Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBenQ XL2730Z

En knallgod spillskjerm for AMD-brukere

FreeSync-støtte gjør hele forskjellen.

Smarte løsninger

For en aktiv spiller er utstyret viktig, og et av elementene som må henge med i svingene er skjermen. Både Nvidia og AMD har utviklet teknologi i form av G-Sync og FreeSync som skal gi deg en bedre overføring av data til skjermen, slik at du blant annet unngår såkalt tearing i grafikken.

Nå har vi fått inn BenQs nye spillskjerm til test, XL2730Z, en rendyrket spillskjerm som skal kombinere mulighet for høy bilderate med AMDs FreeSync-teknologi, alt pakket inn i en prislapp på rundt 5500 kroner.

Ryddig og enkel design

Rammene er enklere og stilrene. De eneste knappene ser du nederst til høyre. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ut av esken er det en nokså anonym skjerm som møter oss, der produktet gjennomgående er utført i matt, sort plast. Rammen er omlag halvannen centimeter tykk, og det eneste som preger fronten er av- og påknappen i tillegg til fire navigeringsknapper for menyene. Med andre ord en ren og enkel modell å se på, men byggekvaliteten er ikke den beste vi har vært borti.

BenQ har lagt inn et par funksjoner som vi synes passer bra. Blant annet er det meget enkelt å sette sammen foten, hvor nedre del vris på plass mens selve skjermen klippses på plass. For å løsne den igjen er det bare å trykke inn en knapp for å løse ut skjermen igjen.

Håndtak er kjekt å ha når du skal frakte skjermen. Nederst kan du se hvordan du kan «lagre» hvilken høyde du liker å ha på skjermen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig har de lagt inn mulighet for å merke innstillingene av foten, slik at du enkelt kan stille skjermen din tilbake til favorittposisjonen din dersom du har pakket den sammen, eller transportert den. For å gjøre transporten enklest mulig er det et eget bærehåndtak på toppen av foten til å bære den i. Dette håndtaket er hendig, men vår erfaring er at det lønner å senke skjermen til sitt laveste punkt før du tar den med deg, ellers blir balansen litt feil slik at skjermen blir mer trøblete å bære.

På denne kan du henge fra deg hodesettet ditt. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selve foten er nokså liten og rektangulær, og skjermen står forholdsvis støtt. Av justeringer kan du blant annet velge om du vil ha skjermen stående i normal posisjon eller vridd på høykant. Samtidig kan du justere høyden på skjermen i tillegg til hvilken vinkel du ønsker. Med andre ord har den de justeringene som man burde ha på en god spilleskjerm.

Greit med tilkoblinger

Har greit med tilkoblinger. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ser vi videre på hva slags tilkoblingsmuligheter du har på BenQ XL2730Z, har denne skjermen det meste av hva du måtte ønske deg. Blant annet har du to HDMI-porter i tillegg til en DVI, en USB-port og ikke minst DisplayPort.

Sistnevnte er helt essensiell om du vil benytte deg av FreeSync-funksjonen til skjermen. Kobler du skjermen til USB-en kan du bruke skjermen som en slags hub hvor du har to stykk USB 3.0-porter på siden av skjermen, i tillegg til hodetelefon- og mikrofonutgang. For å få lyd på du ha en kabel mellom hodetelefonutgangen på PC-en din og skjermen.

Ovenfor disse portene har BenQ lagt til en liten finesse som viser tydelig at dette er en skjerm for den aktive spilleren. Her er det nemlig en rød knapp du kan trykke på, og ut kommer det en tynn metallpinne som du kan henge hodetelefonene dine fra deg på. En kjekk og nyttig detalj etter vår mening.

Smart meny-styring

I foten på denne skjermen er det en liten, rund utdypning som er til en egen fjernkontroll som følger med skjermen. Denne lille runde kontrollen er noe av det vi har lagt vår elsk på, for med den slipper du nemlig å styre med å bruke de små navigasjonsknappene på siden av skjermen.

