På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Smartkulen Homey gjør smartdingsene du har hjemme enda smartere
Innhold
Over de siste fem årene har stadig «smartere» dingser inntatt undertegnedes leilighet.
Det hele startet muligens med sitrontreet Severin og Flower Power-blomsterpinnen – som egentlig ikke lenger er smart nok etter dagens standarder – og i de påfølgende årene har stadig nye ting kommet på plass.
Men det har ikke vært snakk om noen overordnet plan, så anskaffelsene har vært litt tilfeldige, for å si det slik.
En Chromecast viste seg å være billig og kjekk, så ble vi nysgjerrige på en smart strømplugg til halv pris. Vi shoppet noen nye lyspærer på Black Friday, en fjong røykvarsler ble kjøpt inn og noen slike nokså smarte høyttalere til jul.
Så har det ballet på seg med værstasjoner og andre luftkvalitetsmålere. Robotstøvsuger måtte også til, når vi først var i gang.
Men selv med stadig flere oppkoblede og kommuniserende dingser i huset, føles det hele ikke spesielt smart. Joda, lyset og nettradioen slår seg automatisk på og får meg våken på ukedagene, men det gjorde også den gamle FM-klokkeradioen med vekkelys. Og det helt uten Wi-Fi eller app.
Det hjelper jo heller ikke med smarte dingser dersom det er mer tungvint å bruke. Å ha tilgang på fysiske brytere og knapper er ofte mer praktisk enn å fikle med en app, og så er det gjerne slik at de forskjellige produsentene har hvert sitt eget system. Dette kan gjøre det til et strev å sjonglere mellom alle de smarte dingsene – som heller ikke snakker noe godt sammen.
For da må vi inn i én app for å skifte radiokanal, en annen app for å dempe lyset, en tredje app for å skru på varmeovnen, en fjerde app for å se hvor kaldt det er ute og så videre.
Som sagt, det føles ikke spesielt smart.
Hjemmesentralen Homey
For å gjøre det enklere og mer effektivt å ha mange forskjellige smarte dingser i huset, finnes det heldigvis også noen anstendige løsninger, og dagens testprodukt Athom Homey er en av dem.
Dette er nemlig en hjemmesentral – dedikert maskin- og/eller programvare skrudd sammen for automatisering og styring av smarte enheter.
Det finnes flere typer hjemmesentraler. Noen er generelle, andre er mer spesialiserte og fokuserer på å styre produkter innen en bestemt produktgruppe eller viss trådløs teknologi.
Homey skal kunne ta jobben med å styre tilnærmet alt av smarte dingser i hjemmet. Og det krever naturlig nok at den kan kommunisere over mange frekvenser og med mange forskjellige standarder eller protokoller.
Derfor støtter Homey flere trådløse standarder: Wi-Fi, ZigBee, Bluetooth, Z-Wave, RF 868, RF 433 og IR – infrarød stråling.
Mer om hjemmesentraler og forskjellige trådløse teknologier finner du i denne guiden >>>
Homeys trådløse egenskaper kan oppsummeres slik:
Teknologi | Wi-Fi | Bluetooth LE | ZigBee | Z-Wave | RF 868 | RF 433 | IR |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Frekvens | 2,4 GHz | 2,4 GHz | 2,4 GHz | 868 MHz | 868 MHz | 433 MHz | 430 THz |
Brukes ofte til | Hjemme- og jobbnettverk | Direkte kommunikasjon mellom dingser | Sensorer og «smarte» enheter | Sensorer og «smarte» enheter | Alarm- og varslings-systemer | Fjern-strøm-bryter-systemer | Fjernkontroll til TV, vifter, varmepumper osv. |
Merknader | Utbredt, med god rekkevidde og overførings-hastighet Bruker mye strøm | Utbredt standard med lavt strømforbruk Har begrenset rekkevidde | Strømgjerrig protokoll, lager maskenettverk Har begrenset rekkevidde | Strømgjerrig protokoll, lager maskenettverk Har begrenset rekkevidde | Bruker lite strøm Har begrenset rekkevidde | Bruker lite strøm Har begrenset rekkevidde | Signalet går ikke gjennom vegger |
En plastball med lys
Når vi ser på hva Homey støtter av trådløse protokoller virker det jo ikke som om den har noen spesielle mangler på kommunikasjonssiden, men faktum er at 2019-utgaven mangler et par egenskaper i forhold til originalen, nemlig mikrofoner og NFC.
