Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNye Philips Hue + Philips Hue Go

Philips har hørt på kritikken og lanserer ny app i dag

Vi har allerede testet den ut; her er det som er nytt.

Ny Hue-app

For et par måneder siden testet vi det smarte lyssystemet Philips Hue, et system med lyspærer og lamper som kan fjernstyres fra smarttelefonen, eller programmeres slik at vi ikke trenger å fjernstyre dem.

Det kan for eksempel være at du starter dagen med at lysene på soverommet slår seg på sakte og gradvis slik at du våkner som til en soloppgang, og når du går ut i stua er lysene der i ferd med å bli stadig litt og litt sterkere, og sakte men sikkert mindre soloppgang-oransje. Slik at innen du har rukket å lage morgenkaffen, trenger du den egentlig ikke, for den kunstig fremskyndede soloppgangen har gjort samme jobben. Og motsatt om kvelden: Lysene blir gradvis litt varmere og dimmes sakte ned, slik at når det nærmer seg leggetid har kroppen fått produsere så mye søvnhormon at du sovner raskt og lett.

Hvis du vil lese mer om hva Hue er og hva det kan gjøre, bør du sjekke den første testen vi gjorde av systemet »

Noe av det vi likte best med Philips Hue var muligheten til å la lysene gå fra å være morgengule til dagslysblåe, til kveldsoransje. Illustrasjon satt sammen av flere bilder.
Dette er bare noen av lampene i Hue-systemet. Vi kommer itl å referere til dem under fellesbetegnelsen «Hue-lysene».

Og når vi etter en del prøving og feiling fikk Hue til å fungere på en måte som passet oss, fungerte det veldig bra, og alt i alt likte vi systemet godt da vi testet det første gangen. Systemet hadde likevel sine mangler, og særlig hadde den litt for enkle og noe rotete appen mye skyld i at vi følte en del potensiale gikk tapt. I konklusjonen skrev vi: «Vi har troen på at Philips Hue kommer til å bli bedre, spesielt hvis de tar et tak og lager en bedre app med flere avanserte funksjoner.»

Vel, den som roper i skogen får svar, som de sier, og Philips har sluppet en ny Hue-app. Appen slippes i dag, men vi fikk et par dager forsprang for å se om den var noe tess.

Nye Philips Hue: Endelig rom-grupperinger!

Selv om grunnsteinene i Philips Hue ikke er berørt, er appen en så viktig del av systemet at når de slipper en stor oppdatering, fant vi ut at det var på plass med en ny test. De største trekkene den forrige testen vår kom tross alt av at den gamle appen både var for enkel, og hadde noen klare mangler.

Til venstre: Slik så lysstyringen ut i den gamle appen. I midten og til høyre: Sceneoversikten hadde flere vinduer vi kunne gi navn, for eksmepel etter rom, men det var ikke en særlig fleksibel løsning.

En av de mer åpenbare manglene var at appen ikke lot oss sortere de ulike Hue-lysene våre etter rom. Det var ikke noe veldig stort problem siden vi ikke testet systemet med mer enn fire lyspærer fordelt på to rom, og vi navnga bare Hue-lysene noe slikt som «Sofa», «Skrivebord» og «Gang».

Men så fort du begynner å komme over et tosiffret antall Hue-lys i huset skjønner vi at dette blir litt lite oversiktlig. I tillegg til dette kunne vi ikke styre lysene basert på hvilke rom de var i, istedet måtte vi sette opp ulike forhåndsinnstillinger, kalt «scener», og velge hvilke Hue-lys vi ville ha med (for eksempel bare dem i stua).

Men da var vi altså låst til forhåndsinnstillingen, og hvis vi for eksempel ville dimme ned lyset i hele rommet uten at vi hadde en bestemt «scene» til akkurat det, måtte vi enten gå inn på hvert Hue-lys og justere dem individuelt, eller bruke den fysiske bryteren Hue Dimmer.

Det første den nye appen gjør er å sette opp lysene våre etter hvilke rom de er i.

