Tek.no

Test Intel SSD 510 250 GB

Vi har testet Intels folke-SSD

Prosessorgiganten frister med høy kapasitet og grei pris.

11 Okt 2011 21:20

Introduksjon

Intel har laget en av de mest populære SSD-ene på markedet, X25-M. Dette var lenge den mest solgte SSD-en på forbrukermarkedet, før arvtageren med samme navn kom sommeren 2009.

Intels folkemodell – «SSD 510»
Det følger med mye tilbehør

Prosessorgiganten lå lenge på toppen av markedet, både når det kom til ytelse, pris, stabilitet og driftsikkerhet. De fikk det til fordi de laget alt selv, SSD-kontrolleren, minnet, og firmware. Det var ingen former for blandet blod, og det fungerte ypperlig.

Det ble det slutt på da den nye SATA-standarden med en båndbredde på 6 Gbit/s kom på markedet ved årsskiftet. Samtidig kom SSD-kontrollerprodusenten SandForce opp fra intet, og tok et enormt jafs av markedet. Intel måtte tenke helt nytt for å henge med, så de paret seg opp med en konkurrerende kontrollerprodusent – Marvell.

Resultatet ble Intel SSD 510, og i dag er det denne med 250 GB lagringsplass som står klar for testing.

Innsiden til Intel 510
Baksiden til Intel 510
Kontrolleren - Marvell 9174
Hurtigminne fra Hynix
MInnebrikker fra Intel selv

Sydd sammen av Intel selv

Overraskende nok er 510 temmelig lik Plextor M2s som vi har testet tidligere, Corsair Performance 3 og Crucial M4. Intel, produsenten som tidligere stod for alle ingrediensene, har nå redusert det unike ved deres SSD-er til kun firmware.

Det trenger heldigvis ikke å være negativt. Firmware, kodesnuttene som forteller kontrolleren hvordan den skal jobbe, er kanskje det viktigste ved en SSD. At Intel har sydd denne sammen selv og gjort kvalitetstestingen de er så kjent for, lover godt. Det vil trolig være nok til å skille den fra alle de andre lignende modellene på markedet.

Historisk sett er Intel-SSD-ene blant de mest stabile på forbrukermarkedet, selv om de gikk på en liten blemme i sommer med sin 320-serie.

Gode komponenter

Fra Intels ståsted skal ikke 510 være et ytelsesmonster. Det er driftsikkerhet og kvalitet som prioriteres. Intel vil at SSD-en skal kjøre raskt, men ikke så raskt at hjulene sprekker.

Under lokket finner vi Marvells 9174-kontroller, en enhet som har vært brukt på markedet i lengre tid og det har så langt ikke dukket opp noen betydelige problemer med denne.

Sammen med kontrolleren finner vi hele 128 MB hurtigminne. Det er Hynix som har produsert akkurat dette, og det er snakk om DDR3-1333-minne. Hurtigminnet brukes av kontrolleren for mellomlagring av filer når den skal flytte data internt, eller som mellomlagring når mange filer skrives til SSD-en samtidig.

Minnebrikkene er produsert av Intel selv via fabrikkene i IMFT-samarbeidet. Dette er minne som er på det åpne markedet, det er ikke snakk om brikker som er forbeholdt Intel selv.

Minnet er produsert med 34 nm, og har en minste levetid på 5 000 skrive- og lesesykluser. Hver minnebrikke har en kapasitet på 16 GB, fordelt over fire minnekjerner hver på 4 GB.

Intels eneste med moderne ytelser

Tilkoblingen skjer via SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, noe som betyr at du ikke vil få utnyttet ytelsene maksimalt om du fortsatt sitter på det tradisjonelle 3 Gbit/s-grensenittet. Det er bare Intel og AMDs nyeste brikkesett som støtter denne teknologien.

Dette er faktisk Intels eneste SSD som benytter den moderne overføringstilkoblingen. I år har de lansert tre SSD-serier, og overraskende nok benytter to av dem teknologien med halve båndbredden.

Det har kommet opp et par spørsmål om akkurat dette med tilkoblingen og datakabelen du kan bruke. Så lenge dine eldre SATA 3 Gbit/s-kabler er av god standard vil de fungere ypperlig til SATA 6 Gbit/s. I dette tilfellet har Intel lagt ved en egen kabel, så du er helt sikker på at du får den ytelsen du skal ha.

Med på kjøpet får du også en solid monteringsramme, et par skruer og de kablene du måtte trenge. Intels egen SSD-programvare følger også med, som gir deg tilgang til en rekke kjekke verktøy.

Rent fysisk er Intel 510 en SSD som er omtrent 9,5 mm tykk. Om du har planer om å montere denne SSD-en i en bærbar maskin bør du derfor passe litt ekstra på, for noen maskiner har ikke mer enn 7 mm plass i høyden. Tidligere har Intel laget SSD-er med en liten ramme som gjør at de kan være både 9,5 mm og 7 mm tykke, men det er ikke tilfellet med dagens testmodell.

Bli med over til neste side, så tar vi en nærmere kikk på ytelsen.

Les også