Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestJawbone Jambox Big

Denne trådløse høyttaleren spiller høyt

Jambox Big er enkel å bruke, men den koster.

Konklusjon

Noen få av låtene som ble brukt:

Sesto Sento - Happy People Happy Music
Tegan and Sara - Closer
Missy Higgins - Where I Stood
Tesla Boy - Fantasy
Passenger - Let Her Go
St. Lucia - All Eyes on You
Stevie Wonder - Superstition
Way Out West - We Love Machine
Kavinsky - ProtoVision
Overwerk - Daybreak

+ Spiller høyt
+ Praktisk med app for fjernstyring
+ Svært enkel å betjene
+ Tilbakemeldinger med stemme eller lyd
+ Lang batteritid

- Tyngden gjør at den ikke er så portabel
- Bassen "forsvinner" på høyt volum
- LiveAudio funker dårlig på nært hold
- Elendig som håndfri
- "Apper" uten særlig nytteverdi
- Ikke så mye/god lyd for pengene (dyr)

Fakta:

Batteri: Ja, 15 timer
Fjernkontroll: Nei (kan fjernstyres med app)
Trådløse tilkoblinger: Bluetooth
Fysiske tilkoblinger: Micro-USB (bare for oppdateringer), mini-jack
Standard: Bluetooth A2DP
Pris: 2200 kroner

Det merkes at Jambox BIG er en designhøyttaler alt fra du åpner esken.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det fins haugevis av rimelige Bluetooth-høyttalere på markedet. Hvorfor skulle det falle noen inn å velge en sak til 2200 kroner? Det var spørsmålet vi stilte oss da vi fikk Jawbone Jambox BIG inn til test.

Jambox BIG er egentlig ikke så stor som navnet kanskje skulle antyde, men den er heller ikke så liten som den originale Jambox-modellen, eller Logitechs Mini Boombox. I praksis befinner den seg midt mellom en fullstørrelses trådløs høyttaler og de aller minste bærbare alternativene.

Vekten er imidlertid fullt på høyde med mange av de større løsningene vi har sett. Jambox Big veier 1,2 kg, altså mer enn mange kompakte PC-er veier. I praksis tror vi Jambox BIG vil bli etterlatt hjemme når det er snakk om flyreiser. I bilen, eller i båten, der vekt ikke spiller så stor rolle, har den nok en langt mer naturlig plass.

Les også: Denne trådløse høyttaleren fyller stua

Design fra innerst til ytterst

Jambox BIG er designhøyttaler fra innerst til ytterst. Det merkes på esken som er en slags trelags affære, det ses på selve høyttaleren og det er tydelig i form av programvaren Jawbone lager til høyttaleren.

I motsetning til de fleste andre Bluetooth- og nettverkshøyttalere på markedet, er nemlig Jambox BIG ganske enkel å forstå. Grunnen til det er at du ikke er prisgitt en haug med knapper og ett enkelt LED-lys som du skal få til å blinke.

Bluetooth-høyttalere flest fungerer nemlig nesten helt likt, men akkurat forskjellig nok til at de nesten er umulige å bruke uten å lese bruksanvisningen. Hvor lenge må egentlig på-knappen holdes inne for å komme i pairing-mode? Fins det en annen knapp som fikser biffen? Lyset blinker uansett?

Jawbone har løst dette elegant, ved å gi høyttaleren mulighet til å si fra om hva som foregår. I tillegg har produsenten formgitt knappene eller satt logoer ved siden av dem, slik at det er nesten umulig å ta feil av hvilke funksjoner de betjener. Den lille instruksjonsboken som følger med er egentlig bare nødvendig til noen få av tilleggsfunksjonene i Jambox BIG. Ellers er den altså svært enkel å bruke.

Tilpass med «apper»

Knappenes funksjoner, og tilbakemeldingene fra dem kan du til en viss grad tilpasse selv. Du kan nemlig installere det Jawbone kaller "apper" på høyttaleren din, hvis du kobler den til med Micro-USB-kabelen som følger med. Akkurat hvorfor du for eksempel skulle ønske at din mobile høyttalere skal gi sensuelle tilbakemeldinger aner vi ikke – men vi noterer oss nyttigere funksjoner som støtte for andre språk, og et lydregime som får Jambox BIG til å høres ut som en gammel Nintendo-konsoll.

Oppdateringen tar imidlertid ganske lang tid. Inntil fem minutter skal den kunne ta, og høyttaleren bruker faktisk store deler av den tiden som er oppgitt. Vi vet ikke helt hvordan noen få stemmeklipp kan ta så stor plass, men veiledningen fungerer greit og vi hadde ikke noen problemer med å få oppdateringen til å fungere.