Men nå må du kysse den hjemmesnekra grupperingsløsningen din farvel, for med nye Philips Hue blir det orden i sysakene enten du vil det eller ikke. Når vi starter den nye appen er det faktisk det første vi må gjøre, og det går både kjapt og enkelt. Til tross for den gamle appens mangler, skal Philips ha skryt for å ha gjort installasjonen av systemet veldig enkel og brukervennlig ved hjelp av steg-for-steg-instruksjoner i appen. Så også med den nye, og rominndelingen går veldig greit. Hvor lang tid det tar kommer selvsagt an på hvor mange rom du har Hue-lys i og hvor mange lys du har totalt, men for vår del med fem lamper var det gjort på omtrent fem minutter.

I appens «hjem»-skjerm kan vi velge å skru alle lysene i rommet av eller på eller dimme dem gruppevis, gå inn i rommet og justere dem enkeltvis eller sette på en ny «scene».

Rom-vinduet, helt til venstre over, er den nye start-skjermen i appen, og der kan vi veldig enkelt slå lysene i de ulike rommene av og på, eller dimme dem prosentvis. Hvis vi for eksempel vil justere ned lyset over sofaen for å se TV, uten å skru av leselyset over skrivebordet, kan vi gå inn i hvert enkelt rom og justere lysene individuelt. Her kan vi også velge mellom ulike «scener», og til og med dimme hver enkelt scene idet vi velger dem. Utenom rom-inndelingen er dette i prinsippet de samme funksjonene som vi hadde i den gamle appen, bare at det nå er mye mer oversiktlig.

Nytt scene-oppsett

Scenene har kanskje måtte vike noe for rom i den nye appen, men de er fortsatt en sentral del av hvordan vi styrer Hue-systemet vårt. Og det er i grunn like greit, for vi brukte ganske mye tid på å sette opp og justere de ulike scenene i den første appen, og det er fint at det arbeidet ikke var bortkastet.

I den forrige appen var det to måter å lage nye scener på, og begge hadde store mangler. Vi skal ikke gjenta oss selv for mye, så hvis du vil lese mer om det kan du gjøre det på her på side 2 av den forrige testen. I den nye appen har hvert rom sine scener, så for å opprette eller endre en scene må du inn i det rommet du vil at scenen skal gjelde for. Deretter er prinsippet det samme som sist: Enten går du via «Lights»-menyen for rommet justerer vært enkelt lys for seg, eller så går du via «Scenes»-menyen og henter fargene fra et bilde. Sist gang kunne vi selv velge hvilke Hue-lys som skulle hente hvilke farger fra et bilde, men nå tar appen omtrent hele kontrollen over denne prosessen, og vi kan ikke gjøre særlig mer enn å velge hvilket utsnitt av bildet appen skal hente fargene fra. Nå syntes vi ikke at det å hente farger fra et bilde var så veldig nyttig i den gamle versjonen heller, men ved å ta fra oss enda mer kontroll i denne modusen synes vi det har blitt enda mindre nyttig.

Det er flere måter å justere fargene på.

Så vi har altså for det meste holdt oss til den første måten å sette opp scenene på, og hvis du ser på bildet til høyre har vi da tre muligheter; ett fargekart for full RGB-uttelling, ett med bare ulike nyanser av hvitt lys, og ett vindu med fire grunninnstillinger, også disse er nyanser av hvitt. Om du vil ha lysene dine i svart/hvitt eller fine farger er litt opp til deg, men vi har stort sett holdt oss innenfor spekteret av hvitt lys. Varmt hvitt lys på morgenen og kvelden, og svakt blålig som arbeidslys over skrivebordet på dagtid.

