Til hovedinnhold
ArtikkelKomplett

Her bygger de over 30 000 PC-er hvert år – i Norge

En tropp med roboter og mange ansatte står klare.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Et marked i fall

Rett utenfor Sandefjord i Vestfold ligger nettkjempen Komplett. Etter oppstarten fra en liten garasje i den mellomstore byen i 1996, har selskapet vært innom store deler av Nord-Europa. I fjor omsatte de for over fire milliarder kroner – nok til å gjøre dem til den største aktøren i Norden.

Kompletts hovedkontor i Sandefjord. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Nå står de med føttene godt plantet i både Norge, Sverige og Danmark, og senest i april inngikk de en avtale om å kjøpe Webhallen, en avtale som i disse dager behandles av det svenske konkurransetilsynet. Men selv om selskapet ekspanderer, er det hovedsakelig i Sandefjord det skjer, der både hovedlageret og hovedkontoret ligger.

Over flere store bygg som samlet måler rundt 28 000 kvadratmeter, eller fire fotballbaner, har de lagret 16 000 forskjellige produkter. Hvert 21. sekund pakkes en bestilling fra en av drøyt 700 000 aktive kunder.

Men det er ikke bare levering av enkeltprodukter Komplett jobber med. Ett av hovedgeskjeftene til Sandefjordsbasen er å produsere Kompletts egne stasjonære PC-er, som du kan konfigurere relativt fritt selv. Over 30 000 av dem lages hvert eneste år.

Se video om produksjonen her. Artikkelen fortsetter under.

Vokser i en solid motbakke

Siden barndommen har Komplett laget sine egne PC-er, men i det siste har ikke markedet vært like medgjørlig. Aldri før har markedet falt så lenge sammenhengende, og flere produsenter har tapt markedsandeler på titalls prosent hvert år. Det har fått noen til å så PC-en en snarlig død.

Vi sitter i et møterom på Kompletts hovedkontor. Rundt bordet har vi med oss kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes, produktsjefen for Komplett PC-ene Pål Fredrik Berg og produksjonssjef Ole Soleng. Med synkende PC-salg verden over og stekende sol utenfor, skulle man kanskje ikke tro dette er gode tider for noen å bygge maskiner i Norge.

Pål Fredrik Berg, produktsjef for Komplett PC til venstre. Ole Soleng, produksjonssjef i Komplett til høyre. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Men når vi spør de tre om de har merket stort til de labre tidene, får vi et raskt svar:

– Nei, sier alle mer eller mindre samtidig.

Kommunikasjonsdirektøren følger opp:

– Eller jo, A-produsentene som vi kaller dem, de vi selger maskiner på vegne av, ser vi jo at faller. Men våre egne Komplett-PC-er har vokst, sier Tollnes.

Ingebjørg Tollnes, kommunikasjonsdirektør i Komplett. Foto: Komplett

– Vi vokser veldig, sier Berg, mannen som har ansvaret for nettopp denne delen av bedriften.

Selvbygger-PC-ene de selv skrur sammen kan vise til en vekst på 10 prosent i 2012, og så langt i år er det snakk om en vekst på hele 27 prosent. Faktisk har salget av disse maskinene vokst sammenhengende, foruten en periode i 2009 da finanskrisa stormet som verst.

Funnet sin nisje

Resepsjonsområdet i Kompletts hovedkontor. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

– Vi har funnet vår nisje, folk liker å konfigurere PC-en selv. Da får du full kontroll på det du putter inn, og du skreddersyr og skaper deg en unik maskin som er bare din. Jeg tror brukerne på den måten får et større forhold til maskinen sin, sier Berg, som påpeker at konkurrentene er store og internasjonale – med navn som Dell og Acer.

Selv nå om sommeren skrur Sandefjordsbedriften sammen mellom 80 og 100 maskiner hver dag, og rundt 80 til 90 prosent av dem er rene spillmaskiner, blir vi fortalt. I tillegg har maskinene blitt mer og mer populære hos bedrifter, som har fått øynene opp for egenkonfigurasjoner.

Mange eksperter mener at nettbrettets inntog, og PC-produsentenes manglende evne til å virkelig konkurrere mot det, er en av hovedårsakene til at PC-markedet nå er under massivt press. PC-gutta hos Komplett er ikke fullt så bekymret:

– Jeg liker å si at nettbrettet er vår lykke. For nettbrettene tar fra markedsandelene til de bærbare maskinene. Folk kjøper seg et nettbrett, men da må de også ha en PC i tilegg til nettbrettet, sier Soleng.

Løse datadeler selger fortsatt godt

Komplett støtter flere veldedige prosjekter. . Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Komplett har utvidet kraftig siden barndommen. Det startet med salg av datadeler, men i nyere tid er både hvitevarer og leketøy å finne i nettbutikken, i tillegg til at Komplett har tatt over merkevarer som Blush.no.

