsterkeren plugget inn.

Som om ikke det var nok, sørger Trådfri-basestasjonen for at vi også kan inkludere en stemmeassistent i dette oppsettet – vi kan bruke Alexa, Google eller Siri / Apple HomeKit for å kommandere gardinen opp eller ned.

I vårt tilfelle testet vi dette ut med Google Assistent/Home, og det fungerer utmerket når vi først finner de riktige ordene.

Google Assistent skjønner ikke alltid hva vi snakker om, men dette fungerte faktisk.
Vegar Jansen, Tek.no

Automatisk magi

For viderekomne går det også an å ta det hele et skritt videre, og da snakker vi om ytterligere automatisering av rullegardinen. For selv om vi ofte tenker at rullegardiner bare går opp og ned i takt med vår egen leggetid, er det også kjekt å kunne begrense sollyset andre steder – når det da faktisk er sol.

Som nevnt kommer jo gardinen i to versjoner, der ene er lystett og den andre benytter seg av et halvgjennomsiktig stoff, så det er høyst aktuelt å kunne bruke slike gardiner til å regulere direkte solskinn inn i en bolig.

I vårt tilfelle tenker vi at det kunne vært kjekt å senke rullegardinen for å stoppe solstrålene – spesielt er dette ønskelig i de varmeste sommermånedene.

Philips Hues bevegelsessensor kan brukes til å oppdage sollys.
Vegar Jansen, Tek.no

Et eksempel på en scene kan være at når sensoren oppdager direkte sollys – som jo er en god del lysere enn overskyet – og temperaturen i leiligheten er over 20 grader, skal rullegardinen gå ned.

Da trenger vi selvsagt en sensor og en hjemmesentral som faktisk takler jobben. I vårt tilfelle falt valget på Athom Homey og bevegelsessensoren til Philips Hue, men det vil også være andre alternativer som kan ta jobben.

Vi klarer oss dog ikke kun med Ikeas eget utstyr. Jo, de har også en bevegelsessensor, men etter hva vi kan finne ut rapporterer disse kun bevegelse og ikke lysstyrke. Videre er de kun ment å brukes til å automatisere tenningen av en eller flere lyspærer.

Det er heller ingen måte å sette opp alternative automatiseringer i Trådfri-appen.

Så her gikk vi for Homey, og da brukte vi like godt en løsning som opprettet kontakt med hele Trådfri-huben til Ikea. I teorien skal vi også kunne koble til enkeltstående Ikea-dingser, altså bruke Homey med rullegardinen uten Ikeas hub inne i bildet.

Hva med SmartThings?

Oppdatert: Vi mente først at det ikke var noe alternativ å bruke Samsungs SmartThings Hub – som vi nettopp har testet – ettersom det umiddelbart ikke er noe åpenbar støtte for Ikeas rullegardiner eller Hues bevegelsessensor.

Via noen tips har vi dog fått vite at det finnes forskjellige måter å macgyvre til dette på, da med hjelp fra tredjeparts programvare og/eller kodesnutter som finnes fritt tilgjengelig på nettet.

Men vi har også funnet at støtten faktisk finnes gjemt i den nye SmartThings-appen. Oppskriften er som følger: Hold inne de to knappene på rullegardinen til den lille lampen mellom dem tenner. Slipp knappene. Etter noen sekunder begynner lyset å pulsere, noe som betyr at rullegardinen er i paringsmodus.

Ja, du må faktisk inn på «belysning» for å pare huben med rullegardinene. I hvert fall akkurat nå.

Åpne SmartThings-appen, velg legg til en ny enhet (pluss-tegnet), velg Ikea i lista og klikk deg deretter inn på belysning. Velg så «Ikea Trådfri driver for wireless control» og følg instruksjonene. Ha litt tålmodighet, da det kan virke som hele greia henger seg litt opp underveis.

Men det er egentlig alt som må til. Nå skal SmartThings-huben oppdage rullegardinen og ta over kontrollen.

Hvorfor det ikke ligger en «rullegardin-seksjon» under Ikea-enhetene i appen? Nei, vi vet ikke. Forhåpentligvis fikses dette på i en kommende versjon.

Konklusjon

Ikea har gjort mye riktig med Fyrtur og dens tvillingbror Kadrilj. Prisen er overkommelig – i hvert fall om vi sammenligner med del andre motoriserte alternativer – og alt du trenger for å komme i gang følger med i pakka.

At rullegardinene batteridrevet, betyr at vi ikke trenger å tenke på ledninger eller leie inn en elektriker for å legge opp strøm. Vi må riktignok lade batteriet en gang i blant, men ifølge Ikea skal det altså vare i fire til seks måneder med én heving og senking om dagen – og det kan vi leve med. Dessuten tar ikke Ikea mer enn 150 kroner for en slik batteripakke, så det går fint å ha et ekstra batteri klart for å bytte ut med.

Det mest geniale med det hele, er nok likevel at Ikea har gjort rullegardinene til en del av Trådfri-systemet – altså selskapets portefølje av smarte dingser.

For smarthusinteresserte er derfor gatewayen til 350 kroner nærmest å betrakte som en obligatorisk oppgradering. Da får du umiddelbar og direkte kontroll via appen og alternativt stemmen, samt en mulighet til å sette opp heving og senking av gardinene til bestemte tider – og eventuelt synkronisere dette med lystenning eller -slukking.

Ettersom gardinene opererer via den trådløse ZigBee-standarden, kan de også benyttes sammen med visse andre smarte hjemmesentraler såfremt støtten er på plass fra den siden.

Alt i alt tenker vi Ikeas elektriske rullegardiner er gode alternativer for deg som er ute etter flere måter å smartifisere eller automatisere kåken på, eller bare ønsker å kunne nyte morgenlyset uten å måtte stå opp først.

Ikea Fyrtur
8
Meget bra
Anbefalt

Ikea Fyrtur

8
Meget bra
sitatEn kjekk og praktisk rullegardin for både mer og mindre smarte hjem.

Fordeler

 • +
  Anstendig pris
 • +
  Enkel å montere
 • +
  Alt følger med i pakka
 • +
  Drives av oppladbart batteri
 • +
  Kompatibel med Ikeas Trådfri-system

Ting å tenke på

 • Hele 20 cm mellom størrelsene
annonse