De gamle scenene våre ble ikke med over i den nye appen, men den nye og den gamle kommer til å eksistere side om side en stund, så det du ganske enkelt kan gjøre er å gå inn i den gamle appen, aktivere scenen du vil ha overført og gå over til den nye. Hvis du nå går velger det rommet scenen skal gjelde for, og velger «Lights»-menyen, skal lysene stå slik som de gjorde i scenen du valgte. Da er det bare å lagre oppsettet som en ny scene i den nye appen. Ikke verdens mest elegante løsning kanskje, men hvis du ikke har fryktelig mange scener bør det gå fint.

Automatiseringen er omtrent den samme, heldigvis og dessverre

Å kunne sortere Hue-lysene etter rom, og det nye Scene-systemet er all hovedsak forbedringer, men utover det er det lite ny funksjonalitet å spore i den nye appen. I stedet for «alarmer» heter automatiseringsfunksjonen nå «rutiner». Navnet er bedre, men prinsippet er det samme: Ulike lys-oppsett slås på eller av til bestemte klokkeslett. Dette er, som vi skrev sist, en forholdsvis manuell automatikk, men det fungerer helt greit.

Det finnes tredjepartsapper som får lysene til å automatisk følge solen, og justerer seg etter den gjennom året, slik at lyset for eksempel dimmes ned og blir litt «varmere» rundt solnedgang. Men her sør i Norge vil jo det si klokken 16 i desember og klokken 23 i juni, og noe av det vi liker best med Philips Hue er at det blir mulig å holde en stabil døgnrytme, også i den mørke tiden. Sånn sett vil vi heller at lysene følger faste klokkeslett, og til akkurat dét fungerer jo denne litt manuelle automatikken fint.

Det heter ikke lenger alarmer, men «rutiner». Vi liker den nye vekkefunksjonen, men utenom det er prinsippet det samme.

Vel, litt ny funksjonalitet er det: Vi har fått en egen «Wake up» funksjon i appen. Denne slår på de lysene du velger på et bestemt tidspunkt, men det som skiller den fra en vanlig «rutine» er at lyset av seg selv går fra dyp-gult til mer dagslysfarget, gradvis iløpet av 10, 20 eller 30 minutter. I den forrige appen måtte vi sette opp 3 ulike alarmer for å få til det samme, og hvis vi ikke skulle opp på samme tidspunkt, måtte vi justere klokkeslettet på alle tre. Nå kan vi om vi vil sette opp flere ulike «Wake up»-rutiner til ulike tidspunkt på ulike dager, og hvis du byttet skift på den torsdagen og kan sove litt lengre, er det blitt litt enklere å flytte alarmen.

Men dessverre er det fortsatt slik at vi må ut av Philips' app for å finne de mer avanserte funksjonene. Vi hadde håpet at Hue skulle ta mer av dette inn i den nye appen. Som for eksempel å få Hue-lysene til å skifte farge og blinke i takt med musikken, en funksjon som viste seg å være heller ustabil på de appene vi testet (Hue Disco skal visstnok være bra, har vi fått høre i ettertid). Disse, og andre smarte funksjoner hadde vi helst sett at kom inn i Hue-appen, slik at vi fikk samlet alt på ett sted, med en garantert stabil funksjonalitet fra Philips.

annonse
Philips Hue Go BT 71460I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
5 på lager
På lager
På lager

Hue Go og konklusjon

Nye pærer, men fortsatt ikke liten sokkel

Philips kommer snart med nye lyspærer til systemet; Philips Hue White Ambience. I motsetning til Color Ambience-pærene vi har testet, skal disse bare endre farger innenfor et spekter av hvitt som strekker seg fra en varm soloppgangsgul glød på 2200 kelvin, litt som nedblendede glødetrådspærer - til dagslyshvit 6500 kelvin, som blir som indirekte sollys inn vinduet. Vi har ikke norsk pris og tilgjengelighet i skrivende stund, men de skal bli billigere enn fargepærene, som koster omtrent 500 kroner stykket. Noe som er fint, for vi bruker sjeldent noen andre farger enn nyansene av hvitt.