– Komponentsalg er fortsatt et viktig marked for oss, sier Tollnes.

Salget av løse datadeler er stabilt, og har ikke møtt den samme knekken som PC-markedet har sett.

– Jeg har en teori om at mange først kjøper seg en PC, også oppgraderer de den senere. Det er iallfall slik jeg begynte. Så lenge det kommer nye, kraftige komponenter og nye, store spilltitler, vil det være et marked, sier Berg.

For å se hvordan Komplett skrur sammen over 30 000 maskiner hvert år tok vi turen ut av møterommet, og inn i det store produksjonslokalet der alt skjer. Se hvordan maskinene lages på neste side »

Her bygger Komplett PC-ene

Det automatiserte lagersystemet.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
En av de røde robotene står til reparasjon.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Komponentene er plassert i plastkasser.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Fra lagersystemet kjøres kassene frem til porter der komponentene hentes ut.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Komponenter til nye PC-er klare for produksjon.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
All emballasje fjernes.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Alle delene som trengs er lastet på et samlebånd.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Monteringsrommet der opptil 14 personer skrur sammen PC-er.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Alban Kabashi er en av montørene som skrur sammen PC-er hos Komplett.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
En ny PC monteres.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
På 32 stasjoner lastes programvare inn.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Ferdige maskiner klare for å pakkes ned og sendes ut.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

PC-produksjonen starter ved at brukerne selv velger hvilke komponenter de vil ha i nettbutikken, og trykker bestillingsknappen.

Automatisert lager

Kort tid senere våkner en tropp av røde roboter til live. Store deler av døgnet suser 55 Autostore-plukkere rundt på toppen av det som minner om en stor bikube, i hjertet av Kompletts lager. Med en toppfart på 12 kilometer i timen raser de over 33 000 plastkasser fylt med datadeler, stablet 16 kasser i høyden.

Robotene graver seg frem til kassene som inneholder de forskjellige komponentene som utgjør maskinen som ble bestilt, og setter dem til side. Så snart det er tur for at din maskin skal bygges, blir kassene levert til en leveringsport der komponentene blir tatt ut og samlet i grå plastkasser.

Når alle komponentene er gravet frem, hentes det store kabinettet inn fra et annet lager i nærheten. Før PC-en kan bygges, må alle deler pakkes ut av sin originale innpakning, og det eneste som blir beholdt er esken til kabinettet og hovedkortet. Resten sorteres og sendes til resirkulering.

Med alle komponentene ute av papp og plast, blir de plassert i nye kasser og sendt inn til et eget rom der selve monteringen finner sted.

Opptil 260 maskiner

På monteringsrommet sitter det opptil 14 personer og skrur sammen maskinene, og det er ikke få maskiner å ta av. Samlebåndet er mer eller mindre fullt av tomme kabinetter i kø da vi kommer inn døren ved lunsjtider.

– Vi bygger PC-er som skal selges i hele Skandinavia her i Sandefjord, forteller Ole Soleng.

Når en montør er klar for en ny maskin, løfter han eller hun en av plastkassene ned på arbeidsstasjonen. Kabinettet åpnes, og hver komponent skrus inn i et høyt tempo, før alle kablene strekkes mellom komponentene og ryddes vekk. Det hele er gjort unna på få minutter, og med både skruer og søppelkasser lett tilgjengelig kan de raskt gå videre til neste maskin.

– Vi prøver å mikse både kjønn og kultur blant de ansatte så godt vi kan her på monteringsrommet, jeg tror det skaper et mye bedre arbeidsmiljø, sier Soleng og peker på en avisartikkel som henger på veggen – en artikkel som omtaler en 17 år gammel jente som hadde arbeidsuke hos dem.

– Men det er ikke så lett akkurat her, sier han med et smil, og legger til at de prøver å holde på de som kommer så godt de kan.

Egenutviklet oppsett

Når komponentene er skrudd sammen og satt inn i et kabinett, bærer det over til en egen stasjon der alle former for programvare lastes inn. Her skal både operativsystem, drivere og ekstraprogrammer som Office på plass.

Totalt 32 maskiner kan settes opp samtidig, over to lange rekker med 16 sett skjermer, tastaturer og datamus hver. Komplett har utviklet et eget system som relativt automatisk setter opp maskinene, og det er bemannet av to ansatte.

Siden kundene kan konfigurere maskinene på mange forskjellige måter, er det et hav av forskjellige kombinasjoner med operativsystem og drivere som må lastes inn. Ingenting er likt, noe som gjør at det er lite å hente på å bruke et standardisert sett med ISO-filer som bare lastes rett inn. Derfor blir hver enkelt del med programvare lastet inn én etter én.

