Til hovedinnhold

Norsk gjeng satser alt på smarthus

Lager løsning som skal skille seg fra konkurrentene.

Future Home

På folkefinasieringsstedet Indiegogo foregår det nå en kampanje for det norske smarthuskonseptet Future Home. Der håper de å få inn de siste kronene de trenger for prosjektet sitt.

Bakgrunnen for dagens situasjon skal vi tilbake til sommeren 2012 for å finne. Da satt grunnlegger Erik Stokkeland hjemme og irriterte seg over mengden med fjernkontroller som skulle til for å se på film. Etter å ha brukt alle feriepengene på skikkelig anlegg, tilhørende projektor og diverse annet tilbehør gikk det med mye tid på å klikke på diverse knapper, før underholdningen var klar.

Han lette rundt etter passende smarthusløsninger med en god integrering av multimediastyring, men da han ikke fant noen som passet bestemte han seg for at det kanskje var like greit å lage noe selv.

Derfra har ting gått raskt og stadig flere ble med på teamet. Resultatet ble bedriften Future Home, og de har fått vist seg frem på en messe, vunnet konkurranser og fått støtte fra Innovasjon Norge.

Full kontroll

I anledning folkefinansieringen tok vi en kjapp prat med grunnleggeren Erik Stokkeland, om hva som gjør at Future Homes løsning skiller seg fra alle de konkurrerende løsningene.

– Vi prøver å senke barrieren for å komme i gang med smarthus, blant annet der vi tilbyr startpakker hvem som helst kan montere selv. Vi har også utviklet en nettløsning hvor folk kan sette opp sitt eget smarthus, med hva de vil styre i de forskjellige rommene av lys, varme, persienner og så videre. Brukeren vil fortløpende få en tilbakemelding på hva hver enkelt endring faktisk vil koste, dermed blir det enkelt å tilpasse det enkelte budsjett. Når bestillingen sendes inn, kommer en installasjonspartner og monterer det hele ferdig, forklarer Stokkeland.

Ikke bare skal det være enkelt å komme i gang med smarthus, men dette skal også være skikkelig utstyr.

– Det er veldig stor forskjell på materiell i hva som er tilgjengelig, mye av det du finner i de ulike nettbutikkene er billig komponenter som mangler essensielle funksjoner som toveiskommunikasjon eller kryptert datatrafikk, forteller Stokkeland.

Kontrollenheten.Foto: Future Home
Applikasjonen på en smarttelefon.Foto: Future Home

– Skal gjøre smarthus enklere

– Hovedfokuset vårt er å gjøre smarthus enklere. Med vår løsning kan alle sette opp sine egne scenarioer, og alt styres rett fra appen. Du trenger ikke en elektriker med en gammel Windows Utforsker-lignende programvare for å gjøre disse innstillingene, sier Stokkeland.

– Løsningen vi tilbyr går heller ikke på batteri. Selv om den benytter trådløse brytere og sensorer, så bruker disse selvhøsting av energi; som kinetisk-, termisk-, eller solenergi, fortsetter Stokkeland.

Ulike smarthus-løsninger gir som regel brukerne litt forskjellige muligheter. Noen kan for eksempel styre slikt som varme og lys, mens andre er mer fokusert på alarmer og sikkerhet. Noen styrer du hjemmefra, mens andre igjen kan du styre mens du er på farten.

– Future Home gir deg full kontroll av hjemmet, uansett hvor du er i verden. Alt du trenger er en nettleser. Med vår løsning kan du definere forskjellige tilganger til andre brukere i hjemmet. Videre kan du styre varme og lys, for en bedre energieffektivitet. Du kan også definere ulike tidsstyringer og uttrykk som «if this then that», samt meldinger om slikt som strømbrudd. På sikt er det også mye mer som kommer, forteller Stokkeland.

Støtte for andre produsenters produkter

Du er ikke fastlåst til komponenene som Future Home har i stallen. Foruten de ulike delene som allerede finnes skal de støtte andre produsenters produkter som følger EnOcean-Alliance standarden, inkludert Eltako og Thermokon.

Er du redd for høye utgifter til montering kan du delvis puste lettet ut. Alle pakkene som selges i Indiegogo-kampanjen, utenom Home Kit Pro, er «Plug and Play» pakker alle kan montere.

I skrivende stund har Future Home sanket inn 27 509 amerikanske dollar, av et mål på totalt 200 000 dollar. Folkefinansieringen vil foregå i 23 dager til, og med rundt 14 prosent av behovet dekket er det et stykke igjen å gå. Er du redd for at prosjektet blir avblåst om finansieringen ikke dekkes fullt ut er det likevel ingen grunn til engstelse.

– For å komme ut i markedet med disse rimelige prisene i kampanjen er vi avhengig av at folkefinansieringen går gjennom, avslutter Stokkeland.

Med andre ord er det ingen fare for selve prosjektet, men det er en fare for at produktene blir dyrere om finansieringen ikke går i boks.

Synes du det er spennende med smarthus? Sjekk ut denne løsningen på Gjerdrum »

annonse