Dessverre ser det fortsatt ikke ut til at det kommer noen pærer med sokkel E14 med det første, noe som kan være fordi det ikke er et så stort marked for disse utenfor Norden. Uansett hva som er årsaken håper vi det kommer før eller siden, for mange av lampene i norske butikker bruker sokkel E14, og da vi testet Hue for første gang måtte undertegnede innstallere nye «testlamper», siden nesten alle hjemme viste seg å være med liten sokkel.

Hue (to) Go

phillips hue034.
phillips hue033.

For å ha litt mer nytt å by på enn bare den oppdaterte appen, har vi også testet den bærbare lampen i Hue-systemet, Hue Go. Denne halvkuleformede lampen har et innebygget batteri som lar den lyse i rundt 3 timer (litt avhengig av hvilken innstilling som er aktiv) slik at vi kan ta den med omtrent hvor vi vil.

Go kan enten stå flatt på bordet omtrent som en suppeskål, eller plasseres litt på skrå ved hjelp av en liten fot som på bildet til høyre. Det fine med denne er at du ikke må programmere den via appen, men du kan endre farger, starte en fargesyklus eller et stemningsfult «stearinlys»-modus via en knapp på undersiden. Det gjør det enkelt å ta den med å bruke den utenfor rekkevidde av resten av systemet, for eksempel ute i hagen eller til grilling i bakgården.

Da trenger du kanskje en bærbar høyttaler også? Sjekk vår testoversikt for å finne noen gode kandidater »

Philips Hue egner seg nok best som et litt nedtonest stemingslys.

Den kan også programmeres til fungere som vekkerlys, men da må du huske å koble den i strøm ved siden av senga for å være sikker på at den ikke er tom når du trenger den. Men på den måten vil det bli lett å huske å lade den daglig, så det er kanskje ikke en så dum idé.

Men med tre timers batteritid har den ikke strøm nok til å vare en lengre selskapskveld uten påfyll, og siden det tar halvannen time å lade den opp igjen når den går tom, må du enten ha strøm tilgjengelig, eller være uten den tiden. Dette kunne vært bedre løst ved å gjøre det mulig å lade lampen via USB: da kunne man for eksempel tatt en ekstra strømbank med ut i hagen. Det er også litt merkelig at ladeporten sitter foran på lampen når Go står oppreist, men det kan kanskje være greit hvis planen er å bruke den på samme måte som Hue Bloom; altså som et indirekte lys rettet mot veggen.

Hvis gaffateip ikke funker har du ikke brukt nok gaffateip. Men så veldig pent er det jo ikke, så det hadde vært fint hvis Philips lagde Go slik at den kan henges på veggen i utgangspunktet.

Hue Go helt klart en morsom liten sak, men til en bærbar lampe å være er bruksområdene veldig begrenset av mangelen på plasseringsmuligheter. Den er konstruert slik at den alltid peker oppover, og med mindre du bruker den til indirekte lys som beskrevet over, eller som et veldig lyssvakt stemningslys, kan det bli litt skarpt rett i øynene.

Men vi har forbedringsidé som Philips skal få gratis av oss: Lag lampefoten hul, og legg ved en litt fin tråd som vi kan trekke gjennom, slik at vi kan henge den opp på veggen. Da kan du for eksempel bruke den som leselys over senga, eller til å lyse opp verandaen i morsomme farger på varme sensommerskvelder, og har du da to tre slike kommer nok bakgården til å se kosligere ut enn på lenge.

Som du kan se på bildet til høyre kan du selvsagt fikse dette selv, og antakeligvis langt penere enn vårt «proof-of-consept» av gaffateip, men det beste hadde jo vært hvis Philips bare produserte den slik at den ble enda litt mer fleksibel i utgangspunktet. Det hadde sikkert blitt både penere og tryggere.

Hvis lampa kunne lades med USB, kunne vi holdt liv i den lengre med en batteribank.