Disse skal ifølge Athom ha blitt fjernet av gode grunner. NFC fordi det ganske enkelt ikke ble brukt, mens mikrofonene fungerte for dårlig til å virke som planlagt. Det er altså ingen grunn til å prøve å snakke med denne dingsen.
I tillegg har Athom også sluppet en Pro-utgave med tokjernet prosessor og 1 GB RAM i stedet for 512 MB.
Men foruten dette med NFC og mikrofoner er 2019-utgaven av Homey lik den første versjonen, og rent fysisk ser den ut som en gråhvit plastball som balanserer på tre stutte bein. På bak-/undersiden finner vi en minijackport for lyd ut, en Mini-USB-port for strøm og en høyttaler. Lyden fra sistnevnte er ikke noe å skryte av.
Rundt «ekvator» går en LED-ring som naturlig nok lyser – da med litt forskjellig intensitet, farge og mønster etter hva Homey foretar seg.
Ringen kan lyse ganske sterkt, selv med lysstyrken skrudd ned på det laveste. Heldigvis er det også mulig å slå den helt av. Vi har likevel latt den stå på, da med «værmeldingsmodus» der lyset skal representere hvordan været blir.
Ellers kan designen sikkert debatteres, og datautstyr med kuleform er da heller ikke noe vi ser for ofte. Men Athom sparer oss i det minste for utvendige antenner, som typisk er på Wi-Fi-rutere vi ikke vi ha i stua.
Homey er på sin side ikke ment å gjemmes bort. Det er i hvert fall en dårlig idé dersom du har planer om å bruke enhetens IR (infrarød)-muligheter. Disse signalene stoppes jo i likhet med annet lys av de fleste vanlige objekter.
Den er likevel ikke så innmari kresen på det punktet, ettersom Athom-gjengen har utstyrt den med seks IR-lamper jevnt plassert rundt midjen. Den trenger altså ikke å peke i noen bestemt retning for å skru på TV-en din.
Hos oss ble Homey plassert oppå sjenken skrått overfor TV-en på den andre siden av stua, og var da fremdeles i stand til få fram signalene til vår aldrende modell.
Men IR er naturligvis mer i «kjekt å ha»-klassen enn det store salgspunktet med Homey. De fleste har nok mer fokus på at den skal kunne kommunisere med et vell av produkter – over femti tusen i tallet påstår Athom – som kommuniserer på forskjellige frekvenser og med forskjellige protokoller.
Ett merke, én app
For å sørge for at Homey snakker riktig «språk» til alle de forskjellige enhetene, benytter den seg av programvarepakker som kjører i bakgrunnen. En slik pakke kalles enkelt og greit for en app, og i hovedsak er det slik at hver enkelt utstyrsprodusent har sin egen app.
Har du høyttalere fra Sonos? Vel, da må du installere Homeys Sonos-app for å kommunisere med disse.
Sensorer fra Fibaro? Lyspærer fra Ikea? Værstasjon fra Netatmo? Røykvarsler fra Nest? Smart strømplugg fra TP-Link? Da installerer du også appen for Fibaro, Ikea, Netatmo, Nest og TP-Link.
Unntaket fra regelen om ett merke og en app får vi når det er snakk om forskjellige standarder. Som et godt eksempel kan vi ta Philips Hue. Disse lyspærene og lampene kan Homey kommunisere med direkte via ZigBee-protokollen. Men for en som allerede har Philips' hjemmesentral Bridge, kan det være enklere å gå via den i stedet – da over Wi-Fi og det vanlige nettverket.
For Philips Hue har vi derfor fått én app for styring via ZigBee, og en app for styring via Wi-Fi. Og om du har en Philips TV? Jo, den bruker IR, som er noe annet igjen. Nok en app.
Fordi hver enkelte app vil bruke ressurser, har Athom også nettopp sluppet en Pro-utgave av Homey. Denne har tokjernet prosessor og mer minne, og er beregnet for folk som har smarte ting fra veldig mange forskjellige produsenter – typisk femten eller mer.
Ifølge Athom skal de aller fleste klare seg fint med en vanlig Homey.
Finn dine dingser
Etter at du har funnet de riktige appene til dine smarte dingser, er det en smart sak å pare – eller knytte sammen – hver enhet med Homey. Den vil da dukke opp i Homeys liste over tilgjengelige enheter, og ved å klikke på disse får du opp verdiene Homey henter inn.
