Artikkel

Velge SSD eller ikke?

Vi gir deg fem gode grunner til å sette en SSD i PC-en din. Og fem grunner mot.

Fem grunner for SSD

Artikkelen var opprinnelig publisert på Teknofil.no i 2010. Den har blitt oppdatert siden den gang.

Solid State Drive – SSD. Disse tre bokstavene har virkelig fått en mer gjenkjennelig klang de siste årene, i takt med synkende priser og bedre teknologi. Å gå fra en gammel harddisk til SSD er i våre øyne den beste enkeltoppgraderingen du kan gi PC-en din.

For de uinnvidde kan vi fortelle at SSD er "harddisker" basert på minneteknologi. Mens tradisjonelle harddisker (HDD) er mekaniske vidundre som lagrer data på roterende plater, har disse nye "minnediskene" kun ubevegelige minnebrikker.

Fra et overordnet perspektiv er en SSD en harddisk som alle andre. Men visse forskjeller er det likevel – for både de gamle, tradisjonelle harddiskene og SSD-ene har sine fordeler og ulemper. I denne artikkelen tar vi for oss de viktigste forskjellene.

Fem grunner for SSD

1. Tåler en trøkk

En SSD har ingen bevegelige deler. En HDD, altså vanlig harddisk, har roterende magnetplater der data lagres og lese/skrivearmer som beveger seg over disse igjen. Presisjonsmekanikk og slitasje kan være en dårlig kombinasjon over tid. For ikke å snakke om hva som kan skje med dataene hvis en slik harddisk skulle gå i gulvet.

Tradisjonelle harddisker er også avhengig av et visst lufttrykk, ettersom lese/skrivehodet svever (på luft) rett over de roterende platene. For tynn luft kan føre til kollisjon mellom hode og plate, noe som kan ødelegge både data og harddisk.

En SSD er kort og greit litt mer robust og klarer seg bedre i ekstreme miljøer.

2. Ingen vibrasjoner, ingen støy

Magnetplatene på vanlige harddisker roterer typisk med en hastighet på 5400 til 10 000 runder per minutt (RPM). I tillegg har vi de bevegelige armene som flytter lese/skrivehodet frem og tilbake over platene. Dette lager støy i form av susing, hvining og knatring.

Ellers lager en vanlig harddisk vibrasjoner som kan forplante seg i kabinettet. En SSD har ingen deler som beveger seg, og lager normalt sett heller ingen annen type lyd.

3. Du slipper defragmentering

For en vanlig harddisk tar det forholdsvis lang tid å flytte på lese/skrivehodet. Det gjør at den er kjappest når den kan lese eller skrive filer som fysisk ligger etter hverandre på magnetplaten.

Over tid, med mye skriving og sletting, vil filene etter hvert bli fragmentert. Det betyr at deler av filer vil spre seg på disken, noe som gjør at lesing og skriving går langsommere. For å motvirke dette bør vanlige harddisker defragmenteres med jevne mellomrom, slik at filene blir samlet igjen. Men dette tar tid, og er dessuten veldig lett å glemme.

En SSD trenger ikke – og skal ikke – defragmenteres. Faktisk prøver den selv å spre filene for å sikre jevn slitasje på minnet.

4. Lavere strømforbruk

Nyere SSD-er har noe lavere strømforbruk enn vanlige harddisker. Det betyr mindre varmeutvikling og litt bedre batteritid for bærbare med SSD.

5. Kjappere, kjappest

Av alle argumentene for SSD er nok dette den mest opplagte grunnen. I forhold til en mekanisk harddisk vil du for eksempel kunne halvere tiden det tar å starte opp operativsystemet eller pakke ut komprimerte filer. Mer om dette kan du se i artikkelen Dobbelt så rask med ny disk.

Men tradisjonelle harddisker har også sine fordeler.
>>> Fem grunner til å gå for en vanlig HDD får du på neste side

Fem grunner for HDD

Som vi så av forrige side er det flere gode grunner til å gå for en SSD. Men det betyr ikke at det er det smarteste valget for alle mennesker i alle situasjoner. Tradisjonelle harddisker har nelig også sine fordeler.

1. Mer kapasitet

Per i dag får du vanlige 3,5-tommers harddisker med en kapasitet på 3 terabyte (3000 GB), og 2,5-tommers disker (9,5 mm tykke) opp til 1 terabyte. Den råeste SSD-en vi finner i vanlig salg er på 600 GB.

2. Lavere pris

Det som kanskje virkelig holder minnedisker tilbake er prisen. Du må ut med nærmere 3000 kroner for en 256 GB SSD. For omtrent en tiendedel av prisen kan du få en 320 GB HDD til din bærbare, eller en 3,5-tommer på 500 GB.

Ønsker du deg godt med diskplass er altså SSD-lagring svinedyrt i forhold til vanlige harddisker.

3. Velprøvd teknologi

For tradisjonelle harddisker er bransjen godt kjent med styrkene og svakhetene. Dersom du passer på å holde disken i form ved å defragmentere den vil du ikke få noen større overraskelser når det gjelder ytelsen.

SSD-teknologien er fremdeles nokså fersk, og det er først de siste par årene at vi virkelig har kunnet anbefale dem for Hvermansen. Windows Vista eller eldre operativsystemer er ikke skikkelig støtte implementert, noe som betyr at viktige kommandoer som Trim må gjøres manuelt for å holde en SSD i form.

Trim sørger enkelt og greit for å frigjøre plass på minnedisken i det du trykker på Delete-tasten på PC-en, i stedet for å gjøre dette når nye filer skal skrives til den plassen. En SSD kan nemlig ikke overskrives direkte, det som ligger på den aktuelle plassen må slettes først. Mer utfyllende om Trim finner du i del 1 av artikkelen slik fungerer en SSD.

4. Langt liv?

Vi nevnte på forrige side at SSD-er i teorien er mer robuste enn mekaniske harddisker. Men der har også produsentene blitt ganske å flinke til å sette sammen solide saker. Undertegnede har over 10 år gamle disker som fremdeles holder koken.

Samtidig er det en ting som er sikkert: at en SSD ikke vil leve evig. Flashminnet som brukes i de fleste og rimeligste SSD-ene er av typen MLC (Multi-Level Cell), som takler omtrent ti tusen overskrivninger.

Nøyaktig hvor lang tid en SSD vil holde kommer da an på operativsystem og bruksmønster. Fordi SSD-en skal slites jevnt kan forsiktig bruk i teorien få den til å vare i opp til flere tiår, mens et spesielt krevende brukermiljø kan få den i kne på langt kortere tid.

5. Hybrider

Vanlige harddisker har fungert på den samme måten i årevis, men SSD-teknologien har heller ikke gått produsentene hus forbi. HHD-er (Hybrid Hard Drive) som Seagate Momentus XT er i hovedsak tradisjonelle harddisker, men har en liten SSD-del i tillegg.

For operasjoner du gjør ofte er gjerne ytelsen på en slik hybrid nærmere en SSD enn en HDD. Prisen og kapasiteten er derimot mer i HDD-klassen.

Se også opp for den kommende RevoDrive Hybrid fra OCZ, som skal kombinere 100 GB SSD og 1000 GB snurredisk.

  • Les også:
  • Slik bytter du SSD og minne
Les også
Dette er SSD-ene vi vil anbefale
Les også
OCZ lanserer RevoDrive Hybrid 1 TB
Les også
OCZ RevoDrive 3 X2 480GB: Den råeste SSD-en du får kjøpt
Les også
Dette er Indilinxs Everest-plattform
Mer om
annonse