Til hovedinnhold

Få mer ut av nettleseren din

Finner du en ny favoritt-utvidelse i listen vår?

Én ting blir mange av oss aldri enige om, nemlig hvilken nettleser som er best. Vi i Tek.no måler oss hver eneste måned frem til hvilken av Internet Explorer, Chrome, Firefox eller Opera som er raskest (Tek Ekstra), men det er ikke til å stikke under en stol at de aller fleste av oss knapt merker forskjell på disse nettleserene, som alle er jevnt over gode.

De fleste nettleserne i dag har mange av de samme funksjonene og virker også på omtrent samme måte. På ett punkt skiller de seg likevel kraftig fra hverandre, og det er når det kommer til hvilke utvidelser du kan installere i dem.

Utvidelser gjør nettleseren din helt unik. De lar deg skreddersy Internett-opplevelsen din, og kan for eksempel gi deg en bedre arbeidsflyt eller flere muligheter. Det å navigere blant de mange tusen nettleserutvidelsene kan imidlertid være en prøvelse, så vi i Tek.no har samlet våre favoritt-nettleserutvidelser her for deg. Kanskje finner du en ny favoritt i vår liste, men om vi har oversett en eller to vil kommentarfeltet forhåpentligvis gløde med gode tips det også.

Lås opp Internett

Vi starter med det som er så godt som en essensiell utvidelse for dagens web, nemlig «Hola Better Internet». Vi strømmer mer og mer video i dag, men takket være rigide rettighetsorganisasjoner er det dessverre ikke som en selvfølge å regne at en film du vil se på Netflix, eller et videoklipp du ønsker å se på YouTube, er tilgjengelig for deg fra det landet du befinner deg i.

På det åpne Internett finner vi mengder av slike kunstige sperringer, men som enkelte oppfinnsomme sjeler alltid gjør når de blir nektet noe de ønsker seg, de finner en omvei rundt. Ved å legge til Hola Better Internet-utvidelsen i enten Chrome, Firefox eller Internet Explorer, går du en omvei rett fra sofaen, selv om det hele heller minner mest om en svarvei.

Om du for eksempel vil se NRK fra utlandet, noe som normalt ikke er mulig, ber du bare utvidelsen lure nettleseren din til å tro at du fortsatt befinner deg her hjemme. Tilsvarende kan du fra Norge se amerikanske strømmefilmer eller nett-TV fra BBC ved å velge det amerikanske eller det britiske flagget fra utvidelsen.

Legg til «Hola Better Internet» i Chrome, Firefox eller Internet Explorer

Logg rett inn

For de av oss som stadig klør etter å prøve nye tjenester på Internett, men som skyr registreringsskjemaer som pesten, er «BugMeNot»-utvidelsen til Opera som en juvel å regne. Dessverre fungerer denne kun til den nå litt eldre Opera 12, men om du er en avansert nettleserbruker så har du vel uansett denne versjonen fortsatt.

Det BugMeNot gjør er å automatisk søke opp innloggingsdata for tjenester du besøker, som andre personer har gjort tilgjengelig etter sine besøk på samme sted. På den måten slipper du å surre med å registrere deg og finne på nye tullenavn og kreative adresser for å prøve tjenester gang på gang. Du slipper også å opprette midlertidige epost-kontoer som du må besøke for å hente registreringsnøkler eller trykke på godkjenningslenker.

Legg til BugMeNot i Opera

Lag lure-epost

Om du bruker Firefox gjør utvidelsen «Bloody Vikings!» det utrolig lett å la være å oppgi den ekte e-posten din til tjenester du er nysgjerrig på å prøve, men ikke helt sikker på om er seriøse nok til å gis tilgang til denne eller ei. Utvidelsen støtter seg på den utmerkede tjenesten 10minutemail, som gir deg en midlertidig epost-adresse som eventuelle useriøse tjenester kan sende så mye søppel-epost til som de bare makter etter at du har sjekket tjenesten og funnet ut at den ikke var noe tess.

Legg til «Bloody Vikings!» i Firefox

Fokuser på innholdet

Det hjelper ikke akkurat for øynene våre at vi i tillegg til i våre åtte arbeidstimer, hvor mange av oss konstant glor inn i en hvit skjerm, også gjør det samme når vi skal underholdes på ettermiddagen.

«Turn off the Lights» er i så måte en genial utvidelse til Opera som gjør akkurat det navnet hentyder; den demper det sterke, kalde, hvite lyset rundt videoer du ser på ulike nettjenester. Nå kan du selvsagt bruke fullskjermmodus, men når dette rett og slett ikke er særlig praktisk er det langt behageligere med sort bakgrunn enn hvit. Det hjelper dessuten til å holde oppmerksomheten på videoen, og ikke på alle distraherende kommentarer eller annonser.

Utvidelsen er ikke mer avansert enn at den demper belysningen på hele siden du ser på som ikke er en videostrøm. Derfor fungerer utvidelsen også på de aller fleste sider.

