ArtikkelNorske Home Control

Han vil la knøttemaskinen Raspberry Pi styre huset ditt

Og du kan montere den selv.

Raspberry Pi

Fra et beskjedent kontor, rett utenfor Ås i Akershus, planlegges det se selv kaller en revolusjon. Selskapet Home Control tar nå i bruk Raspberry Pi som kontrollenhet, og parer dette med smarte stikkontakter. Resultatet skal være en enkel løsning for hjemmeautomasjon, som du kan montere selv, og samtidig blir kontaktene en del av din elektriske installasjon.

Akkurat nå er det bare kontrollenheten og stikkontakten som var klar, men planene fremover var det ingenting å si på. Med Raspberry Pi under panseret har gjengen bak all verdens muligheter, blant annet til å la systemet bruke seg av andre produsenters produkter.

Se video av systemet her:

Hjernen: Raspberry Pi

Dagens Raspberry Pi-boks.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Hjernen i Home Controls hjemmesystem er altså ikke ukjente Raspberry Pi. Raspberry Pi er en "komplett datamaskin" i et ørlite format, og til en lav pris. Maskinen ble utviklet som et forsøksprosjekt der man gikk tilbake til litt mer grunnleggende databehandling, men har raskt rukket å bli svært populær til all annen bruk. Dette har også skapt noen utfordringer for Home Control.

– Vi slet rett og slett med å få tak i nok enheter. Markedet var støvsuget, og dette skapte noen forsinkelser for oss, forteller Yngvar Pettersen, daglig leder i Home Control.

På veien til å bli hjernen i et smarthus er det mye som skjer med Raspberry Pi-enhetene. Rent visuelt sett blir de pakket inn i et passende kabinett, men det mest spennende er det du ikke kan se. En partner legger inn programvaren som brukes, på et SD-kort. SD-kortet plugges rett i enheten, og kan om nødvendig byttes.

Lager sitt eget nettverk

I tillegg må enheten utstyres med en antenne, slik at den kan kommunisere med stikkontaktene rundt i huset. Home Control bruker ikke Wifi, men ZigBee. Antennen er dermed en USB-basert ZigBee-antenne, men en del selvutviklet programvare.

– Valget falt i sin tid på ZigBee, siden det var den eneste protokollen som fungerte slik jeg ville. Det sentrale er at alle enhetene i nettverket snakker på tvers, slik at signalet ikke nødvendigvis må gå rett fra kontrollenheten. Protokollen konfigurerer seg selv, og du vet egentlig ikke hvilken vei signalet går, forklarer Per Hopsø, gründer og eier i Home Control.

Bruken av ZigBee gjør med andre ord at du kan plassere kontrollenheten der du vil, så lenge kontaktene ikke står alt for langt fra hverandre vil signalet kunne vandre fra kontakt til kontakt. Man er rett og slett ikke avhengig av at husets ytterste kontakt når frem til sentralen, så lenge signalet kan vandre via andre kontakter

Forrige variant, med en vesentlig større antenne. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Den ser ikke helt optimal ut enda. På sikt vil jeg gjerne ha bort den utvendige antennen, få den bygget inn i enheten. Størrelsen er allerede redusert en god del, i forhold til den tidligere versjonen, men om den er helt innebygget er det best. I tillegg vil jeg gjerne bli kvitt nettverkskabelen, slik at hele boksen snakker med resten av nettverket via trådløst nett, sier Pettersen.

Ivrige hobbyfolk som liker å utvikle ting selv bør derimot være litt forsiktige. Intensjonene med Raspberry Pi-boksen er at alt bare skal virke, uten at brukeren skal røre noe som helst. Det vil heller ikke åpnes for å utvikle sine egne greier for boksen.

– Vi har tenkt litt på den, men grunnet sikkerhetsaspektet vil vi ha en lukket løsning. Det er snakk om å kontrollere strømmen din, og da er det ikke så kult om noen andre plutselig sitter med styringen, forklarer Pettersen.

Heng med videre, så ser vi nærmere på de smarte kontaktene »