Menyene i seg selv er veldig ryddige og oversiktlige, og popper opp nederst i det høyre hjørnet når du trykker på menyknappen.

Denne lille karen gjør navigering i menyene langt enklere. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Tilbake til denne lille kontrollen så består den av en tilbakeknapp, et rullehjul, en Auto-knapp og tre tallknapper.

For å komme deg inn i menyene ved hjelp av kontrollen trykker du rullehjulet inn, og menyen dukker opp. Ønsker du å gå tilbake er det knappen til venstre for rullehjulet som brukes, mens Auto-knappen lar skjermen selv bestemme innstillinger.

Skjermen har en rekke forhåndsinnstilte modi, og det er her de tre tallknappene kommer inn i bildet. Du kan nemlig justere tre ulike modi (Gamer) slik at du for eksempel har en egen innstilling for skytespill, hvor du blant annet kan justere modi som egner seg godt om du skal snipe.

Bildekvalitet

Nokså nøyaktige farger

Fargene på BenQ XL2730Z er nokså presise. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi velger å ta i bruk Standard-modusen for å sjekke hvor godt og nøyaktig bildet på XL2730Z er. Etter å ha kjørt gjennom en kalibreringsrunde med Spyder 5 Pro, tar vi frem kalibreringsutstyret vi normalt bruker i våre TV-tester for å se hvor nøyaktig skjermen er ferdig justert.

Våre målinger viser at BenQ XL2730Z er nokså nøyaktig når det kommer til farger, og er mer nøyaktig enn for eksempel Acer XB270HU. Ut av esken er ikke innstillingene du har å velge i imponerende gode, men disse ble langt bedre etter en runde med kalibrering.

Om vi ser på målingene så er hvitfargen ikke langt unna å være helt riktig, men heller en anelse mot gult. Fargene blå, grønt og magenta er de som mest nøyaktige, mens cyan, gul og rød er de som er minst presise. Likevel er dette totalsett bra. Skulle du ønske et blåskjær i fargene eller endre kontrast er det gode muligheter til å gjøre dette i menyene, og samtidig binde disse innstillingene til de tre Gamer-modiene slik at du kan bytte mellom disse via knappene på kontrollene.

Dog har ikke fargene samme stinget i seg som du får med et IPS-panel, men dette er noe av det bedre vi har sett fra et TN-panel.

Lite gjenskinn

BenQ XL2730Z har lite gjenskinn. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det er også mulig å justere det produsenten kaller Low Blue Light, men vi kan ikke si at denne justeringen endrer bildet noe radikalt i praksis. Samtidig kan du påvirke sortfargene i bildet, og denne finner vi mer hendig. Her kan du justere etter egen smak slik at for eksempel det kan bli enklere å skille ut spillerne du er på jakt etter fra resten av omgivelsene.

Denne skjermen har et TN-panel, hvilket betyr at den har svakere innsynsvinkel enn monitorer som bruker IPS-paneler, men likevel må vi si at XL2730Z er blant de bedre TN-panelene vi har testet. Samtidig er det matte panelet bra med tanke på gjenskinn, og reflekterer lite av lyset fra omgivelsene.

FreeSync gjør den store forskjellen

FreeSync gjør grafikken enda mer spillvennlig. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Under testperioden spilte vi en rekke spill, først og fremst skytespill som blant annet Battlefield Hardline. Sammen med oss rasket vi ut et AMD-skjermkort fra testlaben i form av et Radeon R9 290. NB: Husk å slå av Blur Motion-funksjonen for å aktivere FreeSync.

Først testet vi ut å spille uten å ta i bruk FreeSync-teknologien, og da skiller ikke denne skjermen seg så mye fra mengden. Riktignok er fargene og kontrasten fortsatt like god, men det blir ofte problemer med at du får noe ghosting og ikke minst tearing i bildet. Problemet er ikke veldig stort, men sammenlignet med hvilken opplevelse du får av å ta i bruk FreeSync, er det en stor forskjell.