Alt gjøres klart

Først av alt sjekker systemet om det finnes en ny BIOS til hovedkortet, og laster den i så fall inn før Windows kommer på plass. Deretter blir det som er nødvendig av drivere og oppdateringer hentet ned, før den eneste ekstraprogramvaren Komplett selger eventuelt blir lagt inn – nemlig kontorpakken Office.

– Kunden må da bare starte maskinen og gå gjennom profiloppsettet i Windows, så er maskinen klar til bruk, sier Soleng.

Om en maskin av en eller annen grunn ikke fungerer som den skal, blir den satt til side. To personer er satt av til å kun plundre med ulydige maskiner, slik at de andre montørene får jobbet uforstyrret.

Når maskinen er både skrudd sammen og matet med programvare, er den klar til levering. Den blir da satt tilbake på et eget samlebånd, som ruller den ut av monteringsrommet igjen.

På utsiden står to personer klare til å pakke maskinene tilbake i kabinetteskene, som i sin tur plasseres i en større pappeske. Her blir tilbehør også pakket ned, som mus, tastatur og høyttalere. Eskene blir så teipet sammen og sendt ut med neste postbil.

Monteringsgjengen her har på det meste skrudd sammen 260 maskiner på én dag. Ukesrekorden står på 1049 maskiner, mens de har laget 4240 på én måned. Når vi var på besøk ved lunsjtider var allerede 33 av dagens 120 maskiner skrudd sammen og ferdig satt opp.

Bli med over på neste side, så ser vi på hvordan komplett tester komponentene de lar deg kjøpe »

Kvalitetstesting og retur

Om du bestiller en egen Komplett-PC, har du en rekke valgmuligheter til hver enkelt komponent, men du har sikkert lagt merke til at du ikke kan velge helt fritt i sortimentet til nettbutikken. De valgmulighetene du har er nemlig konfigurasjoner Komplett er helt sikre på at vil fungere, for det er ikke gitt at to deler som skal passe sammen, faktisk gjør det.

– Selv om to komponenter på papiret skal fungere sammen, tar vi ikke sjansen på det. Vi må teste selv, forteller Ole Soleng.

I et lite rom midt i anlegget sitter det to personer som tester alle disse kombinasjonene. Rommet er akkurat nå litt småkaotisk etter maratonlanseringer fra både Nvidia og Intel i sommer, men gutta her får prøve det nyeste av det nyeste på markedet – gjerne uker før lansering.

Støtt og stadig kommer det inn nye produkter som er taushetsbelagt, som kommende prosessorer og skjermkort. For å kunne tilby de nye delene i en ferdigbygget PC, må Komplett få testet dem i god tid før lansering.

En ny maskin under testing. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

– Vi ønsker alltid å ha det nyeste i maskinene våre, og ofte har vi det ved lanseringen av nye skjermkort og prosessorer, sier Pål Fredrik Berg.

Det betyr ikke at eksperimenteringen stopper så snart nye modeller er lansert. Mellom nye Haswell-hovedkort og GeForce-skjermkort finner vi et nytt oppsett gjengen jobber med for tiden. De vil lage en maskin med tre GeForce Titan-kort i seg, og har derfor fått Asus til å lage en egen og ekstra lang SLI-bro, så det blir mulig med litt lufterom mellom dem.

Håndterer reklamasjon selv

PC-er som kommer inn til reparasjon feilsøkes på denne riggen. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Reparasjonsavdelingen. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Komplett selger maskinene sine med tre års garanti, og komponentene har 5 års reklamasjonsrett ved fabrikkfeil. Om noe er galt, er det en egen reparasjonsavdeling på syv mann som kikker på de ulydige datamaskinene. I tillegg tar de også inn rene reparasjonsjobber på trøblete maskiner fra folk som rett og slett trenger hjelp.

– Vi tok dette via en tredjepart før, men nå tar vi alt selv. Det fungerer godt, og vi har jo et stort lager med reservedeler rett utenfor, sier Soleng, og peker på det massive lagersystemet noen meter unna.

Komplett bygger alle PC-ene som selges i hele Skandinavia her i Sandefjord, men hvert enkelt land – Norge, Sverige og Danmark – har hver sin reparasjonsavdeling. Således er det i motsetning til monteringsanlegget kun norske maskiner som behandles her.

– Vi fant ut at det var best å gjøre det på den måten, sier Soleng.

Her håndterer de rundt 3000 – 3500 maskiner med en eller annen feilbeskrivelse hvert år, og de bruker normalt 3 til 4 dager på én maskin, blir vi fortalt.

Lurer du på hvordan hver enkelt del i PC-en lages?
Se hvordan en toppmoderne SSD blir laget »
Her lager de noen av verdens beste kabinetter »

annonse