Legg til «Turn of the Lights» i Opera, Firefox eller Chrome. Utvidelsen er også tilgjengelig for Safari og Internet Explorer.

Lagre nettsider

I Safari kan du alltids eksportere hele nettsider som PDF-er fra Arkiv-menyen, men oppsettet blir ikke alltid like pent, og for andre nettlesere står du helt på bar bakke om du skulle ha behov for å dokumentere noe som ikke lar seg løse med en enkel skjermdump.

Med nettlesertillegget «Awsome Screenshot» kan du imidlertid lagre nettsider så lange og brede som bare det, helt enkelt som en bildefil rett fra nettleseren din. I tillegg kan du blant annet merke tekst, skrible notater og gjøre eventuelle sensitive opplysninger uskarpe, før du for eksempel deler hele nettsiden med kollegaer eller venner gjennom en fiks ferdig nettadresse hvor det er lastet opp.

Legg til «Awsome Screenshot» i Chrome, Firefox eller Safari

Stopp snokingen

Stadig flere Internettsider du besøker legger igjen spor etter seg på datamaskinen din og sender også informasjon om visitten din videre til flerfoldige andre tjenester. Dette kan være reklamenettverk, ulike trafikkanalyse-tjenester, sosiale nettverk eller små lagringskapsler – bedre kjent som cookies.

Ingen liker vel tanken på å bli sett over skulderen, og det er her de supre utvidelsene Ghostery og Disconnect kommer inn i bildet. Disse identifiserer nemlig 99 prosent av alle tjenestene som forsøker å overvåke deg, for deretter å gi deg detaljert statistikk for hvem de er, hvor de kommer fra og hva de hjelper til med for hovednettsiden du besøker. Du bestemmer selv hvilke av tjenestene som skal få lov til å fortsette å spore deg, heller enn å måtte svarteliste sider etter hvert som du besøker dem.

Disconnect kan oppgraderes til en betalt utgave og får da et par funksjoner Ghostery ikke har. Blant annet gir den oversikt over hvor mye data og tid du sparer ved at mangfoldige tilleggstjenester ikke stadig kobles inn når du besøker nettider. Den kan også settes opp til å automatisk sende deg til den sikre HTTPS-varienten av en Internettside, om en slik er tilgjengelig.

Legg til Ghostery eller Disconect

Last ned videoen

I dag er vi nesten alltid tilkoblet Internett. Det gir oss nær umiddelbar tilgang til enorme videoarkiver. Så lenge vi selv ikke eier klippene kan de imidlertid en dag plutselig være fjernet eller ha flyttet til et ukjent sted. Og hva med hytteturer, strømstans eller pendling. Nei, favorittklippene dine har du aller best kontroll over først når du har dem sikkert lagret på din egen datamaskin.

Nå er ikke strømmenettsteder alltid så glade i tanken på at du låner innholdet deres ned til disken din, noe som også er grunnen til at de ikke lar deg laste ned videoklippene selv. Det finnes heldigvis nettleserutvidelser som lar deg omgå sperrene deres. Enn så lenge bruker de fleste videostrømmesider teknologien Flash for avspilling, og da kommer SaveFrom.Net godt med. De aller mest kjente strømmesidene, som YouTube og Vimeo er støttet da de bruker Flash, og som en bonus kan du også velge hvilken kvalitet du ønsker å arkivere klippene i.

Legg til SaveFrom.Net

Merk at du ikke installere SaveFrom.Net-utvidelsen. Du kan også lime inn URL-en til videosnutten du vil laste ned i et skjema på utvidelsens hjemmeside, men dette kan jo raskt bli mer tungvint enn det trenger å være – i alle fall om du laster ned mange klipp.

Fikser Chromes akilleshel

Våre nettlesertester (Tek Ekstra) har vist at Chrome er en svært rask nettleser. Spesielt snill mot minnet ditt er den imidlertid ikke. Om du åpner flere faner samtidig er den nemlig svært så sulten. Om du da glemmer deg bort og midtveis i dagens surferunde sitter fast med en uresponsiv nettleser med 50 åpne faner er nettleserutvidelsen «The Great Suspender» til Chrome god å ha.

Det er svært krevende for maskinen å ha mange faner liggende, men denne utvidelsen er så smart at den setter faner det er lenge siden du har brukt i dvale. Slik frigjøres mange systemressurser og du løper dessuten mindre risiko for at nettleseren krasjer. Sparer batteri gjør du også, om du bruker en bærbar datamaskin.

The Great Suspender er imidlertid svært så fleksibel, så du kan blant annet få den til å laste inn alle fanene dine på nytt samtidig. Kjekt om du vil raske over nettavisene du har liggende i bakgrunnen, uten å måtte spamme F5-tasten.

Legg til The Great Suspender i Chrome

Fikk du med deg saken hvor vi fant en kjeksoppskrift gjemt inne i Mac-maskinen?
Slik finner du kjeksoppskriften »

annonse