Konklusjon: Bedre på det som var, men lite av det som manglet

Philips ser ikke ut til å ha som mål å lage en komplett «så-bra-som-det-kan-være» smarthjem løsning for lys, men heller å lage en god, grunnleggende løsning som kan gjøre andre, mer avanserte smarthjem-oppsett komplette. Og det er for så vidt ikke noe galt med det. Smarte lys er helt klart en veldig viktig del av et smart hjem, noen må jo lage dem og vi synes Philips har gjort en god jobb.

Med mange nok Hue-lys kan hjemmet bli riktig så fancy, men vi synes vi fikk mye ut av grunn-oppsettet alene.

Og en annen ting som bør nevnes: Det er veldig positivt at Philips ser ut til å ha fulgt med på tilbakemeldinger og kritikk, og faktisk forbedrer produktet sitt. Hue blir et ganske kostbart system hvis du skal ha mange lys i mange rom, og da er det godt å vite at det ser ut til at Philips vil fortsette å forbedre produktet og funksjonaliteten, slik at du kan ha glede av det i mange år fremover.

Den nye appen har forbedret flere av punktene vi irriterte oss over med den forrige, men vi synes fortsatt systemet har et uutnyttet potensiale. Hvem sin «feil» det er kan jo diskuteres, men noe av problemet kommer nok av at teknologien fortsatt er ung. Hadde for eksempel «If This Then That» (IFTTT)-kanalen til Hue hatt flere og mer avanserte valgmuligheter, og ikke minst at flere andre gjorde det samme, som for eksempel Google med sin Chromecast, hadde vi umiddelbart hatt muligheten til å gjøre mer avanserte ting. Men slik er det altså ikke. Om det er Philips og Google eller IFTTT sin feil vet vi ikke, uansett er det vi som forbrukere som taper.

Vår vurdering fra forrige test står enda; utenom rom-inndelingen gjør ikke den nye appen noe den gamle ikke allerede gjorde, den gjør det bare bedre.

Det finnes mange mange smarte produkter for smarte hjem, men for at de skal nå sitt fulle potensiale må de snakke bedre sammen. For øyeblikket snakker Hue for eksempel med Nest, slik at lysene går på hvis brannalarmen går, eller at lysene slår seg av hvis Nest-kameraet ser at det ikke er noen i rommet. Men vi vil ha mer slik, med støtte for flere produkter slik at vi kan mikse og matche etter behov, og ikke bare bli låst til det som tilfeldigvis støttes av økosystemet. Og det kommer nok om ikke så lenge, Apple HomeKit er et eksempel på en tjeneste som har potensialet til å bli en samletjeneste, men per i dag støtter den for få produkter.

Til sitt bruk er likevel Hue god nok i seg selv, altså forholdvis enkel automatisering av lysene i hjemmet. Og det er rett og slett ganske deilig å ha starte dagen med litt behagelig dempet lys som vekker oss med å gradvis bli lysere, og at det gradvis blendes ned igjen utover kvelden. Det er en veldig fin funksjon i seg selv. Og å slippe å reise seg for å skru av eller på en lysbryter når man «sitter så godt» er rett og slett herlig.

Vår vurdering fra forrige test står enda; utenom rom-inndelingen gjør ikke den nye appen noe den gamle ikke allerede gjorde, den gjør det bare bedre. Og det er jo bra. Hvis vi nå bare kan få et smart kjøleskap som leverer drikkevarer ved hjelp av robotstøvsugeren så er vi på vei.

Den kan kanskje ikke hente drikkevarer (enda), men vi fant i alle fall den beste støvsugerroboten. Les vår samletest her »

annonse
Philips Hue Go BT 71460I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
5 på lager
På lager
På lager
Les også
Slik funker «Spaces» - Googles helt nye delingstjeneste
Les også
Philips' smarte lyspærer skal hjelpe deg å sove
Les også
Philips Hue: Smarte lyspærer kan heldigvis brukes til mer enn å fargelegge stua di
Les også
Nanoleaf Bloom ligner ikke på andre LED-pærer
Les også
Denne gir deg smarte strømkontakter uten behov for en elektriker
Les også
Philips lanserer enkelt, trådløst dimmesett
annonse