Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhanteks Enthoo EVOLV

Det barskeste kabinettet vi har sett på lenge

Det er kanskje ikke så stort, men det gjør mye ut av seg.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Du har kanskje ikke hørt om Phanteks før, men de har holdt det gående siden 2007. Produktutvalget har først og fremst bestått av ulike kjølere, men i den senere tid har også noen kabinetter sett dagens lys. Enthoo EVOLV er nettopp et slikt produkt, og ble lansert for en drøy uke siden.

Med dette kabinettet beveger Phanteks seg inn i et marked som i og for seg er gammelt, men som virkelig har blitt populært i løpet av de siste årene, nemlig mATX. Dette innebærer at kabinettet er en god del mindre enn de tradisjonelle kabinettene, samtidig er det langt unna de minste mATX-kabinettene på markedet.

Kabinettet er likevel noe ganske annerledes enn det som finnes på markedet, og allerede ved første øyekast fremstår dette som et særdeles spennende kabinett.

Enthoo EVOLV er tydelig et kabinett, men det skiller seg virkelig ut.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Barsk og annerledes design

Ut fra de bildene vi hadde sett av kabinettet i forbindelse med lanseringen klødde det i fingrene etter å få dette kabinettet ut av esken sin. Sjelden har et kabinett sittet så godt fast, men etter å ha kjempet mot vakumet i bunnen av esken fikk vi til slutt dratt ut både kabinett, beskyttelsesplasten og ikke minst diverse isopor.

Vel ute av esken måtte vi bare fastslå at bildene ikke lyver. Dette er en skikkelig tøft kabinett. Det er kanskje ikke helt rent og anonymt i designen, men det er jammen ikke langt unna. Og det som mangler akkurat der er i stedet brukt på å gjøre kabinettet barskere. Vi har virkelig sansen for hvordan de ulike platene kommer sammen på fronten.

Phanteks beveger seg bort fra trenden med lave og brede mATX-kabinetter. Dette kabinettet følger mer «normale» kabinettproporsjoner. Bredden er på 23 centimeter, høyden på 45 centimeter og dybden på 40 centimeter.

Fronten består av en passe stor aluminiumsplate, med en liten knekk oppe og nede. Det er en luftespalte mot topplaten og sideplatene, der det kan strømme frisk luft inn til maskinvaren din.

Toppen er av samme kaliber, dog med avkuttede hjørner. De avkuttede hjørnene kan by på egne perforeringer. På-knappen og de andre inn- og utgangene finner vi faktisk på kabinettets høyreside. Av andre ting som er verdt å nevne fra utsiden er vinduet helt bakerst på venstresiden.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Enkel montering

Folk flest bytter ikke ut maskinvaren sin i kabinettet så veldig ofte, men like fullt synes vi det er sentralt hvor enkelt det er å jobbe i et kabinett. Det aller første vi gjør er å åpne kabinettet, og her får vi oss en aldri så liten overraskelse.

For å få tilgang til innsiden av kabinettet må vi ikke skru ut én eneste skrue. Sidene er hengslet i bakkant, og mot fronten sitter de festet med en form for trykknapper. Har du vært borti et Lian Li-kabinett av nyere dato vil du kjenne igjen festemekanismen derfra.

Hengslene er til alt overmål også åpne, slik at du kan hekte av døren om du har en litt større jobb inne i kabinettet. Vel inne i kabinettet blir vi møtt av en veldig ryddig og fin innside.

Hovedkortet smetter vi rett på plass, og distansestykkene i metall er allerede på plass. Skruene sklir lett på plass, her er det ingen problemer med lakk i gjengene eller annet slurvearbeid fra produsentens side.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Strømforsyningen skulle vise seg å bli litt mer vrien å få på plass. Grunnet det fjonge utseendet inne i kabinettet, med plater som dekker både det ene og det andre, så er det ikke plass til å tre strømforsyningen inn på vanlig måte. Etter litt rask prøving og feiling viste det seg at den måtte lures inn fra den andre siden av kabinettet, vel på plass så det dog veldig bra ut.

Det optiske drevet, om du ønsker slikt, får plass over hovedkortet. Skuffen til drevet går da bakover, noe som gjør daglig bruk litt tungvinn. Bruker du derimot det optiske drevet en gang hvert skuddår er dette helt innenfor. Dog skal det legges til at om du vil ha optisk drev her, så er det mindre plass til en radiator på toppen av kabinettet.