For noen enheter vil det være veldig enkelt. Fra Nest Protect kommer det for eksempel bare tre innverdier: En som sier noe om batteristatus, en som forteller om karbonmoniksidalarmen går og en som er knyttet til den vanlige røykalarmen. Andre enheter, som Netatmos værstasjon, melder på sin side inn faktiske verdier for temperatur, fuktighet, støy, lufttrykk og CO2-nivå.
Grensesnittet i Homey-appen – som naturligvis finnes for både Android og iOS – tillater også direkte styring av en del enheter. Dette er likevel ingen spesielt god erstatning for dingsenes dedikerte apper. Philips Hue-pærene våre lar seg eksempelvis slå av og på, dimmes og settes farge på, men via Homey kan vi ikke gruppere dem eller opprette en lysscene – dette må gjøres i selve Hue-appen.
For slikt som detaljerte innstillinger er du altså i visse tilfeller nødt til å fremdeles bruke originalappene til de forskjellige produktene. Ikke minst gjelder dette ved fastvareoppdateringer, hvor du også kan være nødt til å investere i produsentenes egne hjemmesentraler.
I første omgang tenker vi på Fibaro på dette punktet. Per i dag er det ingen måte å oppdatere Fibaros Z-Wave-produkter på gjennom Homey. Det samme gjelder for øvrig også for Philips Hue, men deres Bridge er betraktelig rimeligere og fungerer fint i tandem med Homey.
Fibaros hjemmesentraler er på sin side konkurrerende produkter, og Z-Wave er designet slik at enhetene kun kan være knyttet til ett nettverk om gangen. I og med at Fibaro og Homey ellers fungerer godt sammen, håper vi at disse selskapene kan finne en løsning på dette etter hvert.
Sett scenen
Når dine smarte dingser har fått sine respektive apper og er knyttet til Homey, sender de altså sensordata som kan sees i Homey-appen. Dette kan være spennende nok, men det store poenget med Homey er mulighetene som ligger i å bruke innverdiene til å lage automatiske sekvenser – eller «scener» som det gjerne kalles i bransjen.
Scener kan du selv opprette ved enkel programmering i Homey-appen, eller gjennom nettleseren via Homey Flow for Web. Jepp, i Homey-verdenen kalles en scene for en flow.
Uansett hva du kaller det, er det helt opp til deg selv hvordan en slik sekvens er, ettersom du selv må programmere dem. Nå høres kanskje ordet «programmering» skummelt ut, men alt foregår i et grafisk grensesnitt – du trenger altså ikke kunne noe programmeringsspråk.
Du starter ganske enkelt med en innverdi, bestemmer hva som trigger en reaksjon og hva den reaksjonen skal være. Som eksempel kan vi ta termometeret og den smarte strømpluggen i stua.
Vi kan si at dersom termometeret registrerer en verdi under 20 grader, skal strømpluggen slå seg på. Og hvis temperaturen er over 22 grader, skal pluggen slå seg av. Dersom vi da kobler en elektrisk varmeovn til den pluggen, vil vi sikre en anstendig temperatur i stua.
Joda, nå har mange elektriske ovner en termostat som fint lar dem holde temperaturen selv, men dette er altså et enkelt eksempel. Vi står fritt til å bygge på logikken slik at dette for eksempel kun skal gjelde på visse tider og visse dager i uka, og da kun dersom noen er hjemme og lyset er slått på, for eksempel.
Med mange smarte dingser og mengder av potensielle inndata er det egentlig bare fantasien som setter grenser, og det kan gjøres så komplisert eller enkelt som man ønsker. Men som kjent er det enkle også gjerne det beste.
Scener trenger for øvrig heller ikke trigges av sensorer eller spesielle enheter. Du kan sette opp ting til å skje når du trykker på en fysisk knapp, til bestemte tider på døgnet eller dager i året, eller når visse personer kommer hjem.
Fungerer bra... for det meste
Et produkt som Athom Homey kan ikke testes fullverdig over natten. Da vi mottok testproduktet, hadde akkurat versjon 2.0 av Homey-programvaren blitt sluppet. Så vi har ikke bare å gjøre med en relativt ny type av produkt i det nokså kaotiske smarthjemsmarkedet, men med en nokså fersk programvare også.
Her er altså ting i stadig utvikling, med alt det bringer med seg på godt og vondt.
