Dette er den kjappeste nettleseren
Vi har testet fire vanlige nettlesere og én som skiller seg litt ut.
Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Fra å være et program for spesielt interesserte på 1990-tallet har det blitt helt essensielt.Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.
I tillegg til alle de nyttige og morsomme tjenestene er det også innhold som ikke er så bra for deg. For selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner, kan det være fare på ferde. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete, og det er ofte opp til nettleseren din å beskytte deg mot truslene.
I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Den skal også være fjellstabil, men kanskje viktigst av alt for daglig bruk må nettleseren være rask – og akkurat det vi tester i denne artikkelserien.
Chrome er mest utbredt
Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.
Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og i både 2013 og 2012 har den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.
Vi har ikke med Safari i denne testen. Grunnen til det er at Windows-versjonen av denne ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig, kan du titte på novemberutgaven 2013 av denne oversikten.
Chrome foreligger nå i versjon 39, og er dermed oppdatert siden forrige runde. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no (nå Tek.no). Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».
Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov, og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome.
Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.
Denne gangen har Firefox fått en skikkelig oppdatering, og versjonsnummeret har nå kommet til 33.1.1.
Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows. Nettleseren har fått en mindre oppdatering siden forrige runde, og ligger nå på versjonsnummer 11.0.14.
Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.
Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel kunne irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera. Nettleseren har nå kommet i versjon 26.
Tor Browser er denne rundens utfordrer, og denne bygger på Mozilla Firefox. Det som er spesielt med denne nettleseren er at den er satt opp til å bruke det anonyme nettverket Tor. Trafikken til og fra maskinen din går gjennom en rekke andre maskiner, eller noder, før den kommer til bestemmelsesstedet.
På grunn av at trafikken går over flere ulike linjer, med dertil varierende kapasitet, vil denne nettleseren til tider virke en del tregere enn konkurrentene. Likevel skal den støtte det som er av moderne standarder, siden den tross alt er bygget på Firefox. Vi tar den uansett med, for å se om grepene som er gjort har positiv eller negativ effekt på ytelsen.
Store forskjeller
Vi fyrer opp den aller første testen, Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.
Firefox kommer nok en gang best ut rent resultatmessig. Med tanke på at Kraken er utviklet av Mozilla, som er det samme selskapet som står bak Firefox er vi ikke overrasket.
Rett etter Firefox kommer Chrome, Opera og Tor Browser. Internet Explorer er som vanlig langt bak i denne testen.
Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså har laget Chrome. Den måler JavaScript-ytelsen, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er også videreført til Octane. Resultatene er oppgitt i antall poeng.
I Octane v2 er det Chrome som stikker av med seieren, noe foran Opera. Slik har det vært omtrent i hver eneste runde, så ingen store overraskelser her altså.
Firefox er godt plassert på en trygg tredjeplass, og et lite stykke bak der finner vi Tor Browser. Microsofts Internet Explorer er på bunnen nok en gang.
Internet Explorer pleier strengt tatt å komme godt ut på én fane, og det gjør den nok en gang, men så snart vi åpner flere faner stiger minnebruken raskt.
Firefox er på sin side den nettleseren som greier seg best med flere vinduer åpne. Den ligger også nest best an når vi ser på én fane.
Tor Browser legger seg ganske midt på treet, det er tydelig at en ren Firefox-variant kjører bedre, men så er det dette med sikkerheten da.
Chrome bruker som vanlig en del minne, men den store overraskelsen denne gangen er likevel Opera, som bruker mer minne enn noen andre.
Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacekeeper, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.
Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome stikker av med seieren, og sånn er det nå også. Faktisk kan vi bare huske én eneste gang at Chrome har blitt tuktet i Peacekeeper, og det var det Opera som greide.
Sist gikk Opera på en smell, og endte opp lengst bak i feltet, men versjon 26 har fått visse justeringer slik at de atter en gang er tilbake. Firefox holder seg på sin tradisjonelle tredjeplass.
Deretter er det et stykke ned til Tor Browser, før Internet Explorer nok en gang tar jumboplassen.
Chrome er kjappest
Chrome holder seg på topp, det er det liten tvil om, selv om vi også blir imponert av hvordan Tor Browser greier seg. Det skulle kanskje bare mangle, den er tross alt basert på en nyere Firefox-variant, men vi hadde ikke de største forventningene.
Opera har skjerpet seg bra siden sist, og henger absolutt med. Ankepunktet er dog en heftig minnebruk. Internet Explorer er og blir Internet Explorer, og passer kanskje best for spesielt interesserte eller for dem som bryr seg så lite om nettleseren sin at de bare bruker den som er bygget inn.
Forskjellene er til dels betydelige på målingene, men det er fortsatt opp til deg om hva du liker best. Nettleserne føles nemlig ganske så gode alle sammen, og de fleste har nok minne til å dra selv de mest ressurstrengende nettleserne.
Chrome er den mest brukte nettleseren her på Tek.no, og testene viser at denne fortsatt er et solid valg som gjør alt det du forventer av en nettleser. Chrome stikker dermed av med seieren som den kjappeste nettleseren i desember.
Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene gir deg mest igjen for pengene »