Til hovedinnhold
TestFractal Design Define R5

En klassiker i ny innpakning

Et av de aller mest populære kabinettene på markedet har oppgradert.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Fractal Design har nettopp sluppet en oppgradert utgave av kabinett-klassikeren Define. Det du skal se etter på slutten av produktnavnet er tilførselen R5, som viser at dette er siste utgaven.

Stikkordene for dette kabinettet er ren og pen design, kombinert med støydempende materialer og en stor grad av brukerkonfigurering. Her er det plass til store mengder harddisker, skjermkort eller en skikkelig verstingvannkjøling.

Klassisk Fractal Design

Fra utsiden ser Define R5 nesten ut som sin forgjenger Define R4, men det er så absolutt flere forskjeller. Den største er kanskje hvordan perforeringene på toppen nå er dekket til med et deksel, men la oss heller starte helt i front.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Fronten består av en diger dør, som er helt glatt. På venstre og høyre side av døren finner vi flere luftespalter. I overkant av døren er det gjort plass til et panel med diverse USB- og lyd-tilkoblinger, samt en egen av- og påknapp.

Høyresiden av kabinettet er helt glatt. Venstresiden har derimot mulighet for en ekstra vifte. Perforeringen er dekket til med en beskyttelsesplate, men denne er det bare å fjerne om du vil benytte deg av sjansen. Kabinettet finnes også i en variant med et vindu i denne døren.

Toppen av kabinettet har en stort område som er dekket av beskyttelsesplater. Bak disse finner vi et område mer enda flere perforeringer, og her kan du presse inn en radiator på hele 42 centimeter.

Enkel montering

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Folk flest bytter ikke ut maskinvaren sin i kabinettet så veldig ofte, men like fullt synes vi det er sentralt hvor enkelt det er å jobbe i et kabinett. Det aller første vi gjør er å åpne kabinettet, og døren på venstre side er festet på to måter. For det første er det brukt to tommelskruer, men det er også en trepunkts skyveanordning som gjør det veldig lett å løsne døren når skruene først er ute.

Strømforsyningen må skrues fast på vanlig måte, nederst i kabinettet.

Distansestykkene til hovedkortet er ikke montert fra fabrikk, men det er relativt greit å montere disse selv. Det er god merking internt i kabinettet for hvilke hull du faktisk trenger.

Det er plass til to optiske drev i Define R5, og det synes vi holder greit. Da kan du ha både en viftestyring samt et optisk drev.

Av harddisker er det plass til åtte stykker, med mindre du fjerner hele eller deler av harddiskrammen for å få plass til andre ting. Om du vil kan du også dele opp harddiskrammen og sette de to delene ved siden av hverandre, det muliggjør ekstra lange skjermkort eller en radiator i fronten.

Selve harddiskene festes på egne skuffer ved hjelp av fire lange skruer som går gjennom en gummiforing. I tillegg til de vanlige harddiskplassene er det to plasser for SSD-er bak hovedkortbrettet.

Kanten rundt hovedkortbrettet er vinklet, genialt for å få bedre plass på baksiden til kabelføring.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Skjermkortet bød heller ikke på noen problemer, og selv om det er et drøyt langt kort med doble grafikkprosessorer smatt det lett på plass.

En detalj vi har sansen for er at hovedkortbrettet er noe nedsenket rundt hovedkortet, det gjør at det det er bedre plass til skjulte kabler på andre siden av hovedkortbrettet.

Myntet på vannkjøling

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Radiatorer er det god plass til. På toppen kan du klemme inn radiatorer fra 12 til 42 centimeter. Dersom du vil ha en 14 centimeter bred radiator er det en maksimal tykkelse for radiator og vifter på 5,5 centimeter. Kjører du med en bredde på 12 centimeter er det ingen spesielle grenser.

I tillegg er det slik at du må fjerne brønnen for det øverste optiske drevet dersom du vil ha en trippelradiator.

Bak er det plass til én enkeltradiator, enten på 12 eller 14 centimeter. På bunnen har du de samme mulighetene, samt at det er mulig å bruke en på 12 ganger 24 centimeter.

Om vi beveger oss til fronten kan du her putte inn radiatorer på opptil 36 centimeter dersom du bruker en bredde på 12 centimeter. Foretrekker du 14 centimeters bredde er maksimal radiatorlengde på 28 centimeter. Vil du montere inn radiator i front må du fjerne hele eller deler av harddiskrammene.

Fokus på støydemping

Fractal Design har på Define-serien er klart fokus på å få dem så støydempende som mulig. Døren på fronten er kledd med støyabsorberende materiale på innsiden, og det samme er begge sideveggene på kabinettet.

Perforeringene på siden og toppen av kabinettet er nå dekket til som standard, og om du ønsker å sette inn en vifte der må du selv fjerne dekslet.

De medfølgende viftene er også pyntet litt på i forhold til tidligere generasjoner. Blant annet har viftebladene fått hakk innerst, og en rille helt ytterst. Dette skal bryte opp luftbølgene og redusere støyen ifølge Fractal Design.

Det skal legges til at de grepene som Fractal Design har gjort går på bekostning av vekten. Define R5 er en skikkelig tungvekter allerede før du har fylt det med deilig maskinvare. Legger vi til et par fete skjermkort, en saftig vannkjøling og en liten stabel harddisker vil du ha en skikkelig tungvekter.

Konklusjon: Mye kabinett for pengene

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Fractal Design har nok en gang levert et gjennomført kvalitetskabinett. Designen er akkurat slik vi forventer den, kjøling, ren og herlig skandinavisk.

Kabinettet er ikke det største på markedet, men du har likevel svært mange muligheter. Liker du vannkjøling kan du stappe inn store mengder med radiatorer, men da går du glipp av en del harddiskplasser og optiske drev.

Samtidig har du mulighet for å ha mange harddisker, men da må du trappe ned på radiatorbruken. Vi snakker med andre ord om gode muligheter for å tilpasse kabinettet akkurat ditt behov.

Monteringen går helt greit i dette kabinettet, det er ingen store overraskelser. Vi hadde kanskje forventet at distansestykkene var ferdig montert, og harddiskmonteringen er ganske gammeldags. Ellers er det godt med plass bak hovedkortbrettet, og vi har veldig stor sans for hvordan Fractal Design har vinklet veggene rundt hovedkortet.

Define R5 får også et solid pluss for de støydempende tiltakene som er gjort. Vi noterer oss egne plater i døren og i sideveggene. I forbindelse med flere av vifteplassene er det montert deksler som skal stå der i all den tid du ikke vil ha en vifte der, noe som hindrer lydlekkasje.

Prismessig kommer Fractal Design-kabinettene alltid godt ut, og Define R5 er intet unntak. Snaut 800 kroner for et slikt kabinett må sies å være veldig mye for pengene.

Den mest naturlige konkurrenten til Define R5 finner vi i Define R4. Define R4 er fremdeles et veldig fint kabinett, selv om det har kommet en oppgradert utgave. Hvis du på død og liv ikke vil ha et Fractal Design-kabinett kan du titte på Corsair Carbide 330R, dette koster omtrent det samme og kan også by på støydempning.

Har du lyst til å bygge ny PC, og lurer på hvilket grafikkort du skal velge?
Sjekk hvor mye raskere de nye grafikkortene er i forhold til ditt gamle »

Fractal Design sendte produktet til test.

annonse