Les også: Test av Logitech UE Air Speaker

En egen knapp for paring gjør Jambox BIG svært enkel å koble til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Spiller høyt, men ikke så godt

Lyden i Jambox BIG er forholdsvis stor, men overraskelsesmomentet er ikke helt til stede, med tanke på hvor tung og dyr høyttaleren er. Der den originale Jambox er svært kompakt og lager overraskende stor lyd, lager egentlig ikke Jambox BIG større lyd enn vi forventer oss. Både vekt og pris antyder at den skal spille helt greit, og det gjør den.

Her får du forholdsvis mye lyd, og de øvre delene av bassområdet spiller høyttaleren greit. Du får naturligvis ikke den aller dypeste bassen, og den bassen du tross alt får har en tendens til å skli til bakgrunnen så fort du skrur opp litt.

Lydforbedring trengs på litt avstand ... ?

Jawbone har lagt ved en lydforbedringsvariant de kaller LiveAudio. Vi blir ikke helt kloke på denne funksjonen. Med høyttaleren helt i nærheten får lyden en slags 3D-illusjon vi egentlig ikke setter pris på. Med høyttaleren på litt lengre avstand høres den imidlertid mest naturlig ut med LiveAudio aktivert.

Det kan nesten virke som om lydforbedringen først og fremst er der for å kompensere for at elementene sitter så tett sammen som de gjør i Jambox BIG.

På høyt lyttevolum fungerer Jambox BIG aller best i mindre rom. Jekker du volumet opp til 11 i et større rom vil du fort merke at høyttaleren sliter litt med å fylle rommet.

Dårlig som håndfri

Jawbone er blant de største produsentene av små håndfrisett til mobiltelefoner, og dermed må naturligvis Jambox BIG ha mikrofon og svarknapp. Kontrasten i lydkvalitet under samtale, fra lite hådfrisett til å henge på øret, til den store høyttaleren er imidlertid voldsom.

Tilbakemeldingene vi får når vi ringer ut med løsningen er at det høres litt ut som om vi snakker under vann. Lyden er med andre ord ikke den beste. Høyst påtakelig fra begge sider av regnestykket er en forholdsvis lang forsinkelse som gjør det enda vanskeligere å kommunisere på en fornuftig måte.

Alt av kabler du trenger følger med. Bunnen av esken skjuler en lader, Micro-USB-kabel og minijack-kabel.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ubrukelig til talestyring

J-knappen på toppen av høyttaleren er den eneste som ikke har noen opplagt funksjon. Denne gir deg tilbakemeldinger om hvor mye strøm som gjenstår og klokkeslett. I tillegg styrer den stemmestyrt oppringning rett fra høyttaleren.

Som under vanlig samtale er det store forsinkelser her, og telefonen klarer nesten aldri å identifisere hva vi sier, samme hvor klokkerein engelsk vi forsøker oss på.

Til syvende og sist er Jambox BIG ganske ubrukelig som håndfriløsning, og taleoppringningen avhenger veldig av hvor god talestyringen i den tilkoblede telefonen er. Vi fikk det stort sett ikke til å funke etter hensikten.

Til slutt

Til 2200 kroner kan du fint få tak i høyttalere som er kraftige nok til å fylle et rom, men de færreste av dem vil være like kompakte som Jambox BIG, og slett ikke alle vil ha innebygget batteri.

Like fullt er denne høyttaleren fra Jawbone også ganske tung, og med det har den nok meldt seg ut som reisefølge for de fleste. Hovedproblemet med Jambox BIG er at den forsøker å gjøre veldig mange ting på en gang, uten å lykkes helt med noen av oppgavene.

For oss virker det mer fornuftig å gå for en liten reisehøyttaler hvis du trenger noe bærbart – der den originale Jambox-en er et godt alternativ. Hvis behovet ditt først og fremst er på ett sted er en mer stasjonær høyttaler et bedre valg. Hvem som faktisk har behov for en steindyr høyttaler midt i mellom vet vi ikke helt. Jambox BIG kan være et helt greit valg hvis du er forberedt på å leve med prisen og ulempene.

Les også: Test av den kompakte høyttaleren Jawbone Jambox

annonse
Jawbone Big Jambox Bluetooth HøyttalerI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Håndfrisett for syklende milslukere
Les også
Ti teknogaver til under tusenlappen
Les også
Sack it WOOFit: Ta med denne i parken i sommer
Les også
Libratone Zipp trådløs høyttaler: Libratone Zipp - Designhøyttaler med AirPlay
Les også
LG ND5520N: Denne trådløse høyttaleren fyller stua
Les også
Logitech UE Air Speaker: Trådløs godlyd til iPhone og iPad
Les også
Jawbone Jambox
Mer om
annonse