Til hovedinnhold

Norsk Xbox One-støtte i løse luften

Men TV-distributørene har tro på at Microsoft får det til.

Mostphotos, Shutterstock/Microsoft

Microsofts neste spillkonsoll Xbox One skal lanseres i løpet av året, og Microsoft ser for seg at den skal bli en sentral del av underholdningsystemet i stuen din. Med innebygget Kinect-sensor og mikrofon, skal du enkelt kunne styre alt fra spill og leiefilmer til videosamtaler og den tradisjonelle TV-tittingen.

En av hovedfunksjonene er nemlig at Xbox One skal ta over for TV-dekoderen din, og på den måten la deg på et blunk bytte mellom å se på TV, spille et spill eller se en film på Netflix. Kort og greit skal TV-funksjonaliteten gjøre at Xbox One alene blir stuens underholdningssentrum.

Xbox One ønsker å være midtpunktet i stua. Foto: Microsoft

Lignende funksjoner har vi sett før, blant annet fra Google TV og Wii U. Men vi nordmenn har aldri fått stor nytte av dette, da funksjonen rett og slett aldri har vært tilpasset lille Norge. For Xbox sin del er det altså ikke umiddelbart gitt at TV-funksjonen fungerer like godt i Norge som den gjorde i USA, da Microsoft presenterte teknologien.

Vi tok kontakt med Microsoft for å finne ut om funksjonen kommer til å fungere i Norge, og hvordan den vil oppleves for norske kunder. Svaret fra Microsoft var kort:

– Vi har ingen informasjon å dele om dette på nåværende tidspunkt, men vi ser frem til å dele mer rundt funksjonalitet og tilgjengelighet nærmere lansering, skriver kommunikasjonsdirektør Christine Korme i en e-post til Hardware.no.

Nye Xbox skal lanseres før jul, og for å nøste opp i spørsmålene tok vi kontakt med to av Norges TV-distributører.

Kobles i mellom

Xbox One skal ta over TV-sendingene dine ved at du kobler den tradisjonelle dekoderboksen inn i Xbox via HDMI, før spillkonsollen så kobles til TV-en. På den måten blir TV-signalet rutet gjennom Microsofts løsning.

– TV-signalet fra vår dekoder kan vandre ufortrødent gjennom Xboxen på veien til TV-skjermen. Så enten kunden ser TV med dekoderen koblet rett i TV-en eller om signalet er koblet via en Xbox-konsoll, vil signalet være akkurat det samme. Dette gjelder for vanlige kanaler, TV-portalen vår samt alle andre tilleggstjenester vår dekoder tilbyr, forklarer kommunikasjonsansvarlig i Altibox, Espen Schiager.

Da slipper du å bytte om på kablene eller inngangskilde på TV-en når du vil bytte mellom et spill eller TV-titting.

Må ha kryptering på plass

For å hindre at bilde og video som sendes gjennom en HDMI-kabel kan kopieres og tukles med, bruker man det som heter HDCP-kryptering. Mange kanaler tar dette i bruk i dag, og for at Xbox One skal kunne bli et mellomledd i stua di, må også den være HDCP-godkjent.

Jens-Petter Gjelseth, informasjonssjef i Riks TV. Foto: Riks TV

– Xbox One er litt i grenseland for en enhet som får lov til å dekode HDCP slik jeg ser det. Google TV har derimot fått til dette, så mulighetene er gode for at Microsoft får til det samme. Jeg tror denne godkjenningen avhenger av hvordan de behandler videosignalet. De kan eksempelvis ikke transkode videosignalet og strømme det til eksempelvis en mobiltelefon, forteller Jens-Petter Gjelseth, informasjonsdirektør i RiksTV.

Selv uten HDCP-godkjenning skal Xbox uten problem kunne håndtere kanalene som ikke krever denne beskyttelsen, sier han.

