Til hovedinnhold

Her renses kretskortene i en «oppvaskmaskin»

CERN-anlegget med spesiell løsning for IT-vedlikehold.

Clara Nellist/CERN

Det berømte CERN-anlegget i Sveits, hvor forskere søker å avdekke universetets hemmeligheter med den gigantiske partikkelakseleratoren «Large Hadron Collider» (LHC) er på mange måter en teknologisk høyborg.

Det er imidlertid også mye rart som foregår utenfor selve kjernevirksomheten til anlegget, og nå viser det seg at CERN har en ganske spesiell praksis når det gjelder vedlikeholdet av IT-utstyret ved anlegget.

Foto: Clara Nellist/CERN

Bruker «oppvaskmaskin»

CERNs egen oppslagstavle opplyses det nemlig nå at organisasjonen tar i bruk en metode for rensing av kretskort som ved første øyekast kan se temmelig skadelig ut.

Ved den såkalte «Surface Mount Devices»-avdelingen ved CERN benytter man noe som er til forveksling lik en konvensjonell oppvaskmaskin til å vaske kretskortene. Maskinen fungerer faktisk også på samme måte som en oppvaskmaskin.

Den skiller seg imidlertid ut fra det man finner i hjemmet ved at hele maskinen er laget i rustfritt stål og ved at den inneholder materialer som virker avstøtende på kjemiske stoffer.

Øker levetiden

Maskinen bruker en type alkalisk, altså basisk, vaskemiddel som er spesialdesignet for elektronikk. Denne behandlingen er nødvendig fordi elektronikken i CERN-anlegget kontinuerlig utsettes for store mengder stråling fra den digre LHC-tunnel, som tærer på de elektroniske komponentene.

Ifølge organisasjonen gjør den spesielle vaskemaskinbehandlingen at kretskortenes levetid og holbdarhet økes betraktelig, noe som igjen er svært viktig for å sikre presisjonen og ytelsen til LHC-anlegget.

CERN-anlegget har utvilsomt mye IT-utstyr å vedlikeholde. I LHC-maskinen foregår det så mye som 600 millioner subatomiske kollisjoner per sekund, og datakraften som skal til for å prosessere all denn datamengden krever enorme mengder maskinvare, som vi så da vi besøkte anlegget i fjor.

Her er datasenteret som jobber med det digre fysikkeksperimentet: Det håndtere 100 millioner gigabyte med data (Ekstra) »

Mer om
annonse