Artikkel

Velge SSD eller ikke?

Vi gir deg fem gode grunner til å sette en SSD i PC-en din. Og fem grunner mot.

Fem grunner for SSD

Artikkelen var opprinnelig publisert på Teknofil.no i 2010. Den har blitt oppdatert siden den gang.

Solid State Drive – SSD. Disse tre bokstavene har virkelig fått en mer gjenkjennelig klang de siste årene, i takt med synkende priser og bedre teknologi. Å gå fra en gammel harddisk til SSD er i våre øyne den beste enkeltoppgraderingen du kan gi PC-en din.

For de uinnvidde kan vi fortelle at SSD er "harddisker" basert på minneteknologi. Mens tradisjonelle harddisker (HDD) er mekaniske vidundre som lagrer data på roterende plater, har disse nye "minnediskene" kun ubevegelige minnebrikker.

Fra et overordnet perspektiv er en SSD en harddisk som alle andre. Men visse forskjeller er det likevel – for både de gamle, tradisjonelle harddiskene og SSD-ene har sine fordeler og ulemper. I denne artikkelen tar vi for oss de viktigste forskjellene.

Fem grunner for SSD

1. Tåler en trøkk

En SSD har ingen bevegelige deler. En HDD, altså vanlig harddisk, har roterende magnetplater der data lagres og lese/skrivearmer som beveger seg over disse igjen. Presisjonsmekanikk og slitasje kan være en dårlig kombinasjon over tid. For ikke å snakke om hva som kan skje med dataene hvis en slik harddisk skulle gå i gulvet.

Tradisjonelle harddisker er også avhengig av et visst lufttrykk, ettersom lese/skrivehodet svever (på luft) rett over de roterende platene. For tynn luft kan føre til kollisjon mellom hode og plate, noe som kan ødelegge både data og harddisk.

En SSD er kort og greit litt mer robust og klarer seg bedre i ekstreme miljøer.

2. Ingen vibrasjoner, ingen støy

Magnetplatene på vanlige harddisker roterer typisk med en hastighet på 5400 til 10 000 runder per minutt (RPM). I tillegg har vi de bevegelige armene som flytter lese/skrivehodet frem og tilbake over platene. Dette lager støy i form av susing, hvining og knatring.

Ellers lager en vanlig harddisk vibrasjoner som kan forplante seg i kabinettet. En SSD har ingen deler som beveger seg, og lager normalt sett heller ingen annen type lyd.

3. Du slipper defragmentering

For en vanlig harddisk tar det forholdsvis lang tid å flytte på lese/skrivehodet. Det gjør at den er kjappest når den kan lese eller skrive filer som fysisk ligger etter hverandre på magnetplaten.

Over tid, med mye skriving og sletting, vil filene etter hvert bli fragmentert. Det betyr at deler av filer vil spre seg på disken, noe som gjør at lesing og skriving går langsommere. For å motvirke dette bør vanlige harddisker defragmenteres med jevne mellomrom, slik at filene blir samlet igjen. Men dette tar tid, og er dessuten veldig lett å glemme.

En SSD trenger ikke – og skal ikke – defragmenteres. Faktisk prøver den selv å spre filene for å sikre jevn slitasje på minnet.

4. Lavere strømforbruk

Nyere SSD-er har noe lavere strømforbruk enn vanlige harddisker. Det betyr mindre varmeutvikling og litt bedre batteritid for bærbare med SSD.

5. Kjappere, kjappest

Av alle argumentene for SSD er nok dette den mest opplagte grunnen. I forhold til en mekanisk harddisk vil du for eksempel kunne halvere tiden det tar å starte opp operativsystemet eller pakke ut komprimerte filer. Mer om dette kan du se i artikkelen Dobbelt så rask med ny disk.

Men tradisjonelle harddisker har også sine fordeler.
>>> Fem grunner til å gå for en vanlig HDD får du på neste side