Tek.no

Nyhet

Utfyller virkeligheten via mobilkameraet

Vegard Haugen
17 Aug 2009 12:00

Tenkt deg at du er på ferie i et land som kan by på gammel og spennende historie. Alt du ser på omvisningen er imidlertid bare en steinhaug med ruiner, og mens guiden som på gebrokkent engelsk prøver forklare hvordan det så ut en gang i tiden, har du allerede dratt opp mobilen for å se for deg selv. Eller, i alle fall en arkeologs forestilling om hvordan det så ut.

Dette skal nå være mulig med applikasjonen iTacitus, som tar i bruk mobilkameraet for visuelt å renovere historiske ruiner og bygninger, ifølge Idg.se.

EU-finansiert prosjekt
iTacitus er et forskningsprosjekt i regi av EU, og har pågått mellom september 2006 og juli 2009. Hensikten har vært å finne metoder for å stimulere kulturell turisme via teknologi. Prosjektet har båret frukter i form av at iTacitus blir tilgjengelig på smarttelefoner.

Det hele går ut på at du holder opp mobilen – i kameramodus – foran et historisk monument, en bygning eller en ruin, og så sendes denne informasjonen til en bildedatabase. Hvis alt fungerer som det skal, vil du deretter få frem et bilde av hvordan det kanskje så ut for 200, 1 500 eller 3 000 år siden. Utvilsomt et interessant verktøy for turister med kulturhistoriske interesser.

Kong Alfred: - Velkommen til Winchester
I Torino, Italia, vil du kunne bruke iTacitus til å visualisere palasset Veneria, i bakgården – der de andre turistene får se en tempelruin –, får du fram et bilde av hvordan tempelet så ut for hundrevis av år siden. Det samme gjelder ruinene på Knossos, Kreta, der arkeologen Arthur Evans har fantasert seg fram til et bilde av hvordan dette palasset så ut. Visualiseringen er altså neppe historisk korrekt, men vil likevel kunne gi et slags bilde på hvordan det så ut i fortiden.

Ankommer du et gammelt slott i Winchester, England, hilser selveste Kong Alfred den Store deg velkommen på mobilskjermen. Eller, i alle fall en fantasifigur som skal minne om den anglosaksiske kongen fra slutten av 800-tallet som kjempet mot de mektige danene som herjet i East Anglia og deler av Mercia.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Virtuell tidsmaskin
Ettersom reise i tid – slik vi kjenner det fra utallige science fiction-filmer – er umulig av flere årsaker, kan iTacitus på mobilen i alle fall være en mager trøst for de som lengter tilbake til en tid da en mobiltelefon trolig ville ført til oppstandelse, redsel og hysteri. Applikasjonen er serverbasert, og fungerer slik at mobilkameraet sender av gårde et bilde til iTacitus, hvorpå en historisk illustrasjon sendes tilbake og overlapper på mobilskjermen. Tekst og lyd kan også forekomme via mobilprogrammet.

- Man kan se i ”realtime” hvordan det så ut på ulike tidspunkt i historien, sier iTacitus-utvikler Luke Sperrer til Idg.se.

- En av våre viktigste nyvinninger er at vi ikke har markører på plass. I stedet går vi ut fra et fotografi som sendes til en server der det ”matches” mot innholdet i databasen.

I de første forsøkene har forsøkspersonene gått rundt med små bærbare datamaskiner, men nå har de blitt erstattet med iPhone og andre smart telefoner, sier Sperrer.

Les også
Ta vare på dine mobilbilder
Les også
Slik tar du gode mobilbilder
Les også
Ta bedre mobilbilder
Les også
Samsung utvikler supermobilkamera
annonse

Les også