Schiager i Altibox har videre tro på at Microsoft kan få til veldig mye, uten å involvere hvert enkelt TV-selskap:

– Hvor dypt en integrerer dette vil være avhengig av et eventuelt samarbeid med leverandøren av TV-signalet, men en basisintegrasjon kan gjøres uten noen veldig stor grad av involvering.

Kan skape visuelt rot

Med Xbox One skal du kunne se på TV og gjøre andre ting samtidig. Foto: Microsoft

Alle som har brukt en dekoder vet at hver leverandør har sitt sett med grafikk lagt på bildet, ved for eksempel kanalbytte. Informasjon om programmet kommer opp, og kanskje annen nøkkelinformasjon.

– Denne grafikken varierer fra dekoder til dekoder, så det vil fort se litt rart ut hvis grafikken fra dekoderen ligger delvis under grafikken fra Xbox. For at dette skal se perfekt ut må mottakeren ha minimalt med grafikk på bildet, sier Gjelseth i Riks TV.

Selv om signalet rutes via Xbox One, vil det til en hver tid være dekoderen som faktisk gjør jobben, og TV-distributørene presiserer at Xbox ikke tar over for dekoderen. Den må fortsatt være der.

Samtlige av distributørene i Norge leverer også en rekke tilleggstjenester utover de vanlige TV-sendingene som dekoderen behandler.

– Med våre tilleggstjenester som interagerer med kunden vil det være grafikken i dekoderen som vises på TV-en, og enhver form for grafikk fra Xbox vil i så måte konkurrere med det visuelle som dekoderen presenterer. Det blir egentlig akkurat som hva TV-en gjør når grafikk legges på toppen av et eksisterende TV-bilde, sier Shiager i Altibox.

Han møter enighet fra Riks TV, som sier at det ikke er noe i veien for at Xbox bare ruter videosignalet for tilleggstjenestene gjennom konsollen.

Du slipper ikke fjernkontrolleren

Slik Microsoft så langt har presentert teknologien, skal du kunne styre hele TV-hverdagen med Kinect og Xbox sin håndkontroller. Det sliter de to TV-leverandørene med å se at kan være mulig.

– Jeg ser ikke for meg at det er praktisk mulig å kontrollere grensesnittet utelukkende via Xbox-kontrolleren og med stemmestyring over Kinnect, da de ikke har nok knapper. For ekstratjenestene må brukeren altså bruke fjernkontrollen fra Riks TV, sier Gjelseth.

– Kommunikasjonen går bare én vei, så man har ikke kontroll på at dekoderen faktisk har gjort det man ønsker, sier han, og nevner at løsningen er avhengig av en IR-sender for å kontrollere dekoderen.

– Det vil nok fungere

Xbox One skal gi deg full kontroll over TV-hverdagen. Foto: Microsoft

Nøyaktig hvordan Xbox One vil fungere på norsk jord vet vi altså ikke, men de to TV-distributørene er klare på at dette for en gang skyld faktisk kan fungere for nordmenn.

– Kort fortalt, det vil nok fungere. Men det ville nok fungere mye bedre dersom Xbox var en fullblods RiksTV-godkjent tuner med CA-modulstøtte, sier Gjelseth.

Altibox er også positivt innstilt til at det kan fungere:

– Det er ikke noe teknisk i veien for at en Xbox kan kjøre signalene fra vår HDMI-utgang, og legge på sitt eget brukergrensesnitt slik som Google TV har gjort i en årrekke. Med styring av vår dekoder via for eksempel en IR-forlenger kan de gjøre kreative ting på toppen, sier Schiager.

Nøyaktig hvor god brukeropplevelsen blir for norske TV-kunder får vi trolig vite nærmere eller ved lanseringen av Xbox One, som Microsoft har lovet vil finne sted i løpet av året.

Du kan gjøre langt mer med TV-en enn du tror:
Slik gjør du TV-en til det ultimate underholdningssenteret »

Xbox One blir en kraftig oppgradering fra forgjengeren:
Dette er den nye maskinvaren i Xbox One »

Vi har også sendt forespørsler til Telenor, Canal Digital og Get, uten svar så langt.

annonse