Tek.no

Guide Julebordsbilder

10 tips for bedre bilder fra julebordet

Slik får du kollegene dine til å se bra ut.

Shutterstock/CandyBox/mtkang Images
10 Des 2013 13:22

Fem tekniske tips

Julebordssesongen er i gang for fullt. Har du kanskje tenkt å forevige årets julebord? Da bør du lese denne guiden, slik at du allerede før festen har noen idéer om hvordan du skal gå fram.

Du kan i utgangspunktet få gode bilder fra julebordet med et hvilket som helst kamera, men et systemkamera med et objektiv med stor blenderåpning og en ekstern blits vil dog gjøre det lettere å få til gode bilder.

Les videre for 10 tips til julebordsfotografen:

1. Før festen

Før festen begynner kan det være lurt å finne ut hva som skjer i løpet av kvelden, slik at du kan planlegge hva du bør ta bilder av. Om du har mulighet til å sjekke julebordslokalet, skader det aldri å gjøre seg kjent med plassen før festen begynner.

Dersom du er redd for at noen av kollegaene dine ikke vil bli tatt bilder av, skader det aldri å spørre de som skal på julebordet om det er greit at du tar bilder, før du stikker kameraet opp i ansiktet til dem. Dessuten vil mange synes det er greit å bli tatt bilder av dersom de vet om det på forhånd.

Ingen ting er verre enn å gå tom for strøm eller å ha fulle minnekort før festen er halvferdig, så pass på å ha fulladede batterier og tomme minnekort før festlighetene begynner.

2. Få riktige farger

Julebord foregår typisk i dårlig belyste lokaler, som restauranter og festhus. I slike situasjoner kan fargene fort bli feil, siden mange kameraer har vanskelig for å gjette korrekt hvitbalanse når det blir for mørkt.

Vanlig innebelysning har vanligvis en fargetemperatur på rundt 3200 kelvin, så før du begynner å fotografere, kan du gjerne stille kameraets hvitbalanse til nettopp dét. Om du ikke kan stille hvitbalanse etter kelvin selv, kan du velge Tungsten-forhåndsvalget, som har et symbol som ser ut som ei lyspære.

Dersom det er stearinlys, LED-lys, eller annen belysning i lokalet festlighetne foregår i, kan det være verre å forutse hvilken hvitbalanse som vil passe til belysningen. Da kan det være like greit å bruke automatisk hvitbalanse, og kanskje ta opp i Raw-format, slik at man kan finjustere i etterkant.

3. Raw-opptak

Hvis kameraet ditt støtter opptak i Raw-format, så skader det ikke å bruke det. Da kan du nemlig i stor grad endre hvitbalanse og eksponering i etterkant - noe som kan være en stor fordel når du tar bilder i dårlig opplyste rom. Raw-filer tar mer plass enn JPEG-filer, så dersom du vanligvis ikke tar bilder i Raw, bør du sjekke om du får plass til nok bilder på minnekortene dine før du bytter til Raw.

De fleste kameraprodusenter legger ved egen programvare for fremkalling av Raw-filer, om du ikke har programvare som Adobe Lightroom eller lignende.

Les også: Raw eller JPEG hva er best?

4. Eksponér riktig

Det viktigste å eksponere rett er ofte folkene som er på julebordet. Så lenge ansiktene ikke er for mørke eller for lyse, gjør det vanligvis ikke så mye om bakgrunnen eller de sorte dressjakkene blir litt for mørke.

Skyter man i en av programmodusene, kan det ofte hende at man bør bruke eksponeringskompensasjon for å få ansikter eksponert rett - særlig hvis man bruker en type lysmåling som måler i hele bildet.

For å fryse mennesker som ikke beveger seg så alt for mye, bør du helst ha 1/125 s lukkertid eller raskere, for å være sikker på å fryse bevegelser.

I dårlig lys blir du ofte nødt til å skyte med stor blender for å få nok lys. Mange objektiver er mer lyssterke på vidvinkel-enden enn de er på tele-enden. Har du et slikt objektiv og du merker at det blir for lite lys, kan det altså hjelpe å zoome ut.

Ikke vær redd for å bruke høy ISO. I de fleste tilfeller ser det penere ut med litt ekstra støy i bildet, enn bevegelsesuskarphet på grunn av for lang lukkertid.

5. Bruk blits

Selv om man ofte lettere får mer stemningsfylte bilder uten bruk av blits, er det ingen skam å fyre opp blitsen om det blir for lite lys.

Med ekstern blits, kan det være fordelaktig å kjøre lyset opp i taket eller i en vegg, slik at lyset blir litt mykere. I såfall kan det fort hende at du trenger å gi blitsen litt mer guffe - men det finner du fort ut etter et par testskudd.

Innebygd blits er bedre enn ingen blits, så bruk gjerne den også. Uansett hvilken blits du bruker og hvordan du bruker den kan det være lurt å sette kameraet i manuell modus.

Du kan gjerne begynne med en lukkertid på 1/80s, blender mellom f/4 og f/5.6 og ISO 400. Det bør gi nok dybeskarphet til at to personer ved siden av hverandre blir skarpe, samt nok lys til å få med i alle fall litt av det som skjer i bakgrunnen.

Dersom du vil ha med mer av bakgrunnen, kan du rett og slett øke ISO, velge større blender (om du har noe å gå på), eller velge lengre lukkertid. Velger du å gjøre sistnevnte, kan du fort få bevegelsesuskarphet i bakgrunnen - fra kamerabevegelser og fra at andre flytter på seg. Blitsen vil uansett fryse det meste av bevegelse i forgrunnen.

Alle originale blitser og de fleste tredjepartsblitser vil i utgangspunktet automatisk eksponere forgrunnen korrekt så lenge dee står i TTL-modus, uavhengig av innstillinger gjort på kameraet.

Gå til neste side for flere julebordtips