ArtikkelDatacolor Spyder 5 Pro

Denne lille krabaten gjør skjermen din best mulig

Den nye versjonen er meget enkel å bruke.

Har du nettopp kjøpt deg nye PC-skjermer kan det være en god idé å kalibrere disse før du setter deg ned for å for eksempel behandle bilder. Ofte er nemlig PC-skjermene ikke helt riktig justert fra fabrikk, og byr som regel på et kaldt bilde med mye lys.

Dagens dings kan derfor passe godt om du ønsker å redigere bilder med presise farger. Datacolor har i flere år laget sin Spyder-serie, og nå er det en ny versjon på trappene; Spyder 5. Denne finnes også i flere utgaver, hvor vi tar for oss Pro-varianten.

Endret fasong

Spyder 5-sensoren har blitt mer kompakt. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den nye utgaven av Spyder kommer i en liten, firkantet boks. Oppi denne finner du kun selve sensoren i tillegg til programvarekoden. Programvaren henter du ned via nettet, og det er en installasjonsfil på om lag 70 megabyte.

Sensoren som følger med har endret fasong sammenlignet med foregående versjoner. Før hadde denne sensoren tre lange bein, og kunne med litt overdreven fantasi minne litt om nettopp en edderkopp.

Den nye sensoren har blitt langt mer kompakt, og er på den måten mer hendig om du skal ha den med deg rundt. Enheten er delt i to deler, hvor den ene skal virke som et slags anker på baksiden av skjermen når du henger selve sensoren foran. Sensoren har en tynn sirkel med skum rundt selve avleseren, og denne skal stenge uønsket lys ute samtidig som den skal klamre sensoren til skjermen. Vår erfaring er at du fortsatt bør holde sensoren under kalibrering, selv om den som oftest holder seg på plass.

Her er en sjekkliste du må se over før du starter. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Husk å varme opp skjermen

Før du tar fatt på selve kalibreringen må du altså laste ned programvaren. Med denne installert blir neste steg å passe på at skjermene du skal kalibrere har et godt utgangspunkt.

Det betyr at du blant annet bør ha hatt skjermene på i minst 30 minutter innen du starer å kalibrere. Samtidig lønner deg seg å gå inn i menyene og stille fargene til en mest mulig nøytral hvitfarge. Har du en skjerm som oppgir hvitbalansen din i kelvin, er trikset å sette denne til 6500 kelvin.

Kan kalibere flere skjermer

Programmet tar både tradisjonelle skjermer og bærbare. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

For vår del består arbeidspulten av to skjermer som begge er 24 tommer store. En fin finesse med Spyder 5 er at du enkelt kan kalibrere begge skjermene hver for seg, og det er enkelt å se hvilken skjerm som står for tur.

Programmet legger seg nemlig på den skjermen du velger skal i ilden. Samtidig er det også mulig å navngi de ulike skjermene du har tilkoblet PC-en slik at det blir enda enklere å skille dem dersom du kalibrerer på nytt ved en senere anledning.

Programvaren gjør nesten hele jobben for deg

Programvaren som følger med kalibrerings-sensoren tar seg av nesten hele jobben for deg.

Det første som møter deg er er en velkomstskjerm der du blir stilt fire spørsmål om utstyret du har tenkt å kalibrere. Her blir du blant annet minnet på at skjermene bør ha stått på i 30 minutter, samtidig som du må sjekke lysforholdene i rommet, og ikke minst noen kontrollspørsmål om innstillingene du har på skjermen din.

Vi anbefaler å gå for de anbefalte innstillingene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Programvaren tar også høyde for om du skal kalibrere en frittstående monitor for en stasjonær maskin, eller om du ønsker å forbedre skjermen på din bærbare datamaskin.

Videre får du et valg om hvilken gamma, hvitbalanse, lysstyrke og belysning i rommet du ønsker. Her er de mest vanlige valgene merket som anbefalt, men du kan altså endre parameterne om du har andre preferanser.

Med disse punktene bestemt tar programvaren om det meste som skjer. Det eneste du nå trenger å gjøre er å plassere sensoren der grafikken på skjermen vil at du skal plassere den, og justere lysstyrken på skjermen etter at sensoren har målt den. Resten av justeringene går automatisk, og når programmet er ferdig med å gjøre sine endringer får du opp en graf som viser hvor godt skjermen din vil prestere. I vårt tilfelle klarte våre gode gamle Eizo-skjermer å gjengi 96 prosent av AdobeRGB.

Til slutt får du opp en oversikt over hvor godt resultatet blle. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Kort oppsummert

Kjøper du deg en ny skjerm i dag må du mest sannsynlig gi den en runde kalibrering før den presterer på sitt aller beste. Her i redaksjonen har Datacolors Spyder-kalibrering vært brukt titt og ofte, og nå er det altså en ny versjon på trappene.

Årets utgave har fått en langt mindre og mer kompakt kalibrerings-sensor, som i tillegg ikke har den velkjente utformingen vi kjenner fra tidligere modeller. Likevel virker sensoren å være stabil og fin, selv om vi opplever at det lønner seg å holde den inntil skjermen med hånden mens du kalibrerer.

Programvaren som du bruker til å kalibrere med laster du ned fra nettet, og esken inneholder kun en produktnøkkel i tillegg til selve sensoren. Programvaren er meget enkel å bruke, og forklarer alle punkter under kalibrering. Her trenger du kun utføre noe få forhåndsforberedelser som å sjekke at skjermene har stått på en stund før du kjører i gang.

Programmet klarer også å justere flere skjermer, hvor du enkelt kan se hvilken du skal justere ved at kalibreringsprogrammet kommer opp på skjermen du velger.

Alt i alt er dette en dings som gjør jobben enkel med å tyne det beste ut av skjermen din, til tross for at den koster en del.

Savner du noen porter på din Mac-maskin?
Her er en smart dings som gjør noe med det »

Les også
BenQ XL2730Z: En knallgod spillskjerm for AMD-brukere
Les også
Dell UltraSharp UZ2315H: Dette er Dells «komplette kontorskjerm»
Les også
Asus ROG Swift PG278Q: Bildekvalitet og spillglede i skjønn forening
annonse