Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDell UltraSharp UZ2315H

Dette er Dells «komplette kontorskjerm»

Men nye UltraSharp glipper der det virkelig teller.

Introduksjon

Dells nyeste tilskudd til Ultrasharp-serien skal tilfredsstille kontorbrukerne og andre som bruker mye tid i videokonferanser, samtidig som bildekvalitet må være grei. Modellene har forstavelsen UZ i navnet, og kommer i størrelser på 21,5, 23 og 27 tommer, alle med innebygd webkamera, mikrofon og høyttaler.

I dag skal vi ta en titt på 23-tommeren UZ2315H, som tilbyr et IPS-panel på 1920 x 1080 piksler i tillegg til det ovennevnte ekstrautstyret.

Dell Ultrasharp UZ2315H.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ganske ordinær

Skjermen kommer innpakket i to deler med massevis av kabler. Det eneste du trenger å gjøre for å komme i gang er å klipse på foten med den vanlige festemekanisme fra Dell, noe som fungerer veldig godt.

Som nevnt er det et IPS-panel med Full-HD oppløsning som gjemmer seg inne i skjermen, det vil si 1920 x 1080 piksler med et format på 16:9. Dette panelet er spesifisert med 8-bits fargedybde, 60 hertz oppdateringsfrekvens og 8 millisekund responstid, og er med andre ord et helt ordinært panel uten noen spesielle trekkpunkter.

Rundt panelet er det en tykk ramme på cirka 2,5 cm i matt sort, noe vi synes er i største laget. Et mellomrom på 5 centimeter blir veldig synlig om du skal ha flere skjermer i samme oppsett, og både Dell og andre produsenter har vist at tykkelsen kan reduseres ganske drastisk. Videre er foten i børstet sølvfarge, og designet er i sin helhet ganske rent, moderne og litt kjedelig.

Godt utstyrt

Skjermen har, i motsetning til mange kontormonitorer i samme prisklasse, godt med fysiske justeringsmuligheter. Den kan løftes opp og ned, tiltes forover og bakover, roteres på foten og settes i portrettmodus. Dette, i kombinasjon med de gode innsynsvinklene IPS-paneler pleier å gi, gjør det enkelt å vise innholdet på skjermen til naboen.

På baksiden finner vi flust med videoinnganger. Den har to HDMI-kontakter med MHL-støtte, DisplayPort og VGA. Det er dessverre ingen DVI-inngang, men de øvrige kontaktene bør holde for de fleste. Her finner vi også en USB-hub av versjon 3.0 med to utganger, og en 3,5-milimeters kombinert jack for tilkobling av eksternt hodesett og mikrofon. Kabel til USB-hubben følger med i boksen, i tillegg til DisplayPort- og HDMI-kabel, samt en ekstern strømforsyning.

Til sist kan vi nevne at det innebygde ekstrautstyret består av et webkamera på 2 megapiksler, stereohøyttalere på 5 watt og en mikrofon.

Bruk og konklusjon

Ikke helt ultraskarpt

Vi plugger skjermen opp med DisplayPort-kabelen, og tar en kvikk sjekk av bildekvaliteten før vi kalibrerer den med Spyder3 Pro.

Fargegjengivelsen er nøyaktig uten at noen farger skiller seg spesielt ut. Vi legger umiddelbart merke til et ganske tykk antiglans-belegg, som gjør bilde litt kornete. Vi ser ingen spor av crosshatch-mønster, altså at det ser ut som et rutenett ligger over bildet, men belegget er definitivt et kompromiss. Skjermen forhindrer mye refleksjoner i lyse kontoromgivelser, men det går på bekostning av bildekvaliteten.

En runde med Spyder3 bekrefter vår initiell oppfatning om nøytrale og nøyaktige farger. Vi justerte ned rødfargen et lite hakk og fargegjengivelsen ble en smule bedre, og alt i alt gjør skjermen en god jobb med farger som ligger veldig tett opp mot målet ved en fargetemperatur på 6500 kelvin.