For går du inn i Catalyst-programvaren til AMD kan du nemlig aktivere FreeSync. Du får også opp et spørsmål om du vil bruke teknologien eller ei når du plugger skjermen til den første gangen.

Med FreeSync aktivert gir denne skjermen deg dynamitt for pengene du betaler. Bildet blir helt silkemykt i bevegelsene, og selv om vi prøvde å virre rundt med kameraet og gjøre så bråe bevegelser som mulig for å prøve å provosere frem problemer hold skjermen seg i skinnet til en hver tid uten tegn til tearing.

Under testperioden koblet vi også til utstyret vi bruker for å teste input-lag, og her viser skjermen seg å være en kjapp skjerm, akkurat det spillere ønsker seg. Våre målinger viser at det tar om lag 3,9 millisekunder fra signalet er sendt til pikslene på skjermen har endret seg.

Konklusjon

BenQ har laget en ny skjerm som er myntet på aktivere spiller, og dette er et godt alternativ for deg som ønsker å ha god flyt i spillingen din.

XL2730Z er ingen designbombe, men har et tradisjonelt utseende bestående av matt, sort plast, der rammene er omlag halvannen centimeter tykke, hvilket betyr at du vil få en markant overgang dersom du spiller mellom flere skjermer.

Foten og armen til skjermen liker vi godt. Her har du alle de justeringsmulighetene du måtte trenge, samtidig som du kan huske hvilke innstillinger som passer deg best ved at det står markeringer på alle de ulike justeringspunktene. Samtidig er det et håndtak plassert på toppen av armen som gjør det enklere å frakte skjermen med seg.

BenQ XL2730Z får anbefalt i vår bok. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

XL2730Z har greit med tilkoblingsmuligheter og et lett å bruke. Spesielt godt liker vi den lille kontrollen som følger med, som gir deg mulighet til å forhåndslagre tre ulike bildemodier som du kan aktivere direkte fra kontrollen. Samtidig gjør kontrollen det enklere å navigere seg rundt i menyene, hvor du kan bruke rullehjulet i stedet for knappene på selve skjermen.

Når det kommer til bildekvalitet er XL2730Z god på de fleste punktene. Fargene den gjengir er bra etter at den er kalibrert, og skjermen gir fra seg godt med kontrast. For å få det store utbyttet av denne skjermen må du ha et AMD-skjermkort, fordi FreeSync-teknologien gjør den store forskjellen. Uten dette blir det ofte litt ghosting og tearing i grafikken, men med funksjonen innkoblet er dette betraktelig bedre. Vi klarte ikke å få frem noe tearing i det hele tatt, mens ghosting ved raske bevegelser var minimal. Samtidig har skjermen også god input-lag og responstid.

Alt i alt treffer BenQ godt med sin XL2730Z-modell, og dette er en skjerm som vil gjøre spillere godt fornøyd, spesielt om du kan bruke FreeSync-funksjonen. Et gjennomført godt produkt som fortjener et Anbefalt-stempel fra vår side, gitt at du har et AMD-skjermkort.

Alternativer

Om du ikke har et AMD-skjermkort, men et fra Nvidia, har Acer en skjerm du burde da en nærmere titt på; XB270HU. Riktignok koster denne 7500 kroner, men for prisen får du godsaker som IPS-panel, 144 Hz og støtte for G-Sync.

Har du omtrent 7500 kroner å handle for finnes det også andre aktuelle modeller. Om du vil ha en annen formfaktor på skjermen, altså 21:9-format, kan Samsungs nye 34-tommer være noe å ta en nærmere kikk på.

Les også
Eizo Foris FS2735 har en ekstra lur Freesync-funksjon
Les også
Dette er LGs nye gromskjerm for spillere
Les også
Denne lille krabaten gjør skjermen din best mulig
Les også
Acers smekre spillskjerm er lynrask og byr på null hakking
Les også
Snart kan du spille uten riving og hakking på laptop-en også
Les også
Nå kommer FreeSync-skjermene
annonse