Til hovedinnhold

Fem tips for å begynne å gjøre huset ditt smart

Nysgjerrig på smarte hjem og automatisering?

Kristoffer Møllevik

Det skal mer til enn et par «smarte» strømplugger til før du kan skryte på deg et smart hjem.

Men det kan likevel være en god idé å sjekke ut slike «tilkoblede» alternativer dersom du først skal investere i noe ny elektronikk.

Med tilkoblet mener vi da enheter som kan kommunisere med lignende dingser eller en sentral enhet som eksempelvis din smart mobil.

Dette gjelder kanske spesielt dersom du er over gjennomsnittet opptatt av datamaskineri og elektronikk – da kan jo en liten smarthus-dille være en god unnskyldning for å kjøpe inn og leke med enda flere dingser.

Men det trenger jo ikke bare være lek og moro heller – hva om du bruker det til å faktisk spare penger? Oppvarming av boligen står jo for en god slump av den stadig høyere strømregningen, og i en smart kåk kan vi ha sensorer og automatiserte scener som sørger for at ovnene skrur seg ned i rom der ingen oppholder seg.

Det samme gjelder for belysning, men etter LED-revolusjonen er det nok ikke lenger snakk om de helt store summene i året. I stedet kan du selvfølgelig sette opp scener som med lys og lyd gir et inntrykk av at du er hjemme.

For mye er mulig med smarte hjem, og det virkelig artige er hvor mye enklere det bare de siste få årene har blitt å «smartifisere» boligen. Men med stadig mer ymse utstyr på markedet er det fremdeles vanskelig å plukke det riktige utstyret.

I den anledning har vi fem gode tips for deg som lurer på om ikke boligen din kunne blitt litt lurere.

1. Prøv å ha en slags plan

Det finnes mange forskjellige smarte dingser, og av disse er noen smartere enn andre. Sånn sett finnes det også flere trinn på smartløsningsstigen. Noen vil være fornøyd med å slå og på varmeovnen med en app. Andre vil ta sikte på å bygge om halve huset og automatisere det som automatiseres kan.

Både Google Home Mini og en Apple TV kan være et springbrett på vei til en «smartere» kåk.
Vegar Jansen, Tek.no

Sånn sett er det greit å ha en viss plan, eller om ikke annet et ønske om hva du ønsker å oppnå med ditt smarte hjem. Hvis du har en liten kåk og bare er ute etter å leke litt eller styre noen lyspærer, trenger du ikke nødvendigvis å gå til innkjøp av en dyr hjemmesentral.

I slike tilfeller kommer du også langt med en Apple-enhet som støtter selskapets HomeKit, et godt startsett for lys og IFTTT – alternativt en Google Home Mini.

For mange vil det nok likevel friste å gape over mer, enten sånn umiddelbart eller når kløen ikke er stillet etter å ha fylt opp alle rom med smarte lyspærer. Da havner vi over på neste punkt.

2. Husk kompatibilitet

En smart dings kan ikke nødvendigvis kommunisere og dele data med en annen smart dings. Som vi har beskrevet i vår lille guide til hjemmeautomatiseringsteknologi, finnes det nemlig mange aktører og teknologier som vil være med på leken, og de snakker ikke alltid samme språk.

Forskjellige dingser kan bruke forskjellige trådløse teknologier og bruke forskjellige kommunikasjonsprotokoller. Hjemmesentralen Homey til venstre kan mange forskjellige slike «språk».
Vegar Jansen, Tek.no

Nå finnes det noen hjemmesentraler, eksempelvis Homey, som takler å mikse forskjellige merker og teknologier. Men dersom du har muligheten, kan det være en fordel å benytte seg av smartutstyr fra så få forskjellige produsenter som mulig.

Det vil i de fleste tilfeller sørge for at det er enklere å få de forskjellige enhetene til å fungere med hverandre. Normalt sett vil det også sørge for at du begrenser antall standarder i oppsettet – når vi må sjonglere med Wi-Fi, Bluetooth LE, ZigBee, Z-Wave og RF 868 er det allerede mer enn nok.

Men kompatibilitet går ikke bare på å snevre det hele inn til noen få merker. Det kan gjøres på en annen måte også, nemlig ved å plukke smarte enheter som har støtte for så mange standarder som mulig.

Tar vi smartlyspærene Hue fra Philips som eksempel, finnes det knapt et smarthussystem eller en hjemmesentral dette ikke fungerer med. Det har også støtte for Apple HomeKit, Google Assistent og kan selv integrere smarlyspærer fra Ikea.