IPS-panelet leverer som forventet gode innsynsvinkler, og nysgjerrige medarbeidere opplever lite fargeforvrengning fra siden. Bildene holder seg jevne i både farge og kontrast helt ut i hjørnene.

Sortnivået er helt greit og legger seg midt på treet med tanke på paneltypen. Det er heller ingen lyslekkasje, noe som sørger for at det er helt greit å se på film med denne skjermen.

Best til kontoristen

Selv om UZ2315H ikke akkurat er markedsført til spilleren, testet vi hva den var god for i både Battlefield og Dota.

Full-HD oppløsningen krever ikke spesielt mye maskinkraft for å få høy bildeytelse, men opplevelsen blir litt redusert på grunn av etterslepet til skjermen. Det er spesielt i skytespill vi legger merke til dette, og Overdrive – en funksjon som skal gjøre bildet skarpere ved raske panoreringer – gjorde i praksis ingen forskjell.

Det lekne spillet Bubble Trouble avslører heldigvis at det er liten input-lag, og skjermen fungerer ellers greit til litt spilling i ny og ne.

På toppen er det integrert et web-kamera på 2 MP.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Knappene er av den kapasitive typen, men er responsive i bruk.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Nå flytter vi fokuset over til konferansebruk, hvor vi kan dra nytte av UZ2315H's innebygde kamera, mikrofon og høyttaler. Lydsystemet består av to høyttalere på 5 watt, og leverer ganske klar lyd med høyt volum uten forvrengning. Lydkvaliteten er som forventet ganske tynn med et glimrende fravær av bass og dype mellomtoner, men sammenlignet med andre skjermhøyttalere er de definitivt ganske brukbare og klarer seg godt til konferanser og nettvideoer.

Webkameraet er derimot ikke noe å skryte av. Det gir mørke og kornete bilder, sammenlignet med gode kameraer du finner i nyere bærbare datamaskiner, som for eksempel i Apples Macbook-serie. I likhet er også mikrofonen ganske tynn lydmessig sammenlignet med greie mikrofoner fra nye bærbare datamaskiner. Oppsettet fungerer helt greit til videokonferanser, men når disse to komponentene først er innebygd synes vi kvaliteten på disse burde vært litt bedre.

Utover dette er det lite å sette fingrene på. Du navigerer rundt i skjermmenyen med seks kapasitive knapper, som er lokalisert på forsiden av bunnrammen. Disse er heldigvis responsive i bruk, og i kombinasjon med en oversiktlig skjermmeny er det enkelt å navigere og justere i menyen.

Skjermen har et moderne preg, men ser litt kjedelig ut.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Gjør jobben sin, men ikke stort mer

Dell UZ2315H gjør det alt i alt helt greit på alle punkter. Den er definitivt beregnet til kontorbrukeren, men vi føler ikke at skjermen lever helt opp til Ultrasharp-standarden Dell tidligere har satt. Bildekvaliteten er god, men opplevelsen blir litt redusert av antiglans-belegget som er ganske tykt. Dette er nok et greit kompromiss om skjermen skal stå direkte i solsteiken, da den reflekterer lite lys, men absolutt verdt å vite hvis du er kresen på slikt. Kontoristen kan glede seg over gode fysiske justeringsmuligheter og mange tilkoblingsalternativer, inkludert HDMI med MHL (Mobile High Definition Link) som gjør det enkelt å koble til en mobil eller et nettbrett.

Det er merkbart med etterslep under raske bevegelser, men vi var mest skuffet over noe laber kvalitet fra webkameraet og mikrofon, som tross alt er deler av salgsargumentet til denne skjermen.

Høyttalerne gjør en god jobb, men med prisen på 1900 kroner i bakhodet blir det ingen anbefaling av UZ2315H. Du får nemlig tilsvarende skjermer uten webkamera til rett over tusenlappen, og med et tredjeparts kamera ved siden vil du nok få et bedre og billigere oppsett.

annonse