Til hovedinnhold

Kina vil bygge en kolossal forskningsmaskin

Vil få partikkelakseleratoren ved CERN til å blekne.

Cern

En av menneskehetens store gåter er hvordan universet i detalj er bygget opp. På CERN finnes det maskiner som opptar enorme bygninger, som blant annet skal hjelpe oss å forstå hvordan det hele henger sammen. Nå kaster kineserne seg inn i søken etter svaret ved å bygge sin egen gigantiske partikkelakselerator, melder Versus.

Som om ikke akseleratoren LHC ved CERN var stor nok, vil kinesernes planer overgå denne med god margin. Allikevel er det ikke noe som skjer over natten, for vi kan etter alle solemerker skrive 2028 før den gigantiske konstruksjonen er klar til bruk.

En koloss av et byggeprosjekt

Å bygge en partikkelakselerator som skal være kapabel til å akselerere protoner til vannvittige hastigheter krever mye plass, og CERN sitt anlegg består blant annet av en en gigantisk sirkel som sender protonene ut på en 27 kilometer langt ferd før de kommer tilbake til utgangspunktet.

Rundt denne 27 kilometer lange sirkelen sendes protonene. .Foto: Maximilien Brice/Cern

I Kina planlegges det å lage en maskin som nesten dobler avstanden protonene må tilbakelegge før de starter på en ny runde. Den nye akseleratoren skal nemlig bli hele 52 kilometer lang.

Samtidig vil energinivået som skapes ved kollisjoner inne i akseleratoren økes betraktelig.

Vil skape ekstreme energier

Dagens system i CERN kan gi protonene en hastighet som ligger tett oppunder lysets hastighet. Dermed tilbakelegges de 27 kilometerne hvor protonene ferdes hele 11 000 ganger per sekund ved maksimal hastighet, og skaper kollisjoner som genererer hele 17 TeV med energi.

Selv om dette er vanvittig mye energi, vil kinesernes akselerator klare å tyne ut langt mer. Skal vi tro Versus kan kollisjonsenergien nå ufattelige 70 TeV – når det enorme bygget blir klart til bruk.

Gleden kan bli kortvarig

Det gigantiske byggeprosjektet vil ifølge kineserne selv komme til å koste omlag 18 milliarder norske kroner, og selve utbyggingen vil ta sin tid. Det er forventet at byggingen starter innen de fem neste årene, og at det vil ta rundt ti år å bygge fra start til slutt.

Selv om prosjektet vil bli den største partikkelakseleratoren på kloden, kan gleden bli kortvarig. Ifølge Versus planlegger nemlig dagens Cern-forskere å heve listen ytterligere, og lage et alternativ som vil bli 100 kilometer langt.

Vi har vært å kikket på utstyret som brukes i Cern:
Les mer om hvordan det gigantiske byggverket fungerer »

(Kilde: Versus)

annonse