Selv store radiatorer sklir rett inn.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Myntet på vannkjøling

Radiatorer er det ellers god plass til. Om vi holder oss i toppen litt til, så er den maksimale tykkelsen for vifte og radiator på 5,5 centimeter. Det er støtte for flere bredder også, både 12 og 14 centimeter sklir rett inn. Det er støtte for dobbel radiator, altså lengder på 24 og 28 centimeter dersom du ikke bruker et optisk drev.

Det følger også med braketter for å feste vanntank og pumpe internt i kabinettet. Beveger vi oss over til fronten er det også her plass til en radiator. Holder du deg til 12-centimeters varianten kan du ha en med dobbel lengde, altså 24 centimeter. Vil du ha en bredere variant på 14 centimeter må du holde deg til en enkel modell.

Litt datalagring må man også ha, og på hovedkortplaten er det plass til to SSD-er eller harddisker med tilsvarende størrelse. I tillegg har du to vanlige harddiskbrønner, som er plassert rett i forkant av strømforsyningen.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Digre skjermkort er ikke noe stress. Vårt testkort måler hele 30,5 centimeter, og det gikk rett inn. Dette er til sammenligning lengre enn toppkort som Nvidias GeForce GTX 980 og AMDs Radeon R9 290X.

Innvendig er kabinettet på mange måter delt i to. Nederst finner du strømforsyning og harddisker, mens oppe er resten av maskinvaren plassert. Mellom disse to seksjonene finner du en rekke perforeringer, som sørger for en viss luftsirkulasjon.

Konseptet med trykknapper kan også potensielt skape et par spennende situasjoner. Alle platene på kabinettet er nemlig festet på denne måten. Tar du tak i det som foran på kabinettet ser ut som et bra håndtak, og løfter opp faller hele topplaten av. Har du rukket å få kabinettet opp fra bakken vil resten deise i bakken, mens du står der med topplaten i hendene. Det samme gjelder frontplaten, tar du i den spretter den også lett av. Moralen er altså, hold under på dette kabinettet, uansett hvor fristende det er å ta tak et annet sted.

Konklusjon: Et særdeles spennende kabinett

Kabinetter har på mange måter vært rimelig like i mange år allerede. For rundt femten år siden kom riktignok en del sorte kabinetter på markedet, og snudde alt om, men det er fremdeles en metallkasse du putter maskinvaren din inn i. Til tross for at Phanteks har kjempet mot et markedet som har eksistert i lang tid greier de å overbevise, og til dels overraske.

Vi har virkelig sansen for designen som er valgt på dette kabinettet. Det er på en måte ikke helt rent og uskyldig, men har en snert av barskhet over seg. Faktisk må det være det barskeste kabinettet vi har sett på lenge, selv om det fremdeles er ganske lite.

Måten de ulike platene jobber sammen på er bare helt fantastisk, og kabinettet holder seg hårfint innenfor. Det er barskt hele veien, og bikker aldri over til å bli vulgært eller teit.

Så over til litt andre detaljer. Vi har stor sans for hvordan sideplatene er festet. Her har du mulighet til å åpne døren for å feste en skrue eller noe, og så bare smelle igjen døren. Det er slutt på tiden der du må finjustere posisjonen på sidedøren før du får klemt den igjen.

Det er bra med plass til radiatorer, vanntank og vannpumpe inne i kabinettet. Vi synes det er gledelig med såpass solid fokus også på sånt selv om kabinettet i seg selv er lite. Et ekstra pluss at det i stor grad kan velges størrelse på radiator.

Monteringen er i seg selv grei, det eneste vi har å pirke på er at strømforsyningen må lirkes inn fra baksiden, og at det er litt annerledes å sette inn det optiske drevet. Dette er likevel ingen store greier, skal man vinne nytt land må man forvente at gamle stier gror igjen.

Noe som irriterte oss litt var at topplaten satt såpass løst. Til vanlig er det greit, men om man glemmer seg og prøver seg på å løfte kabinettet etter denne er man i trøbbel.

Summerer vi opp er det likevel et særdeles spennende kabinett. Prisen kan dog kanskje trekke litt ned. 1200 kroner for et mATX-kabinett er stivt, selv når det er så fint som dette.

Er du enig i at prisen er litt stiv finnes det alternativer. Vi har stor sans for blant annet Aerocools Dead Silence Cube til under 600 kroner. Et annet spennende kabinett finner vi i Corsair Carbide Air 240 Cube Case, som koster deg rundt 800 kroner.

PCB Distribution sendte produktet til test.

annonse