3. Kjenn din teknologi

Alt dette betyr at du bør kunne litt om de forskjellige teknologiske begrepene for ikke å trå feil. Forvirra etter forrige punkt? Ingen fare, vi har forklart forskjellen på de forskjellige trådløse protokollene i denne guiden.

Men du slipper ikke unna så enkelt, for vi har også nevnt uttrykk som Apple HomeKit, og akkurat denne standarden er det et stadig større poeng i å kjenne til.

HomeKit-merkede dingser er nemlig lagd for å nemlig styres og automatiseres med Apples Hjem-app, som da må kjøre på en nyere iPad, iPhone eller Apple TV i huset. HomeKit-enheter bruker Wi-Fi eller Bluetooth til å kommunisere.

Dette er jo egentlig grei skuring, men så finnes det selskaper som lager tilnærmet identiske smarte enheter som støtter forskjellige teknologier. Her kommer eksempelvis Fibaro inn.

Fibaro er viden kjent for å lage gode sensorer som bruker den proprietære Z-Wave-protokollen, men har sett at det også er penger i å levere enheter med Apple HomeKit-støtte også. Problemet er bare at den ene ikke vil fungere med den andre – så du må være veldig klar på hva du skal ha.

Naturlig nok vil produkter som kun har Apple Homekit-støtte bare kunne brukes i et oppsett med Apples Hjem-app – greit å huske på dersom du har planer om å bytte til en annen hjemmesentral senere.

4. Ikke start for komplisert

Hele poenget med et smart hjem er at det skal være enklere og mer effektivt enn tidligere. Dersom det tok betraktelig kortere tid å gjøre noe spesielt før huset ditt ble smart, har du tatt det i feil retning.

Husk at andre skal kunne slå på lyset også. Bilde: Kristoffer Møllevik

Videre bør det ikke ekskludere andre i familien fra å kunne bruke gunnleggende funksjonalitet. Hvis du er den eneste i huset som kan skru på lyset i stua, er det ganske sikkert at andre ser på dette som et steg bakover snarere enn det framskritt.

Et godt tips er å starte enkelt, eksempelvis ved å ganske enkelt opprette modi for hjemme, borte og natt. Da kan du – eller andre beboere – med et trykk slå av eller på varslinger, lys og varme i visse rom, fikse musikk eller radio, låse dører og så videre.

5. Knapper er undervurdert

Litt relatert til forrige punkt må vi også benytte anledningen til å slå et slag for fysiske knapper og brytere. Dette er elementer som riktignok ikke vil gi deg like mange muligheter som et berøringspanel eller en app på mobilen, men de kan til gjengjeld benyttes av alle i huset.

Det er jo heller ikke slik at vi har mobiltelefonen i lomma til alle døgnets tider – noen ganger har vi ikke engang lommer å ha den i – og slikt som stemmestyring egner seg heller ikke alltid.

«The Button» fra Fibaro. Kommer også i panikk-rød.
Fibaro

For visse operasjoner, som det å skru på et lys eller sette kåken i borte- eller hjemmemodus, kan det å trykke på en knapp være langt mer naturlig. Merk også at dette slett ikke trenger være enten/eller, men i tillegg. Det aller beste er å ha muligheten til å gjøre noe på flere forskjellige måter.

I de tilfellene det ikke er mulig å legge smarte svitsjer eller brytere til eksisterende installasjoner, er det flere aktører som selger trådløse og batteridrevne alternativer. Philips har eksempelvis brytere med dimmefunksjon ment å brukes med Hue-lampene og -lyspærene.

Et annet eksempel er Fibaros «The Button» – en trådløs, klassisk utformet og plasseringsvennlig knapp.

Mye å velge mellom

Det å selv kunne velge utstyr og sette opp hjemmeautomasjon og smarte boligfunksjoner er helt i startfasen – tidligere har dette gjerne vært dyrere og i stor grad proprietære løsninger som har krevd profesjonelle installatører.

Et integrert oppsett vil fremdeles kreve noe elektrikerarbeid, men for hobbynerden er det nå ikke noe uoverkommelig problem å kunne plukke ut komponenter og konfigurere disse selv.

Men det begynner altså å bli noen forskjellige systemer å velge mellom. Vi skulle gjerne vært litt mer spesifike på anbefalingene, men enn så lenge er det kun den multikompatible hjemmesentralen Homey vi har forypet oss i.

Ellers har vi nevnt løsninger som Fibaro, mens både Apple Hjem og Google Home kan friste med litt mer lettbeinte løsninger. For de litt viderekomne kan vi også nevne Home Assistant, som er basert på åpen kildekode og kjører på en Raspberry Pi.

Planen er å se nærmere på de flere av disse løsningene i tiden fremover.

I mellomtiden, la oss prate om været:
TEST: To værstasjoner >>>

annonse