I testperioden har vi knyttet Homey til smartprodukter fra Fibaro, TP-Link, Nest, Philips, Google (Chromecast), Netatmo, Sonos og KlikAanKlikUit. Det har for det meste fungert som avertert.
Rett før denne testen slippes – etter flere uker og mange forsøk – dukket det plutselig opp en oppdatering som gjorde at vi fikk vår kjære iRobot Roomba 980 til å pare med Homey også.
En annen ting er at det naturligvis er en del dingser som ganske enkelt mangler støtte. Cavius-varslersystemet kommuniserer eksempelvis på 868 MHz, men i skrivende stund kan ikke Homey kommunisere med disse. Det kan dog være at det kommer støtte i fremtiden – der ligger styrken i app-systemet Homey benytter seg av.
Ellers er vi stort sett fornøyde med måten vi programmerer scener (flows) på, men vi skulle også gjerne sett muligheter for enda litt mer komplekse alternativer. Operatorene OR og ELSE er riktignok tilgjengelige, men ikke i starten på en scene – der aksepteres kun én parameter. Så hvis det eksempelvis er to sensorer som skal overvåkes og resultere i samme reaksjon, må vi også lage to scener.
Til sitt forsvar skal det nevnes at scener enkelt kan dupliseres og modifiseres, så det er en relativt smal sak å lage to nesten like scener. Ellers er det som nevnt bare fantasien og kompatible enheter som setter grenser for hva som kan automatiseres gjennom Homey.
I heimen vurderer vi nå å gå til anskaffelse av flere bevegelses- og lyssensorer, Ikeas smarte rullegardiner eller annet motorisert utstyr for oss lysskye, samt en habil elektriker. Ok, sisnevnte er det kanskje greiere å leie inn enn å kjøpe.
Oppsummering og konklusjon
Athom Homey er en hjemmesentral som gjør et alvorlig forsøk på å løse problemet med mange forskjellige standarder i utstyr ment for smarte hus og hjemmeautomatisering.
Den lille plastballen støtter nemlig en rekke forskjellige frekvenser og protokoller, og ved bruk av programvarepakker i form av «apper» kan Homey på snedig vis sørge for at et bredt spekter av mer eller mindre smarte dingser vil kunne fungere sammen i en slags harmoni – vel å merke så lenge det er utviklet en app som tillater styring av akkurat det utstyret du har.
Det er det en god mulighet for, ettersom Homey skal støtte noe i nærheten av femti tusen dingser, men det betyr likevel ikke at alt bare fungerer sånn helt uten videre. Både produktet og programvaren er relativt fersk og i stadig utvikling.
Når kompatible smartdingser er knyttet til Homey, kan dens mobilapp til en viss grad styre de enkelte enhetene. Men for visse funksjoner, finjustering og fastvareoppgraderinger må vi ta i bruk de forskjellige produsentenes opprinnelige app og/eller utstyr.
Hovedpoenget med Homey er likevel automatisering gjennom scener vi selv «programmerer». Og vårt inntrykk er meget godt når ting først er satt opp og automatikken kjører.
Det er dog greit å få med deg at appene som må kjøre for å kunne styre forskjellige dingser krever ressurser, og Homey har litt begrenset maskinvare. For krevende brukere – altså deg med mange smarte enheter fra vidt forskjellige produsenter – finnes det heldigvis en variant kalt Homey Pro med mer minne og større prosesseringskapasitet.
Homey kan være et livreddende produkt for deg som verdsetter friheten til å velge eller allerede har fylt opp kåken med smartdingser av ymse produsenter og kaliber. Men for deg som snarere er på planleggingsstadiet for et smarthjem, finnes det også andre gode alternativer som kan vurderes.
Z-Wave og Fibaro er som nevnt i vinden, og den proprietære standarden gjør at enhetene garantert skal fungere med hverandre. Mange av Fibaros sensorer kommer også i Apple HomeKit-kompatible utgaver – perfekt for deg som har en Apple TV, iPad eller HomePod hjemme allerede.
Vi kommer tilbake til både Fibaro og Apples løsning ved en senere anledning.
En kjekk «livredder» for deg som har et realt sammensurium av smarte dingser.
Fordeler
- +Takler de vanligste frekvenser og protokoller
- +Apper for haugevis av enheter
- +Spesiell design
- +Lag dine egne avanserte automatiseringssekvenser
Ting å tenke på
- —Veldig lysende LED-ring
- —Spesiell design
- —Litt «fersk» programvare
- —Noe begrenset maskinvare