TestBenQ XL2730Z

En knallgod spillskjerm for AMD-brukere

FreeSync-støtte gjør hele forskjellen.

Smarte løsninger

For en aktiv spiller er utstyret viktig, og et av elementene som må henge med i svingene er skjermen. Både Nvidia og AMD har utviklet teknologi i form av G-Sync og FreeSync som skal gi deg en bedre overføring av data til skjermen, slik at du blant annet unngår såkalt tearing i grafikken.

Nå har vi fått inn BenQs nye spillskjerm til test, XL2730Z, en rendyrket spillskjerm som skal kombinere mulighet for høy bilderate med AMDs FreeSync-teknologi, alt pakket inn i en prislapp på rundt 5500 kroner.

Ryddig og enkel design

Rammene er enklere og stilrene. De eneste knappene ser du nederst til høyre. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ut av esken er det en nokså anonym skjerm som møter oss, der produktet gjennomgående er utført i matt, sort plast. Rammen er omlag halvannen centimeter tykk, og det eneste som preger fronten er av- og påknappen i tillegg til fire navigeringsknapper for menyene. Med andre ord en ren og enkel modell å se på, men byggekvaliteten er ikke den beste vi har vært borti.

BenQ har lagt inn et par funksjoner som vi synes passer bra. Blant annet er det meget enkelt å sette sammen foten, hvor nedre del vris på plass mens selve skjermen klippses på plass. For å løsne den igjen er det bare å trykke inn en knapp for å løse ut skjermen igjen.

Håndtak er kjekt å ha når du skal frakte skjermen. Nederst kan du se hvordan du kan «lagre» hvilken høyde du liker å ha på skjermen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig har de lagt inn mulighet for å merke innstillingene av foten, slik at du enkelt kan stille skjermen din tilbake til favorittposisjonen din dersom du har pakket den sammen, eller transportert den. For å gjøre transporten enklest mulig er det et eget bærehåndtak på toppen av foten til å bære den i. Dette håndtaket er hendig, men vår erfaring er at det lønner å senke skjermen til sitt laveste punkt før du tar den med deg, ellers blir balansen litt feil slik at skjermen blir mer trøblete å bære.

På denne kan du henge fra deg hodesettet ditt. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selve foten er nokså liten og rektangulær, og skjermen står forholdsvis støtt. Av justeringer kan du blant annet velge om du vil ha skjermen stående i normal posisjon eller vridd på høykant. Samtidig kan du justere høyden på skjermen i tillegg til hvilken vinkel du ønsker. Med andre ord har den de justeringene som man burde ha på en god spilleskjerm.

Greit med tilkoblinger

Har greit med tilkoblinger. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ser vi videre på hva slags tilkoblingsmuligheter du har på BenQ XL2730Z, har denne skjermen det meste av hva du måtte ønske deg. Blant annet har du to HDMI-porter i tillegg til en DVI, en USB-port og ikke minst DisplayPort.

Sistnevnte er helt essensiell om du vil benytte deg av FreeSync-funksjonen til skjermen. Kobler du skjermen til USB-en kan du bruke skjermen som en slags hub hvor du har to stykk USB 3.0-porter på siden av skjermen, i tillegg til hodetelefon- og mikrofonutgang. For å få lyd på du ha en kabel mellom hodetelefonutgangen på PC-en din og skjermen.

Ovenfor disse portene har BenQ lagt til en liten finesse som viser tydelig at dette er en skjerm for den aktive spilleren. Her er det nemlig en rød knapp du kan trykke på, og ut kommer det en tynn metallpinne som du kan henge hodetelefonene dine fra deg på. En kjekk og nyttig detalj etter vår mening.

Smart meny-styring

I foten på denne skjermen er det en liten, rund utdypning som er til en egen fjernkontroll som følger med skjermen. Denne lille runde kontrollen er noe av det vi har lagt vår elsk på, for med den slipper du nemlig å styre med å bruke de små navigasjonsknappene på siden av skjermen.

Menyene i seg selv er veldig ryddige og oversiktlige, og popper opp nederst i det høyre hjørnet når du trykker på menyknappen.

Denne lille karen gjør navigering i menyene langt enklere. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Tilbake til denne lille kontrollen så består den av en tilbakeknapp, et rullehjul, en Auto-knapp og tre tallknapper.

For å komme deg inn i menyene ved hjelp av kontrollen trykker du rullehjulet inn, og menyen dukker opp. Ønsker du å gå tilbake er det knappen til venstre for rullehjulet som brukes, mens Auto-knappen lar skjermen selv bestemme innstillinger.

Skjermen har en rekke forhåndsinnstilte modi, og det er her de tre tallknappene kommer inn i bildet. Du kan nemlig justere tre ulike modi (Gamer) slik at du for eksempel har en egen innstilling for skytespill, hvor du blant annet kan justere modi som egner seg godt om du skal snipe.

BenQ Zowie XL2730
9
Imponerende
Anbefalt

BenQ Zowie XL2730

sitat"BenQ XL2730Z er en solid og gjennomført skjerm for AMD-brukere"

Fordeler

 • Krysse av
  Gode justeringsmuligheter
 • Krysse av
  Hendig kontroll til å navigere i menyene
 • Krysse av
  Mulighet for å lagre tre forhåndsinnstillinger
 • Krysse av
  Presis fargegjengivelse
 • Krysse av
  Lynkjapp
 • Krysse av
  Lav input-lag
 • Krysse av
  God kontrast
 • Krysse av
  Lite gjenskinn
 • Krysse av
  FreeSync gjør opplevelsen komplett
 • Krysse av
  Bærehåndtak
 • Krysse av
  Egen bøyle til å henge fra seg hodesettet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt skrall byggekvalitet
 • Bytt
  Noe tearing uten FreeSync
 • Bytt
  Litt begrenset innsynsvinkel