Tek.no

Test Corsair Force Series 3 240 GB

Dette er Corsairs «allrounder»

Vi har testet nykommeren som frir til hvermannsen.

Jørgen Elton Nilsen
25 Aug 2011 20:00

Introduksjon

Den lille SSD-kontroller-produsenten SandForce har vokst på rekordtid. For bare to år siden var de helt ukjent, nå dominerer de markedet. Produsent etter produsent velger deres løsninger, noe som har gitt både Intel og Marvell hard konkurranse.

For tiden lider de imidlertid av voksesmerter. En mystisk feil lusker i skyggene, selv etter at et lass med SSD-er ble tilbakekalt for seks uker siden. Corsairs Force 3-seriene var blant modellene som meldte retrett, en nå er den tilbake på markedet.

Vi har mottatt en rykende fersk Corsair Force Series 3 240 GB til test. Dette er er en av Corsairs mer folkelige modeller, og koster derfor noen hunderlapper mindre enn flaggskipet vi har testet tidligere, Force GT.

Forskjellen i mellom de to er i all hovedsak minnet. Force GT bruker det raske og dyre synkrone ONFi 2.0-minnet, mens Force 3 benytter asynkront minne. Forskjellen betyr i praksis at GT er betydelig raskere ved overføring av komprimert data, ellers er de veldig like. Den direkte konkurrenten her blir OCZs Agility 3 240 GB.

Bli med videre nedover så setter vi Force 3 240 GB på prøve.

Takk til Corsair som sendte enheten til test.

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD

Spesifikasjoner

Force 3 240 GB er en helt vanlig, sort, 2,5" SSD med et skall av aluminium. Den er rundt 9,5 mm tykk, noe som er det mest normale formatet. Noen bærbare maskiner er imidlertid hakket sære på høyden, så om du har planer om å bruke denne i din portable maskin, sjekk at den har mer enn 7 mm plass i høyden.

Et par skruer i hvert hjørne holder bakplaten på pass. Vi spretter opp SSD-en, og noterer oss at det ikke er tatt i bruk noen termiske puter eller lignende løsning på innsiden for å føre vekk varmen. Slikt er det strengt talt ikke behov for, SSD-er genererer særs lite varme.

Force 3 er en enhet som benytter SATA 6 Gbit/s-grensesnittet for dataoverføring. Dette er dagens kvasseste overføringsstandard, som finnes på de nyeste hovedkortene med brikkesett fra både AMD og Intel.

På innsiden finner vi en SandForce SF-2281-kontroller og totalt 16 minnebrikker, åtte på hver side av kretskortet. SandForce lager to kontrollere i 2xxx-serien, der dagens enhet er den som er beregnet på forbrukerne. Kontrolleren har åtte kanaler de kan bruke for å snakke med de mange kjernene i hver minnebrikke samtidig.

Minnebrikkene er produsert av Intel, og er hver på 128 Gb, eller 16 GB. Det er akkurat disse som skiller Force 3 fra storebroren Force GT. Det vi i dag ser er asynkront minne, mens det er synkront minne som er benyttet i Force GT. Førstnevnte er billigere og hakket tregere enn det dyre synkrone minnet når det kommer til komprimert data og større filer.

Ellers kan vi trekke frem at Corsair leverer SSD-en med en ramme som lar deg montere enheten i en helt vanlig 3,5"-brønn i kabinettet ditt, og et par skruer.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert. Videre har vi pr. april 2011, oppdatert selve testbenken.

Les også